Timp de gândire

Unde au dispărut oamenii pasionaţi?

„Eu nu vreau să lucrez sâmbăta şi duminica”, mi-au spus, de-a lungul timpului, unii dintre cei pe care i-am ofertat să se alăture diverselor proiecte media în care am fost implicată. Ce să vezi? Nici eu! Dar nu am de ales. Evenimentele nu se petrec atunci când vreau eu. Cele negative au loc atunci când nu vrea nimeni. Iar dacă tu, ca jurnalist, te consideri liber exact atunci invocând faptul că nu vrei să lucrezi sâmbăta şi duminica, tot ce faci în rest e degeaba.

M-a inspirat foarte tare anunţul firmei din Bistriţa care caută un patiser. E scris ca din cărţi, ca să zic aşa. Mi-am adus aminte cu ocazia asta prin ce am trecut când am vrut să angajez pe cineva, nu neapărat de pe poziţia de manager de firmă. Am pus o dată pe picioare o televiziune locală şi am dat concursuri peste concursuri. Am oferit salarii mari, să zicem duble faţă de ce se câştiga în alte locuri. Şi, cu toate acestea, m-am ciocnit de tot felul de refuzuri. În afară de argumentul pe care l-am scris mai sus, mi-a mai fost dat să aud: „nu vin fiindcă nu se poate lucra cu tine”. Vă rog să fiţi atenţi la cuvântul „se”. Nu mi s-a spus „eu nu pot lucra cu tine” sau „x nu poate”, ci „nu se poate”, refuz din care ar fi trebuit să deduc faptul că sunt un monstru. Au spus-o oameni care nu au lucrat niciodată cu mine sau au avut doar mici interferenţe cu stilul meu. După logica lor, eu, angajatorul, ar fi trebuit să-mi schimb în totalitate stilul pentru ca ei să poată lucra cu mine. Atunci însă poate că ar fi găsit alt argument ca să refuze. Asta în condiţiile în care eu nu am avut inspiraţia să le fac pomelnicul pretenţiilor expuse pe larg de patronii firmei de patiserie pentru că mereu m-am gândit că, în presă, nu pot lucra decât oamenii pasionaţi, genul care, dacă e dat afară pe uşă, intră pe geam, atât de insistenţi şi de enervanţi în sensul bun al cuvântului încât tu, ca angajator, să nu îi poţi refuza. Din păcate, la Bistriţa, nu am întâlnit niciunul din categoria asta. Poate am avut pur şi simplu ghinion sau poate că oamenii pasionaţi de orice sunt pe cale de dispariţie, iar să fii ziarist a devenit o meserie ca oricare alta în care te duci luni la opt la serviciu şi aştepţi ziua scurtă de vineri să rupi uşa. Cam la atât se rezumă activitatea unora, indiferent de domeniul în care prestează vreo muncă.

Am gândit diferit referitor la potenţialii mei colaboratori fiindcă mereu m-am raportat la ce mi s-a întâmplat mie în viaţă. Cei mai buni şefi pe care i-am avut în cariera mea de jurnalist au fost cu toţii nişte imposibili cu care m-am certat, din cauza cărora am demisionat de nenumărate ori, dar nişte profesionişti în adevăratul sens al cuvântului de la care am avut ce învăţa. Pentru ei nu exista „nu se poate” , „nu-mi iese”, nici „lasă că facem data viitoare”. Pentru ei nu exista decât facem până ne iese şi ne iese bine. Diferenţa între firma de patiserie şi mass-media este că, în ultimul caz, mediul nu este unul „relaxant şi lipsit de stres”, dar cred că asta ştie oricine. Meseria de jurnalist figurează într-un top al celor mai solicitante 10 locuri de muncă, realizat de portalul CareearCast. Cine o alege şi vrea să o practice profesionist ştie lucrul acesta, cred. Se poate face şi la nivel de amatori, însă e ca şi cum te-ai numi bucătar dacă tu găteşti doar pentru tine şi familia ta. Eu îi spun „presa de comunicate” pe care ar putea să o practice absolut oricine ştie să copieze un text dintr-o parte şi să-l mute în alta. De poze nu mai vorbesc. În zilele noastre le face chiar oricine cu mijloace extrem de rudimentare. Fotografiile de presă sunt altceva.

Alte cerinţe mi se par obligatorii pentru orice angajat din mediul privat, dar ar trebui, la fel de bine, să se aplice şi la stat. Prima şi cea mai importantă este aceea legată de plus valoarea pe care o aduci angajatorului tău. Dacă nu eşti capabil de ea, care să fie motivul pentru care să-ţi plătească salariul? Pentru ce să angajez eu un jurnalist care să conspecteze comunicatele pe care le primim oricum pe mailul redacţiei? Acestea nu sunt ştiri, sunt PR. Mereu am visat la clipa în care găsesc pe acelaşi mail articole scrise cu talent, documentate pe care efectiv să îmi fie ruşine dacă nu le public fiindcă nu sunt genul care să nu aprecieze munca şi talentul. Mereu mi-am dorit să văd că există pe lume oameni atât de pasionaţi de această meserie încât să mă simt vinovată dacă nu îi angajez. Nu ştiu unde au dispărut oamenii pasionaţi nu doar din această meserie, din oricare.

Ştiu că trăim în secolul în care  oricine visează la un loc de muncă sigur. Nu mai există însă aşa ceva. Chiar şi cel mai sigur job de la stat poate fi mâine desfiinţat. La fel, toată lumea vrea salarii bune, însă acestea trebuie „câştigate”, nu primite de pomană. Firmele nu se ocupă cu asistenţa socială. Sunt create ca să facă profit într-o lume extrem de concurenţială în care rezistă doar oamenii cu adevărat dedicaţi şi pasionaţi. Dar unde să-i găsim?

10 comentarii

  • Foarte de-acord dar mai știu niște categorii de oameni care rezistă, unii chiar foarte bine devreme ce își construiesc blocuri, alții așa ziși investitori care defapt sunt doar conectați la supapă și lista poate continua… Ideea pe care vreau să o exprim este că lumea noastră a devenit una hiper complexă în care nu se mai poate explica un fenomen, oricât de mic ar fi el, doar prin câteva elemente determinante… În cazul acesta nu cred că dedicarea și pasiunea sunt singurele valori care ar garanta performanța individuală la fel cum nu cred că doar pentru faptul că unii sunt sau par plictisiți de jobul pe care îl au (de obicei bugetarii) este motiv suficient sa-i criticăm neținând cont de multe alte lucruri care se pot petrece în instituțiile sau firmele respective, câte absurdități birocratice și mentalități retrograde chiar și pentru „coumiștii” anilor ’70-’80… Această delăsare, neîncredere și nu în ultimul rând incompetență o văd mai degrabă ca pe o reacție la o stare mult mai generală și mai amplă care trece de granițele țării noastre și care își are originea în trecutul nu foarte apropiat…

  • Poate că oamenii pasionați nu doresc să se arate într-un tip de societate ca și cea în care trăim.Personal nu doresc să fiu catalogat drept un pasionat, pentru a nu stârni furia multor colegi, dar mai ales a unor șefi, ajunși șefi nu pentru că ar fi demonstrat nu știu ce pasiuni sau competențe, ci datorând ascensiunea ,,lui tata” și al politicului. Mi-e scârbă de astfel de oameni, mi-e greață atunci când vin și cer tot felul de documente inutile trecând peste performanțele subordonatului cu adevărat competent. La acel tip de competență, la pasiune , cu siguranță nu au ajuns și unde nu vor ajunge vreodată. Iar dacă pasiunea este legată și de munca în week-end, personal sunt de acord să se reintroducă ,,sâmbăta lucrătoare,,. Atunci când ai ceva cu adevărat important de finalizat, ziua din calendar ar trebui să conteze cel mai puțin. Știu că îmi voi atrage oprobiul multora cu aceste opinii, de aceea doamna Cristiana Sabău, nici nu voi posta cu numele adevărat. Ne cunoaștem personal, și lăsând modestia la o parte sunt cunoscut în domeniul în care activez nu doar la nivel de județ, ci național și chiar mai mult.

  • D-na Sabău, oameni pasionați sau pasionali există, cu siguranță! Dar nu într-o piață a muncii în care predomină ,,pasiuni” stranii cum ar fi : nepotismul, cumetria, „las’ că merge și-așa!”, ” ca la Stat nu-i la nimeni ” , concursuri pentru ocuparea de funcții organizate de către factori politici la care se prezintă o singură persoană ori nimeni, etc.
    Vedeți dvs, ne câștigăm existența prin vânzarea sau închirierea forței și capacității noastre de muncă. Auzim destul de frecvent ” Savetă, nu-mi ajung banii! ” la oameni care ignoră cu bună știință sau nu a doua sau a treia slujbă, programul cu timp parțial ori faptul că pasiunea depusă în orice domeniu înseamnă un plus în calitatea muncii și automat un plus la remunerație.

  • Mereu am spus, (şi iată un nou argument) :ROMÂNII TRĂIESC MULT MAI BINE DECÂT MUNCESC.
    Asta aşa, în general, ca naţie.
    Este adevărat, nu ne putem lăuda cu gena hărniciei şi a seriozităţii.
    Cred că ne-a iradiat-o deceneu sau burebista, că-i cam veche boala.
    Da pretenţii avem neică, invers proporţional cu capacitatea si efortul !
    Aştia suntem !

    • Ei nu zau. Esti vreun frustrat de patron sau sefulet pe la stat care nu esti multumit cat te slugarnicesc angajatii . Auzi la el, cica nu avem gena harniciei , poi cine sun cei mai recunoscuti in afara tarii ca cei mai meseriasi , buni si priceputi la munca ? In ce tara vrei tu . Poi plati-i in tara si o sa vedeti . Adica in afara tarii pot la noi in tara nu ar putea , mai sa fie . Tara bogata , oameni harnici , condusa de hoti si banditi asta e problema , si nimeni nu are curajul sa i-a mtaurul de coarne

    • Afirmația „ROMÂNII TRĂIESC MULT MAI BINE DECÂT MUNCESC” este una sofistică, este o generalizare și este mai mult decât evident falsă… În realitate este exact invers, în marea lor majoritate românii au salarii foarte micii, de câteva ori mai mici și un nivel de trai mult mai scăzut decât cetățenii vest-europeni deși prestează același volum de muncă uneori chiar mai mult și de multe ori la același nivel calitativ sau chiar mai bun… Nu cred că 3 milioane de români s-au dus la altceva decât la muncă în străinătate și când vorbim de 3 milioane din 20 numai putem emite aberații legate de gene și ADN-uri…
      p.s. se spune „lasă-mă să te las”…

  • Exista omeni passionati. Cunosc si am si angajati de genul. Majoritate stau pe cont propriu, nu sint angajati, ca salari ca si angajati nu le ofera un statut sufficient de bun. Cei care pleaca sa lucreze afara ca si meseriasi vin mereu inapoi pentru ca nici cu salari mai mari nu realizeaza mai nimic din cauza costuriilor ridicate….afara.
    Cei care reusesc aici, educati, cu meserie cautata si aici, reusesc oriunde in lume. Cunosc multe cazuri si omeni care au fost apreciati afara si vin inapoi si reusesc si aici sa se mentine pe un nivel mai inalt.
    Este un myt(mythos) ca aici nu gasesti omeni passionati. Le gasesti, greu, dar exista. Doar trebuie si apreciati si motivati. Romania are foarte multi omeni pasionati, poate nu cele care cautam noi in momentul asta
    Iar daca cauti un simplu executor de comanda, unul care executa doar ce le spui fara discutii, sigur asa ceva nu gasesti nici aici nici afara foarte usor si poate avem pretentii prea mari.

  • Fără oameni devotați activității de zi cu zi multe domenii ar dispărea. Pasiune este un port drapel într-un domeniu sau altul, fără pasiune dezvoltarea nu ar fi posibilă. Dacă este o problemă este tocmai în imposibilitatea de asociere a celor ce fac din meserie o pasiune. Asocierea la noi este un domeniu ce a fost puternic sabotat în cultura maselor, fără o legislație specifică, flexibilă și eficientă, asocierea pasionaților rămâne imposibil de realizat.
    Singura asociere eficientă, generatoare de bunăstare și ce elimină orice concurență , este cea politică, ce este transpartinică. Cu tentacule ce absorb resurse din orice domeniu al activității umane, elimină modelul de om ce muncește din pasiune, acesta este fraier ce sigur o duce mai bine dacă placă afară. Aici e loc doar pentru progeniturile clanurilor politice fără principii morale general valabile, dar cu norme și reguli bine definite în interiorul aceste cloace de politicieni.

  • Ne place să ne auzim mereu vorbiţi de bine. Dacă nu de alţii , de noi. Gen MOPU. Cand esti MOP la ce altceva poti fi de folos decât la sters pe jos.
    Realitatea este că suntem un popor cam leneş, hot, superficial, incapabil să se conducă bine singur. Istoria a dovedit.
    Asta la cel puţin 80% din populatie, în care recunosc că pot fi inclus.
    Şi când majoritatea este asta, o ducem toţi cum o ducem.

  • Normal ca exista pasionati..uite la cei din presa cum hulesc totul..cu cata pasiune critica orice se face..trebuie doar sa deschizi un ziar/ un post de televiziune si e de ajuns sa- ti dai seama.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.