Politică

USR acuză coaliția de guvernare că vrea să dezincrimineze plagiatul

Deputatul USR Oana Murariu, membră în Comisia Juridică din Camera Deputaților, a declarat într-o conferință de presă la Bistrița că în Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților – din care face parte și un parlamentar din Bistrița-Năsăud – coaliția PSD-PNL-UDMR a adoptat ”două prevederi foarte nepotrivite” prin care se dezincriminează plagiatul.

”În ce privește Legile Educației, aș vrea să spun mai întâi că sunt convinsă că, la Senat, nu va fi acceptată Religia ca materie la Bac pentru profilul umanist. Rămâne să vedem”, a declarat deputatul Oana Murariu care participă astăzi, la Bistrița la o dezbatere pe tema Legilor Educației, alături de doi colegi din Grupul USR pentru Educație, Silvia Dinică și Ștefan Pălărie.

Oana Murariu a continuat să vorbească apoi despre plagiat în contextul în care sunt numeroase discuții din spațiul public pe această temă care vizează plagiatul de care este acuzat premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode.


”Avem două prevederi foarte nepotrivite în aceste proiecte de legi, așa cum au ieșit ele din Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților, respectiv se dezincriminează plagiatul pentru că nu foarte multă știe că plagiatul este infracțiune. Lumea vorbește că nu este moral, că nu este corect, că ar trebui anulată diploma de doctor, dar foarte puțină lume știe că plagiatul este infracțiune. Avem articolul 197 din Legea 8/1997 privind drepturile de autor și drepturile conexe care exact asta incriminează: însușirea lucrării unei persoane ca fiind lucrarea proprie se pedepsește cu amendă și închisoare până la 3 ani de zile. Acum, printr-un amendament al coaliției PSD-PNL-UDMR, cu toții și-au însușit acest amendament, nu se consideră plagiat erorile materiale de citare, printre altele. Eu la bază sunt avocat și vă pot spune că erorile materiale de citare pot fi interpretate extrem de larg. Poate să însemne inclusiv să uiți să citezi, deci exact conținutul infracțiunii de plagiat. Cu alte cuvinte, dacă Curtea Constituțională a rezolvat partea de anulare a diplomei, acum, Parlamentul vrea să rezolve și partea penală. Am avut tentativă de dezincriminare în 2017 cu Ordonanța 13 – pentru că despre asta era vorba, de o dezincriminare a abuzului în serviciu. Acum, la o discuție pe Codul Penal și Codul de Procedură Penală, au avut tentativa de dezincriminare a abuzului în serviciu sub acel prag de 250.000 de lei, și acum vorbim despre o dezincriminare a plagiatului. Aceasta este o chestiune la care noi, cei din USR, trebuie să fim atenți și să facem presiune la Senat să îndreptăm lucrurile”, a spus Oana Murariu.

Al doilea aspect la care s-a referit a fost acela că diploma de doctor se poate anula în instanță la maxim un an de la emiterea ei, iar acesta nu este un lucru normal.

”Când dai doctoratul, Ministerul Educației emite titlul de doctor, iar în baza lui universitatea emite diploma de doctor. Ori, Curtea Constituțională a venit acum câțiva ani și a spus că nu se poate revoca titlul de doctor de Ministerul Educației, ci se poate anula doar în instanță. Avem o lege a anulării actelor administrative care spune că, într-o asemenea situație, se poate anula doar într-un an și au transpus și în cazul tiltlului de doctor. Acum, în cazul Legilor Educației, avem o lege specială și putem trece alte termene fiindcă este o specificitate anume în cazul diplomei și titlului de doctor de care trebuie ținut cont. Ce au făcut acum este să transpună discuțiile anterioare și să pună un an expres în Legile Educației în loc să fie o discuție în spațiul public pe această temă. Durează puțin până să poți descoperi un plagiat și nu este normal să fii acoperit dacă nu a fost descoperit într-un an. Pentru că, simplist vorbind, plagiatul e furt intelectual și ar trebui să rămână incriminat ca infracțiune, să poți anula titlul respectiv pentru că altfel, sincer, ne batem joc de toți cei care chiar muncesc pentru doctoratul respectiv și chiar merită să fie doctori în diferite domenii și nu să fie desconsiderați din cauza acestor discuții”, a spus Oana Murariu într-o conferință de presă în care l-a avut alături pe viceprimarul Bistriței, Călin Stan.

Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților este condusă de Natalia Intotero (PSD) și este formată din 26 de parlamentari, inclusiv deputata PNL de Bistrița-Năsăud, Diana Morar.

11 comentarii

 • Voi vota USR atât timp cât NU vor începe cu propaganda LGBT+, schimbări climatice, egalitate de gen, rasa, etc.
  Din ce am văzut pana acum USR diferă de partidele progresiste din Europa, adică îi interesează justiția, economia, DREPTATEA etc, si nu sunt un partid Radical.
  Sa va ferească Dumnezeu de mine, daca mă supărați, dinte-un votant si susținător (prin donații) o sa devin cel mai înverșunat adversar.
  Nu-mi plac de loc Radikale Venstre ( Renew Europe)
  Vrem o alternativa la PSD-PNL dar FĂRĂ Propaganda LGBT sau propagandâ climatică (interzicerea centralelor pe gaz, interzicerea cuptoarelor pe lemne, interzicerea motoarelor cu combustie)

  11
  8
  • @Adrian C.

   👍🏻
   Cea mai viabilă opțiune de moment USR

   2
   9
  • PSD si PNL au dovedit că nu sunt in stare sa construiască o Românie prosperă.
   Si atunci eu cu cine votez?
   Cu amețiți de la AUR , Sodoscă si Simion,oamenii lui Punuin? In nici un caz.
   Cu partide progresiste care fac propaganda LGBT+ si care ne sărăcesc, propovăduind sfârșitul lumii, datorită schimbărilor climatice? În niciun caz.
   S-ar putea sa nu votez de loc!
   Oricum regret ca l-am votat pe Johannis , care a REFUZAT sa participe la dueluri electorale cu candidatul PSD, din teama sa nu se facă de râs.
   Știu că unii votanti PSD, consilieri locali, care nu s-au prezentat la vot , pentru ca nu le-a plăcut candidatul PSD, doamna Dancilă.

   6
   5
  • Ai descoperit america cu pesedeul si peneleul ca nu stiu a construi o romanie prospera!
   …cine a dat cele mai frumoase galetzi?
   …cine a dat pixuri cu cerneala galbena care tzin o viata?
   De ce nu esti corect?

   4
   2
  • USR e ca femeia superbă, o vrăjești (mai mult te aburește ea pe tine), o duci la restaurant, totul e de vis, o duci în pat și: ȘOC ȘI GROAZĂ !!! Are alceva în chiloți!
   Hai să fim serioși! Au fost la guvernare, am văzut ce panarame au fost, erau mai flamânzi în materie de furat decât pesedeu și peneleu la un loc, făceau numai circ ieftin. Usereii au fost activi și eficienți numai cât au făcut opoziție pesedeului, cum le-a tăiat tătuca Soroș fondurile (după nereușita de la 10 august) s-au dus la FUND !

   3
   5
 • Oooo, a apărut și domnul Stan! Viceprimar, nu? A și zis ceva? Nu?! Ok! Despre oraș? Nu! Bine, atunci! Sa-l votăm, nu?!

  8
  1
 • Am citit doua răspunsuri la comentariile mele, si nu prea am înțeles nimic.
  Repet: Vrem o alternativa la PSD-PNL , adică – echitate socială- să trăiască toată lumea bine!
  Atât!
  Nu dorim (doresc, vorbesc doar in nume propriu) schimbarea societății din temelii!

  3
  4
  • Am văzut ce face un
   userist la conducere:))) viceprimar ,adică nimic, apa de ploaie, vax, zero. Stan. Ne am lămurit! Sau a zis ceva despre realizările lui ca viceprimar? Nu? Nici nu avea ce! Zero!

  • @Adrian C fără Levente

   Mămăliga lui de Levente…las că îl văd eu pe stradă și îi spun vreo două…
   🙂

 • Usr , prin excelenta, este lgbtq+ – ist, plus celelalte mizerii asociate! Sau si- a schimbat parul…?

 • Este pur si simplu scandalos tupeul ministrului Bode care a dat in judecata Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) si cere anularea hotărârii prin care Comisia de Etică s-a autosesizat ca să îi analizeze teza de doctorat, constatând că este „profund viciată”, ceea ce a adus prejudicii de imagine PNL, lucru care s-a reflectat în sondajele de opinie. În primul proces, instanța de judecată a respins cererea ministrului de suspendare a deciziei Comisiei de Etică. Presedintele Klaus Iohannis, promotorul teoriei „toleranței zero” față de plagiat, a declarat despre plagiatul ministrului Bode, că aceasta este „o problemă serioasă”: „Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios şi eu am încredere că PNL şi domnul Bode, personal, vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic. Eu, personal, sincer, mă aştept ca cel târziu până la rotaţia guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a spus Iohannis. (vezi: https://romania.europalibera.org/a/klaus-iohannis-sunt-probleme-cu-plagiatul-lui-lucian-bode/32263457.html) Iată că Lucian Bode, a pierdut si cel de-al doilea proces cu UBB si cu toate astea nu se intamplă nimic. Asteptăm „rotativa guvernamentala”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS