Ursul și-a făcut din nou apariția la Bistrița, însă, de data aceasta nu chiar pe străzile din centrul orașului, ci la periferie. Un exemplar a fost zărit la miezul nopții de luni spre marți la intrarea în oraș dinspre Budacu de Jos, pe Intrarea Buduș, înainte de cartierul RAAL.
Ca urmare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a alertat populația din zonă printr-un SMS.
Conform recentei acțiuni de monitorizare (primăvara 2025) în județul Bistrița-Năsăud, au fost evaluați 1.004 urși bruni în fondurile cinegetice administrate pe teritoriul județului, în creștere cu 60 de exemplare față de primăvara precedentă. În 2024, s-au recoltat legal 23 de urși bruni, dintre care 21 ca măsură de prevenție și doi la intervenție.
Foto cu caracter ilustrativ
Ne bucuram ca fauna tarii se inmulteste, frumos, la cat mai multi!
Ai dreptate, Ion! Si cu certitudine multi au simtit ca este un comentariu usor ironic, la adresa celor care nu fac ceea ce trebuie. Pana nu se iau masurile care se impun in asemenea situatii, vom avea tot mai des cazuri de aparitie a ursilor in zone locuite, ca sa nu mai vorbesc de aparitia lor si pe traseele turistice. Numai bine tuturor!
Excelent este ca Maria Sa URSUL ne viziteaza pe noi raufacatorii Planetei noastre comune.
Ceea ce BIPEZII fara judecata si lacomi nu inteleg deloc, este faptul ca nu totul ne apartine, ci impartim viata si pamantul asta cu multe alte fapturi create de DUMNEZEU ca sa ne incante.
Noi insa facem fix pe dos.
Murdarim NATURA o distrugem si ne gandim doar la avantajele noastre.
Asa ca mai incet cu ROALERT ca nu suntem singuri pe lumea asta.
Domnule Balan, intreb si eu, pentru un prieten: oare in tarile europene unde nu exista ursi, dar exista numeroase constructii in zone montane, unde exista trasee sigure si nenumarate statiuni la mare altitudine, acolo unde foarte multi romani aleg sa isi petreaca vacantele….oare acolo de ce nu se considera ca omul murdareste natura? De ce ne numiti “raufacatori”? Intradevar, nu ne apartine totul, sau, ba da, ne apartine, dar trebuie sa avem grija cum gestionam ceea ce avem. Impartim viata si teritoriile cu toate fapturile, dar trebuie sa existe un echilibru, totusi. Nu protejam viata animalelor in defavoarea vietii omului. Nici ursilor nu le apartine totul. Iar RoAlert este binevenit oricand, in orice situatie care indica un real pericol. Dumneavoastra il puteti ignora. Apropo! Sunteti vegetarian?
Pai curăță dumneata natura, domnule mare ecologist teoretic, si du și ursul acasă și întreține-l.
Domnule Bălan, acolo unde se află casa Dvs (da, cea construită ilegal), a fost cândva pădure, casa urșilor. Le-am luat teritoriul, le-am distrus habitatul. După logica Dvs, ar trebui să demolăm toate orașele, să desființăm toate drumurile, să redăm teritoriul furat de la animale. Iar noi să locuim în peșteri, să nu deranjăm urșii, să așteptăm liniștiți să ne frece în fund.
De niste copii bătuți de soartă nu te doare așa cum te doare de urși. Să îți bage ursul copilul in spital și să vad ce mai comentezi atunci. Viteazule.Tu doar cu niste fiare sălbatice poți fi empatic? Slăbuț….
O intarziat la vot , o auzit el ca este un curent sugerasnist si s-a gandit sa vina sa vorbeasca cu patriotarzii sa vad la cat ii ceasu.
Intrebarea e daca o sa ceara si el turul 2 inapoi ?
Citesc comentarii de mai sus si rămân uimit..oare cât ne mai suporta pamantu ăștia.?? Eu ii dau dreptate domnului Bălan.. si dacă consider ca omul e cel mai rău lucru pentru natura si pamantu adta. Noi atata stim,sa distrugem, sa poluam.animalele chiar si ele sălbatice tot au suflet mai bun ca noi.noi suntem aici sa mancam toate resursele pământului asta pana îl distrugem…
Domnule sau doamna “Oameni”, imi permit sa va contrazic. NU cred ca “omul este cel mai rau lucru pentru natura si pamant”. Afirmati ca “atat stim, sa distrugem, sa poluam”. Oare doar raul il vedeti in jurul dumneavoastra? Aveti ochi sa vedeti si ceea ce este frumos si bun? Aveti intelepciunea de a intelege cate lucruri interesante, frumoase si de folos au fost create de oameni? Reafirm ca indragesc animalele, sunt de acord cu dumneavoastra ca au suflet bun, nu sunt de acord cu exterminarea lor, dar TREBUIE sa existe o balanta, un echilibru. Se vaneaza fazani, iepuri, caprioare, mistreti, rate salbatice. Pentru acestea nu militeaza nimeni. Ursii, frumosi si puternici, singurii care nu au rivali naturali, s-au inmultit; sunt prea multi pe aceeasi suprafata… E atat de simplu de inteles ca aceasta este o problema.
O zi buna!
Tarile europene care nu au ursi astăzi nu-i au pentru ca i-au exterminat acum mulți ani, când nivelul de educatie era mult mai precar. Acum, se încearcă peste tot protejarea dacă nu chiar repopularea pădurilor.
Explicația cum ca numărul lor este prea mare și de aici interacțiunile cu oamenii, este mincinoasă. Exista țări cu zone cu o densitate similara sau chiar mai mare de ursi decât avem noi, iar interacțiunile sunt mult mai puține în cazul lor.
Ceea ce este deficitar în România este educația și responsabilitatea. Trebuie să știi cum să te comporți în pădure, trebuie să-ți protejezi gospodăria de la marginea pădurii, trebuie să ajungă grijă de gunoiul menajer și trebuie să eviți interacțiunile cu ursul, fără să-l pozezi, hrănești, etc.
Este foarte simplu pentru o specie, considerata inteligenta, sa coabiteze cu animalele sălbatice. Problema este ca nu toți membrii acestei specii sunt cu adevărat și de inteligenți…
Mihai, dupa parerea mea, ai dreptate in partea a doua a comentariului.
Da-mi voie, te rog, sa nu rezonez cu ceea ce afirmi in legatura cu “nivelul de educatie era mult mai precar. Acum, se încearcă peste tot protejarea dacă nu chiar repopularea pădurilor.”
In tarile astazi super dezvoltate, si acum multi ani era un excelent nivel de educatie si un grad inalt de responsabilitate. Si nu, nu isi doresc ursi, nici macar nu incearca sa repopuleze zonele. Romania a solicitat donarea de exemplare de urs si s-au primit refuzuri. Mai mult decat atat, Italia a dorit sa trimita la noi, la Sanctuarul de la Zarnesti, un urs care a atacat un turist francez.
Ca titlu informativ, o simpla cautare a efectivului de ursi pe tari:
1. Romania – 8.000 de exemplare
2. Turcia – 3.500
3. Suedia – 2.800
4. Finlanda – 1.600
5. Bosnia Hertegovina – 1.200
6. Croatia – 1.200
7. Bulgaria – 1.100
8. Estonia – 900
9. Serbia – 750
10. Slovacia – 750
11. Slovenia – 650
12. Spania – 350
13. Muntenegru – 320
14. Albania – 250
15. Ucraina – 200
16. Macedonia de Nord – 185
17. Polonia – 150
18. Grecia – 150
19. Belarus – 80
20. Cehia – 75
21. Norvegia – 70
22. Italia – 55
23. Franta – 50
24. Letonia – 45
25. Lituania – 10
De pe lista lipsesc tari ca Germania, Elvetia, Austria, pentru ca nu au ursi.
Care sunt oare acele tari despre care spui ca au “o densitate similara sau chiar mai mare de ursi decât avem noi” ?
Numai bine!