Social

Unde vom găsi și cât va costa carnea de miel de Paștele ortodox

Cu o lună înainte de Paștele ortodox, carnea de miel se apropie de 10 euro la poarta fermei, fiind mai scumpă cu circa 14% față de anul trecut. Președintele Federației Pro Ovis, Ioan Cîmpian, a explicat pentru Timp Online de ce.

”Anul acesta, cererea de miei la export a fost foarte mare, iar prețul a fost cel mai bun pe care l-am avut până acum: 23-24 lei/kg în viu, ceea ce ne-a mulțumit. Am trimis miei în Italia, Croația și Grecia, țări care au plătit bine întotdeauna mieii pentru Paște. După Paștele catolic, vom trimite cel mai probabil miei în țările arabe fiindcă țările europene cumpără doar miel abatorizat, însă acum sunt abatoare chiar și la Bistrița. Dacă este interes din partea țărilor europene, avem marfă sacrificată gata în abatoare. Noi însă sperăm ca și arabii să plătească la fel de bine mieii. Au intervenit pe piață țări precum Algeria și Maroc și sperăm ca prețul să fie bun”, a spus Ioan Cîmpian, președintele Federației Pro Ovis.

Potrivit acestuia, România are 10 milioane de oi, dintre care 20% rămân de prăsilă, iar la export merg 8 milioane de miei în valoare de un miliard de euro. Înainte de Paștele catolic, numai din județ au fost trimiși la export peste 6200 de miei.

”Vor mai fi miei și pentru Paștele ortodox, dar mai puțini. Crescătorii preferă să-i dea la export pentru că primesc banii imediat, iar apoi nu mai au cu cine îngriji animalele. Oieritul suferă din cauza lipsei forței de muncă. Nu găsim oameni care să lucreze 24 de ore din 24 și 365 de zile din 365. Acei oameni care erau pricepuți și știau ce e meseria asta au cam dispărut sau, dacă mai sunt încă în viață, au o vârstă, iar în spatele lor nu mai e nimeni. Copiii lor mai bine pleacă în Germania, în Elveția, acolo unde salariile sunt mai bune ca în România și pierdem oamenii și forța de muncă. Și e păcat dacă mă uit de unde am plecat noi în 1990 și unde suntem. O oaie țurcană avea 35-40 de kg atunci, astăzi avem exemplare de 70-80 de kg, rezultatul ameliorării care s-a făcut și a hranei pe care o primesc. Pe vremuri dădeai la oi ce rămânea de la vaci, acum, aproape toți crescătorii din zona de câmpie – Lechința, Teaca, Milaș – le dau cereale atât cât pot ele să mănânce”, a mai spus Ioan Cîmpian.

El spune că, de Paștele ortodox, kg de miel viu va fi influențat de prețurile pe care oierii le vor obține de la exportatori.

”Nu pot da un preț exact. Dacă arabii cumpără, nu cred că vor oferi la fel de mult ca și cei din vestul Europei și atunci s-ar putea să fie puțin mai scăzut decât la Paștele catolic sau să se mențină. Dacă e 24 de lei kg de miel viu, atunci carnea va fi între 48 și 50 de lei/kg, cam 50% este randamentul. Sigur că diferă de la animal la animal. Poate fi randamentul 52%, poate fi și 48% în funcție de vârstă și cât de bine e întreținut, dar, așa cum am spus, toți îi îngrijesc. E concurs, nu alta”, a mai spus el.

Mielul este mai scump așadar față de Paștele din 2023: ”Toate le influențează exportul. Dacă prețul e bun, atunci oamenii au pretenții. Dacă vinde un miel, nu-l dă să piardă. Vor rămâne miei pentru piața internă pentru că sunt oameni care nu au un efectiv așa mare de animale. Dacă omul are 20-30 de miei, îi sacrifică, îi vinde de acasă. Nu vor rămâne oamenii fără miei, dar va fi o problemă pentru că, pe sate, crescătorii sunt tot mai puțini și mai căutați de cei care fac export. Cer miei în continuu pentru a-i trimite la export în țările arabe. S-au trimis miei pentru prima oară în Algeria, iar algerienii au fost foarte mulțumiți și au încheiat contracte pe 100.000 de capete. Pentru noi e bine, dar de la an la an scad efectivele. Văd ce e și la asociație. S-au făcut mai multe greșeli și la nivelul Ministerului Agriculturii, colaborarea noastră cu ministrul Barbu a început cam greu, dar sperăm că vom pune lucrurile la punct. De fiecare dată a fost greu dar, până la urmă, ajungem la un numitor comun”.

În schimb, nici anul acesta nu se vor găsi în schimb miei în piețe, fiindcă nu mai pot fi sacrificați întrucât interzice legislația.

”Vor fi oameni care vor vrea să vină cu miei de vânzare în piețe, dar riscă să fie amedați. Nu mai sunt locuri amenajate. Se vor găsi miei în schimb la crescător acasă”, a mai spus Ioan Cîmpian.

Din Asociația Pro Ovis Bistrița-Năsăud fac parte 400 de crescători care dețin în jur de 100.000 de oi, dar în județ mai funcționează încă o asociație mai mică ai cărei membri au între 20.000 și 30.000 de capete de oi.

Cu aproximativ o lună înainte de Paștele ortodox, prețul mediu al cărnii de miel sub 13 kilograme se apropie la poarta fermelor românești de pragul de 10 euro kilogramul (1.000 de euro carcasa de 100 de kilograme), înscriindu-se pe un trend ascendent prezent în toate statele membre. Față de anul trecut scumpirea este de 13,6%, peste media UE.

3 comentarii

  • Nici carnea mielului nu mai este ca a fost o trufanda crescuta bio, acum este o carne plina de nitriti si umflata cu porumbul modificat genetic de la Ucrainieni, bani multi pe o carcasa crescuta neconform nenatural!

    31
    7
    • Bineinteles ca e de la straini, doar nu crezi ca romanashu plateste grosul subventiilor europene. Noi suntem cei care papa acele subventii, nu contribuim pozitiv la ele.

      4
      4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS