Actualitate Recomandări

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Bistrița

(FOTO-VIDEO) Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române (Mica Unire) a fost celebrată la Bistrița printr-un ceremonial militar-religios organizat la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii și la care au luat parte oficialități locale și județene, parlamentari.

Ceremonia de Ziua Unirii a fost una restrânsă, având în vedere normele impuse de legislația referitoare la starea de alertă. Astfel, din cauza condiţiilor epidemiologice, participanţii nu s-au prins în Hora Unirii, așa cum este tradiția.

”Marcăm 162 de ani de la evenimentul care a așezat temelia statului român, momentul de grație în care România a prins contur ca țară și a dat startul modernizării sale. Pentru românii transilvăneni, pentru bistrițeni și năsădudeni, ce s-a întâmplat atunci a devenit un reper de speranță, convingerea că obstacolele care păreau de netrecut pot fi depășite. Astăzi suntem într-un moment dificil, dar plin de speranță. Am traversat împreună un an în care lumea așa cum o cunoșteam s-a schimbat, am realizat cât de importante sunt unitatea și solidaritatea, iar la capătul încercărilor a apărut și speranța că vom învinge. Suntem în campania de vaccinare, avem nevoie de solidaritate și nu de învrăjbire, avem nevoie mai mult ca oricând de unitate”, a spus prefectul Stelian Dolha.

Serviciul religios a fost oficiat de un sobor de preoți în frunte cu arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului.

La bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost depusă o coroană de flori, iar în finalul ceremoniei Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița a interpretat Hora Unirii.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/posts/3401728449956621

În 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar în acelaşi an la 24 ianuarie şi al Țării Româneşti, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române. În 24 ianuarie 2021 se împlinesc 162 de ani de la Mica Unire, important eveniment istoric care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.

Ziua Unirii (24 ianuarie) este sărbătoare legală, zi liberă nelucrătoare, însă anul acesta a căzut duminică.

https://www.facebook.com/PALATUL.CULTURII.BISTRITA/posts/3588952414534735
https://www.facebook.com/SuciuVD/posts/1790802091083454
https://www.facebook.com/IvanBogdanGruia/posts/4076058652406497
https://www.facebook.com/ioanturcpnl/videos/900510390687148

9 comentarii

 • Avem 2 Primari? Care e Primarul? Mai trebuia o esarfa si pentru prefect si era trio-ul perfect. Erau Cei 3 muschetari. Asa sunt doar 2.

 • Motto:
  „Unirea naţiunea a făcut-o”!
  (Mihail Kogălniceanu)

  Unirea Principatelor Române, din ianuarie 1859 cunoscută si sub numele de „Mica Unire”, a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Astfel, pe 5 ianuarie 1859, Adunarea electivă de la Iaşi a ales ca domn al Moldovei pe candidatul Partidei naţionale, Alexandru Ioan Cuza. Apoi, Adunarea electivă de la Bucuresti care şi-a deschis lucrările pe 22 ianuarie 1859, a avut loc sub presiunea a mii de oameni, mobilizaţi de tinerii unionişti, ce se adunaseră în faţa clădirii unde avea loc Adunarea. Această atmosferă incendiară a susţinut totodată pe reprezentanţii partidei naţionale care au convocat o şedinţă la hotelul „Concordia”, unde au hotărât să propună Adunării ca domn al Ţării Româneşti tot pe Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei. În dimineaţa zilei de 24 ianuarie, reprezentanţii Partidei naţionale au propus convocarea unei şedinţe secrete pentru desemnarea candidatului, care a fost acceptat în unanimitate, deputaţii conservatori fiind nevoiţi să cedeze voinţei poporului. Trecându-se la vot, toate cele 64 de buletine purtau numele celui ales la 5 ianuarie în Moldova, realizând astfel una din cele mai importante file din istoria românilor. Astfel, Alexandru Ioan Cuza devine domnitor al ambelor Principate, respectiv Moldova si Tara Românească. Au urmat apoi trei ani de complicate actiuni diplomatice externe pentru recunoasterea Unirii Principatelor. Abia in 1862 Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei au primit recunoastere internatională cu sprijinul nemijlocit al Frantei, respectiv al lui Napoleon al III-lea. In acelasi an 1862, când Principatele Unite au primit numele de „România”, Mihail Kogălniceanu avea să rostească memorabila frază „Unirea naţiunea a făcut-o”. Punând bazele României moderne, Unirea Principatelor din anul 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască la Alba Iulia, pe 1 Decembrie în anul 1918.
  De cativa ani, mai exact din 2012, la Bistrita ziua de 24 Ianuarie se sarbatoreste într-un spatiu situat în Piata Unirii, dupa ce un primar incult a mutat bustul lui Cuza de la IJP fără să stie că numele pietei se revendică de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 si nu are nimic comun cu Unirea Principatelor.
  De aceea, noua administratie a Bistritei ar trebui să procedeze la ridicarea in Piata Unirii a unui monument simbol, evocator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 .
  acest „Monument al Unirii” ar putea fi realizat sub in forma de obelisc placat cu marmură având înăltimea totală (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis se la soclu până în vârf ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar împreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
  Pe trei dintre laturile obeliscului se vor amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latura vor fi trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.
  Pe soclul monumentului se va putea monta un basorelief din bronz executat după imaginea fotografică a Marii Adunari de la Alba Iulia, avandu-i in prim- plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .
  Bustul lui Cuza din Piata Unirii trebuie sa fie mutat inapoi la IJP, cu atât mai mult cu cât chiar argumentele celui care a făcut această mutare idioată sunt tot atât de idioate si contradictorii:
  Vezi: https://timponline.ro/afla-de-ce-alexandru-ioan-cuza-%E2%80%9Disi-merita-locul%E2%80%9D-in-piata-unirii/

 • Noi românii n-avem ce sărbătorii. In schimb voi ” prea înalții conducători ” aveți, că a trecut încă un an în care ați prostit poporul român și îl țineți în subdezvoltare și prostie de sute de ani.

 • In afara de a va prostitua si balacari la aceasta stire cati din voi ati arborat un TRICOLOR la geam, balcon ? De la posta Veche pana la Pasarela de pe Libertatii un singur drapel romanesc flutura la geam. Al meu pus, cu 24 de ore inaintea evenimentului si mai ramane 48 de ore dupa eveniment. Si asta o fac fix din 1939 incoace de cand familia mea a poposit la Bistrita definitiv . Dar cati ati fost prezenti in Piata Unirii in memoria Domnitorului ALEXANDRU IOAN CUZA ?

  • Tricolorul românesc este o mândrie, dar pentru ce să-l expun dacă noi nu mai suntem stăpâni la noi acasă. O țară care ar putea hrănii o populație de 80 de milioane de oameni, importă 90% din alimente, toate resursele sunt date la străini, drepturile fundamentale nu mai există, media este acaparată și dezinformează poporul mai rău că pe vremea comuniștilor. De fapt mult râvnita democrație a devenit un fel de comunism la nivel mondial.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.