Social

Unul dintre cele mai populare sporturi din lume va putea fi practicat în apropiere de Bistriţa

Unul dintre cele mai populare sporturi din lume, golful, va putea fi practicat şi în apropiere de Bistriţa, la numai 18 kilometri distanţă de municipiu. Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj are în plan să amenajeze un teren la Arcalia, unde deţine Castelul Bethlen. Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) se află în dezbatere la Primăria Şieu Măgheruş pe raza căreia se află satul Arcalia.

Primarul comunei Şieu Măgheruş, Sorin Mititean, a declarat pentru Timp Online că reprezentanţii UBB Cluj au menţionat în PUD că vor să extindă spaţiile de cazare, să reabilizeze castelul cu finanţări nerambursabile, să amenajeze un teren de golf cu 12 găuri, dar şi terenuri de sport.

„Terenul de golf va fi amenajat în zona de ieşire spre Chiraleş unde e pădurea. Nu ştiu exact care e scopul noilor funcţiuni care se vor amenaja, dar bănuiesc că ele vor contribui la mai buna desfăşurare a acţiunilor din cadrul UBB, dar şi a celor recreative. Nu e menţionată valoarea investiţiilor, dar din ce am înţeles, intenţia este de accesare a banilor europeni”, a declarat primarul.

În ce priveşte starea clădirii principale, edilul a spus că aceasta e deja în „paragină”.

„În secolul XIII când a fost construit nu erau materiale moderne, aşa încât nu poate fi reabilitat cu materiale moderne. Se utilizează materiale specifice epocii care se degradează în urma intemperiilor şi trebuie refăcut din când în când”, a spus Sorin Mititean.

Odată cu reabilitarea şi modernizarea castelului, şi satul Arcalia ar putea intra în circuitul turistic. Deja, în localitate a fost construită o pensiune de către două italience, care încă nu au putut obţine intrarea în circuitul turistic fiindcă localitatea nu e racordată la reţeaua de canalizare.

Castelul contelui Bethlen din Arcalia, comuna Şieu-Măgheruş, este singurul din cele 12 castele din judeţul Bistriţa-Năsăud care în ultimii ani a avut o soartă mai bună, după ce a fost preluat de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Însă, pentru a nu se degrada, UBB intenţionează să îl reabiliteze, în acest sens depunând o solicitare pentru obţinerea avizului de mediu la APM.

Suprafaţa totală a proprietăţii de la Arcalia este de 16,5 hectare şi se compune dintr-un parc dendrologic cu circa 150 de specii autohtone şi exotice şi din trei corpuri de clădiri. Castelul propriu-zis, construit în urmă cu 150 de ani, într-un stil mauro-bizantin, este singurul de acest fel din Transilvania. Domeniul a fost preluat în 1947 de stat şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri, iar din 1963 a fost preluat de UBB Cluj. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, fiind utilizat şi pentru practica de vară a studenţilor.

Golful este un sport foarte popular în lume. În SUA, Marea Britanie, Irlanda, Austria, Australia, Africa de Sud, Coreea și Japonia procente semnificative ale populației practică golful. Golf amator se practică din ce în ce mai mult în Europa inclusiv cea de Est și în Asia. Există un mare număr de cluburi și terenuri publice care oferă condiții excelente pentru golf. Pentru a practica golful competițional de amatori, jucătorul trebuie să fie membru al unui club de golf.

O altă componentă a golfului amator este turismul. O mare diversitate de destinații turistice includ golful în oferta de agrement. Destinații renumite îmbină zone de litoral cu golful, dar și multe zone lipsite de atracții naturale ( mare, munte ) au făcut din golf o atracție turistică.

Etichete

4 comentarii

  • In articol s-a strecurat o gresala, chiar daca aceasta apartine apartine afirmatiei primarului din Şieu-Măgheruş, dupa care Castelul Bethlen din Arcalia ar fi construit in secolul XIII. Dupa unele date istorice, Castelul Bethlen din Arcalia a fost construit in jurul anului 1850 si spre deosebire de celelalte castele ale familiei Bethlen, acesta se remarca prin faptul ca este singura constructie realizata dupa stilul arhitectural bizantin din intreaga Transilvanie.
    In rest, articolul este, ca de obicei, bine documentat iar informatia cu privire la amenajarea unui teren de golf la Arcalia este una de bun augur.

  • Domnul primar ar putea sa se preocupe putin de Arcalia si de gunoaiele aruncare aiurea prin toate santurile si pe marginea drumului, mai ales in zona balastierei!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.