(FOTO) ”Pentru prima dată în ultimii ani, forțele politice din opoziție și reprezentanții societății civile din Bistrița s-au așezat la acceași masă pentru a găsi soluții de rezolvare a nemulțumirilor exprimate de cetățeni. Tema care a unit opoziția este modernizarea Pieței Centrale din Bistrița, un proiect inițiat de administrația locală PSD care a stârnit supărarea bistrițenilor și care prevede reducerea cu 90% a spațiului verde și cu 45% a numărului de arbori din respectiva zonă”, se arată într-un comunicat de presă.
Întâlnirea a avut loc vineri, 27.07.2018, la Bistrița, la cabinetul parlamentar al deputatului Ionuț Simionca, președinte filialei județene a Partidului Mișcarea Populară. Alături de acesta, la întâlnire au mai participat: Ioan Turc, președintele PNL Bistrița-Năsăud; deputatul Cristina Iurișniți, președintele USR Bistrița-Năsăud; Marius Bălan, președintele Partidului Verde Bistrița; Florin Chereji, președintele Asociației Bistrița Civică; Ioan Miclea, președintele Asociației Comercianților din Centrul Vechi; Teodor Mârza, președintele Partidului Ecologist Român Bistrița-Năsăud; Alecu Ștefan, din partea Grupului de inițiativă a bistrițenilor; Vasile Man, reprezentant al societății civile.
”Pornind de la ideea că toți participanții la întâlnire doresc modernizarea municipiului Bistrița, fără a sacrifica însă spațiile verzi și arhitectura orașului, aceștia au conturat un curs de acțiune comun cu privire la proiectul propus de PSD privind modernizarea Pieței Centrale. Opoziția ar putea recurge, dacă va fi nevoie, inclusiv la contestarea în instanță a autorizației de construcție sau la inițierea unui referendum local pe această temă. Conștienți că o acțiune comună are mai multă forță și șanse mai mari de reușită, reprezentanții formațiunilor politice și civice de opoziție din județul Bistrița-Năsăud au convenit să acționeze coerent și să se întâlnească, ori de câte ori este nevoie, pentru a găsi soluții la proiecte punctuale, de interes pentru cetățeni. Unde-s doi, puterea crește: opoziția din Bistrița s-a unit împotriva proiectului de modernizare a Pieței Centrale”, se mai precizează în comunicatul semnat de PMP, PNL, USR, PV, PER, Asociația Bistrița Civică, Asociația Comercianților din Centrul Vechi, Grupul de Inițiativă a Bistrițenilor, reprezențanți ai societății civile.
Ce se va realiza în Piața Centrală, potrivit proiectului
Proiectul aprobat în Consiliul Local Bistrița prevede amenajări pe 14.276 mp din Piața Centrală, restul suprafeței fiind inclusă în proiectul “Linia Verde” respectiv amenajată recent prin proiectul “Axa Artelor”. Din 91 de arbori luați în calcul pentru această investiție vor rămâne 33, inclusiv castanii seculari, și se vor planta alți 16, vor fi două poziționări pentru scene, mobilier urban, două fântâni circulare și două cu jeturi, dar și un curs de apă, iluminat public și arhitectural, spații cu piatră naturală sau cu agregate compactate. Piața va fi adusă la același nivel de călcare, în sensul în care nu vor mai exista diferențe între partea rutieră și trotuare.
”- asigurarea continuității spațiului pietonal prin eliminarea parcărilor , a unor amenajări amplasate dezavantajos și prin reorganizarea componentei vegetale;
– în concordanță cu Planul Urbanistic General al zonei centrale, propunerea urmărește pietonalizarea în cât mai mare măsură a Pieței Centrale, pavajul va fi corelat cu cel utilizat pe strada Liviu Rebreanu și cu cel de pe străzile și pasajele reabilitate recent; pe laturile de est și de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare și a celor de urgență, prin intermediul unor zone carosabile pavate
– se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Nicolae Titulescu, George Coșbuc și Gheorghe Șincai;
– traseul actualei străzi Dornei pe latura nordică a pieței păstrează posibilitatea accesului auto/transport publci/ pentru biciclete în piață, inclus într-un alt proiect în derulare (Linia Verde) și care nu face parte din acest proiect;
– se prevăd amplasamente pentru montarea unor standuri ad-hoc pentru expunere și comercializare produse meșteșugărești tradiționale, suveniruri, etc., ca o continuare a acestei activități de pe str. Liviu Rebreanu, cu ocazia diverselor manifestări precum târguri, zilele municipiului Bistrița, etc.
– amplasarea unor piese speciale din piatră naturală, cu informații despre poziția și configurația fostelor construcții adiacente fostei fortificații;
– amplasarea unui curs de apă integrat în pavaj pe traseul canalului care străbătea piața pe latura sudică;
– amplasarea a două fântâni și cișmele la intrările în piață;
– reorganizarea planațiilor din apropierea statuii Andrei Mureșanu;
– amplasarea a 3 catarge pentru steaguri;
– asigurarea iluminatului stradal, a iluminatului pietonal, a iluminatului de ambianță și ghidaj vizual, a iluminatului clădirilor reper, cu sisteme de iluminat cu aparate cu LED , tip coloană luminoasă;
– amplasarea de mobilier urban: băncile, scunele, mesele și cuburile-tabureți vor fi grupate predominant pe perimetrul și în interiorul fostei incinte fortificate;
– între clădirile bisericii și primăriei se va amplasa o machetă de bronz a nucleului istoric al orașului;
Pe laturile de est şi de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare şi al celor de intervenție, prin intermediul unor zone cu carosabil ocazional (pavate).
Se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Titulescu, George Coșbuc și Gh. Șincai. Traseul actualei străzi a Dornei pe latura nordica a pieței păstrează posibilitatea accesului auto / transportului public/ biciclete în piaţă, este însă inclus într-un alt proiect aflat în derulare (Linia Verde) și nu este parte a acestei documentație.
Statuia Andrei Mureşanu își păstrează poziţia actuală şi este integrată în noua amenajare, în primul rând prin reorganizarea plantaţiilor din imediata ei apropiere.
Linia Apei, compusă dintr-un element sursă (platformă înălţată cu două praguri) la joncţiunea străzii Rebreanu cu piaţa, un canal semiacoperit şi unul deschis, este însoţită de jeturi dinamice aflate la nivelul pavajului, în zona aflată la sudul bisericii. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fântână circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă.
Soluţia de iluminat se dezvoltă pe patru dimensiuni: iluminat funcţional stradal pe latura de nord-est (prelungirea străzii Gheorghe Şincai), iluminat pietonal pentru restul amenajării, iluminat de ambianţă şi ghidaj vizual, iluminat al clădirilor reper.
Zona nord-estică a pieţei primeşte un rol multifuncţional, reluând în formă contemporană, tradiţia şi – parţial – configuraţia târgurilor care aveau loc aici. Poziţia acestei zone flanchează şi deserveşte în mod firesc principalul flux pietonal care traversează şi astăzi piaţa: de la nord-vest spre sud-est, legând strada Rebreanu de strada Dornei.
Prin eliberarea zonei de trafic staţionar şi restrângerea vegetaţiei, se obţine flexibilitatea necesară desfăşurării diferitelor tipuri de evenimente: pieţe volante, târguri, concerte şi proiecţii de film, diferite alte manifestări sociale.
Zona nordică primeşte un rol multifuncţional şi un caracter predominant mineral. Castanii de dimensiuni mari sunt păstraţi ca elemente solitare care flachează principalul flux pietonal al pieţei (diagonala Dornei-Rebreanu) şi umbresc locuri de odihnă.
Latura sudică a pieţei, însorită şi cu un caracter mai retras, beneficiază în continuare de prezenţa arborilor de talie medie pentru a găzdui activităţi cu caracter recreaţional şi ludic. Sunt selectate specii cu inflorescenţe şi cromatică bogate. Configurarea acestora în grupuri asociate cu elemente de mobilier şi jocuri de apă, lasă locul unor culoare vizuale neobstrucţionate în direcţia faţadei bisericii”.
Frumos gest! Felicitari!
Bravoo pentru initiativă!!! Sa speram ca veti reusi impreuna cu colegii sa aveti o contribuitie cât mai inportanta la acest proiect
Trăim în țara dezbinării, oricine orice ar face, cineva face tot posibilul să bage bețe în roate, cu toată puterea. Aș vrea ca oamenii aceștia plătiți din banii cetățenilor, să-și dea mână cu mână și să lucreze împreună, la proiecte dezvoltate exclusiv pentru bunăstarea cetățenilor și pentru progresul comunității și a țării și să lase deoparte ambițiile prostești și personale. Nu mă refer punctual la acest proiect, ci la modul general.
Traim in tara prostiei si a hotiei!
Nu ar fi mai bine ca astia care sunt la putere sa-si faca treaba?
Nu ar fi mai bine ca astia care sunt la putere sa munceasca cu adevarat in interesul cetateanului si pentru dezvolatrea orasului?
Astronautul vesel, interesant nick, o fi de la inafara realitatii pamintene si vesel de la handicap sau wisky.
Nu am mai fi dezbinati, daca hotii astia nesimtiti nu si-ar batea joc de tot si toate.
Ar putea să sape un tunel pe sub pietonal, între străzile N.Titulescu și Gen.G.Bălan, doar cu o bandă pe sens și cu înălțimea de 2metri si traficul s-ar relaxa imediat.
Si pe sub Bulevard alt tunel pentru parcari!
Stiti de ce nu vor invinge aceste partide psd ul , pentru ca aia tineri sunt putini si nici nu merg la vot. Cei multi care sunt bugetari si pensionari vor vota cu…ghici? Cu PSD. Pentru ca astia au educatie civica si merg la vot. Dar la tinerii din ziua de azi nema cultura civica . Niste pensati cu gleznele goale.
Daca atat intelegi, domnule Mihai, ai cam imbatranit degeaba!
Gelu, esti un tampit!
Am citit cu cateva zile in urma ca in America pe orice zona posibila se planteaza copaci si iarba. Combate depresia, hipertensiunea….. La noi la romani e exact invers. Taiem copaci, pe iarba punem pietris, adica atragem tensiunea si depresia. Chiar nu ne duce mintea???!!!! Atunci de ce nu luam exemple bune de la altii??? Copy paste!!! Dragi conducatori nu folositi copy paste doar la lucrari de diplome si doctorate!!!!
Si industria farmaceutica ce ar mai face ?
bunico ; du-te la azil, acolo este locul tau, ori la pesedeu sa primesti ajutoare pe buletinul de vot.
Bine maica lasa ca mergem si dupa ajutoare….ca voi astia tineri in loc sa mergeti la vot stati acasa….ca , ba ploua, ba e frig, ba e prea cald, ba sunt obositi tinerii ca au drojdit si curvit prin cluburi si nu mai pot merge la vot. Ce sa ne mai asteptam. Nu or fi toti la fel da …..aia cu minte multa si destepti au plecat pe contracte la straini. ….limea o ramas in tara sa plateasca taxe si impozite. Vai si amar de el popor. Un popor de ….uisti
Personal sunt de acord cu proiectul, mi-am exprimat opinia că spațiul verde poate fi mărit ca și suprafață și eficacitate cu un pic de inteligență în soluții, iar deschiderea spațiului pieței și limitarea traficului ar putea fi doar benefică pentru înflorirea vieții culturale , mărirea capacității de acomodare și primire a unor evenimente la scară mai largă plus diversificarea activităților turistice, cu două -trei festivaluri pe an se poate creea un punct pe o hartă.
Așa Nunta Zamfirei în afara invitaților străini, nu știu câți turiști atrage în afara populației locale.
Mă rog, e părerea mea, că bătălia cu păstrarea biodiversității nu trebuie dată în Piața unui Municipiu, mai degrabă în spațiile deja care se pretează la așa ceva.
Bine spus CC ,
Tot timpul vii cu idei bine gândite şi bine analizate !
Si ce e mai important eşti pe acelaşi meridian cu mine !
Da zodiile ne despart fundamental.
Congruența psihoenergetică astrală fundamentală arată un câmp de vibrații de polarritate inversă şi spin negativ ceea ce face imposibilă colaborarea armonică pe termen lung, legăturile electromagnetice sunt extrem de slabe , iar un bosson rătăcit ar produce un cataclism cosmic între mine şi tine.
Deci follow your path, I will follow mine.
Limba de lemn şi dadaismul sunt produse culturale made in Ro.
Bravo Bunico !
Sunt de acord cu tine.Bine ai spus ptr cei ce au urechi să audă şi pentru cei ce au ochi să vadă !
Ultimii patru comentatori sunteti tampiti gramada. Ati auzit de conferinta de la Paris privind reducerile de dioxid de carbon si unde Romania s-a angajat semnand documente importante. Cum va reduce Bistrita lui Cretu aceste noxe ? Cu drujba ? Puneti mana si cititi analfabeti functionali.
Acest botanist ar putea decora Complexul Sugălete, o parte a Bisericii Evanghelice, o parte a clădirii fostului Tribunal, sau o parte a clădirii Primăriei Bistrița.
https://www.verticalgardenpatrickblanc.com/dl/10656
Cretu motiveaza taieriile ca sa se vada cladirile, asa ca nu va accepta nici o verdeata pe cladiri.
Lui Cretu nu-i place verdeata nici in dinti.
Lui Niculaie nici atita…
Cretu e bolnav cu taiatul copaciilor, e bolnav.
Ar fi interesant de vazut ce s-a facut cu tot lemnul taiat de Cretu.
Copacii din parc, de pe bulevardul Republicii, Alba Iulia,…si de pe celelalte strazi.
Daca ne gandim sunt niste cantitati impresionante.
Fiind un articol privind proiectul de modernizare a Pieței Centrale din Bistrița nu înțeleg ce caută aici comentariul lui CC despre zodii,congruența psihoenergetică astrală ,polaritate inversă şi spin negativ etc.
Despre ce vorbim de fapt ?