Sănătate

Unul dintre cele cinci centre de permanență din județ, închis temporar

Unul dintre cele cinci centre de permanență din județ este închis în cursul acestei luni, informează Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Acesta funcționează la parterul unui bloc ANL din cartierul Subcetate și a intrat într-un proces de renovare.

În anul 2022 au funcționat patru centre de permanenţă ale medicilor de familie, două în urban, la Bistrița și Năsăud şi două în mediul rural, la Teaca și pe Valea Bârgăului. În aceste centre au beneficiat de consultații medicale un număr de 12.867 de pacienți pe tot parcursul anului.

În 2023 a mai fost înființat încă un centru de permanență la Silivașu de Cîmpie.

Centrele de permanență sunt forme de organizare a activității medicale care funcționează în regim de gardă și asigură continuitatea asistenței medicale primare a colectivităților locale arondate, în mod GRATUIT.

Prin centrele de permanență, serviciile medicale sunt acordate tuturor persoanelor care le solicită, indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat al acestora.

Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanență sunt următoarele:

 • asistenţă medicală în afecţiunile acute, subacute, acutizări ale unor boli cronice şi în urgenţele medico-chirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie/medicului de medicină generală, conform pregătirii curiculare şi a atestatelor obţinute în baza programelor de studii complementare;
 • administrarea de către asistentul medical, a medicaţiei injectabile/perfuzabile necesare tratamentului recomandat de medicul de familie/medicul specialist, după caz, precum şi administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă, conform indicaţiei medicului din cadrul centrului de permanenţă, care se asigură din trusa de urgenţă a centrului de permanenţă, a cărei componenţă este prevăzută în Anexa nr. 2 la normele metodologice;
 • eliberarea unei scrisori medicale, conform normelor de aplicare a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pe care pacientul o va prezenta în zilele următoare medicului său de familie pentru informare asupra diagnosticului şi tratamentului administrat în centrul de permanenţă;
 • prescripţie medicală;
 • îngrijiri post intervenţii chirurgicale de tipul suprimării firelor de sutură conform recomandărilor medicului specialist, efectuarea de pansamente şi schimbarea pansamentelor chirurgicale;

Serviciile medicale ulterioare celor acordate prin centrele de permanență, se suportă din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea condițiilor acordării pachetului de servicii de bază, pachetului minimal de servicii medicale și pachetului de servicii pentru persoanele asigurate facultativ, după caz, la cabinetul medicului de familie pe lista căruia este înscris pacientul sau în serviciile de primire a urgențelor în cazul în care pacientul primește un bilet de trimitere.

Centrele de permanență funcționează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie.

3 comentarii

 • Renovare, sa dai cu un var e posibil intre-o zi si seara esti la munca dar fara banuti nu munceste nici un medic orcat de draga ii este meseria,in principiu cam toti au uitat de juaramantul depus la terminarea facultatii de medicina,de bani avem nevoie cu totii ca el doar de aceaia este ochiul dracului!

  11
  3
 • Pacientul primește serviciile medicale pe hol, unde ar trebui sa fie sala de așteptare, după un paravan, unde au pus un pat. Unii pacienți așteaptă afară pe scări, alții de cealaltă parte a paravanulul. De ce nu se face actul medical în cabinetele amenajate?

  4
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS