Actualitate Social

Valea Someşului: Zonă de rafting, parc de aventură, domeniu schiabil, ştrand, fermă eco (FOTO)

Potrivit strategiei integrate de dezvoltare turistică, pe Valea Someşului Mare se doreşte realizarea următoarelor investiţii: domeniu schiabil, parc de aventuri, ştrand, centru hipic, trasee de drumeţie şi bicicletă, zonă de rafting, centru de închirieri echipamente sportive, sat de vacanţă, fermă ecologică, centru de produse tradiţionale, centru de păstrare a tradiţiilor, punct de informare turistică.

DEZVOLTAREA TURISTICĂ PE VALEA SOMEŞULUI MARE (Din Strategia pentru 2014-2020)

somes 1Valea Someşului Mare este o depresiune situată la poalele Munţilor Rodnei, străbătută de râul Someşul Mare şi cuprinde, în principal, următoarele localităţi: Rodna, Valea Vinului, Maieru, Anieş, Şanţ, Sîngeorz-Băi, Rebra, Ilva Mică. Turismul practicat în mod curent în zonă constă în drumeţii pe munte, turism balnear şi de relaxare, pescuit, rafting, însă nu se ridică la potenţialul zonei. Ocupaţiile locuitorilor de care sunt legate vechi obiceiuri: focul viu (nestins) sau credinţa de a nu permite apropierea femeilor de turma de oi şi de a menţine focul toată noaptea în ajunul Anului Nou, cât şi aducerea cununei de grâu, simbol al recoltei bogate şi frumoasele dansuri, merită a fi cunoscute.

Din păcate, până în prezent, pe Valea Someşului Mare nu au fost realizate investiţii in turism, având în vedere potenţialul enorm al zonei. Din aceste considerente, numărul turiştilor care aleg să îşi petreacă weekend-urile sau vacanţele în zonă, în sezonul rece, este mult mai scăzut decât numărul turiştilor din sezonul cald, deoarece nu există pârtii de schi sau alte activităţi specifice care se pot practica în această perioadă.

Valea Someşului Mare este excepţională pentru dezvoltarea unei staţiuni moderne, unde se vor putea desfăşura activităţi turistice pe tot parcursul anului, indiferent de sezon şi de condiţiile meteo.

Scopul proiectului este dezvoltarea turismului pe Valea Someşului Mare prin crearea unei staţiuni turistice „all seasons”.

Obiectele de investiţie propuse sunt următoarele:

1. Domeniu schiabil

somes 2 schiabilValea Someşului oferă peisaje uluitoare şi datorită poziţionării sale la poalele Munţilor Rodnei, este propice pentru realizarea unui domeniu schiabil. Se propune un total de 8.57 km de pârtie, pe Vârful Nedeia Țăranului din Munţii Rodnei, după cum urmează: 7.37 km pentru nivel mediu, 1.2 km pentru nivel începători. Aceste pârtii vor fi deservite de 3 instalaţii de transport pe cablu astfel: 1 telegondolă, 2 telescaune fixe.

Datorită variaţiilor de temperatură pe timpul iernii, este necesară realizarea unui sistem de zăpadă artificială ce va asigura funcţionarea optimă a domeniului schiabil pe întreaga perioadă a sezonului de schi.

Serviciile complementare domeniului schiabil sunt următoarele: zonă parcare, restaurant, punct de prim ajutor, salvamont, grupuri sanitare, apreschi.

2. Parc de aventură

aventuriParcurile de aventuri au devenit în ultimii ani printre cele mai căutate moduri de recreere şi distractţie ale românilor, aceste tipuri de amenajări regăsindu-se în pădurile din sau de la marginea oraşelor, în zonele turistice de tip montan, colinar, etc.

Având în vedere faptul că Valea Someşului Mare dispune de un cadru natural propice pentru desfăşurarea activităţilor în aer liber şi că pe perioada verii numărul de turişti care vin în zonă este considerabil, se propune un parc de aventură care va conţine următoarele obiecte de activitate: ansamblu de căţărare cu zonă pentru copii 8-11 ani, zonă pentru copii cu înălţimea peste 1.4 m, zonă pentru experţi, zonă cu panouri de escaladă, sisteme tiroliană pe categorii de vârstă: pentru copii cu vârsta peste 6 ani, pentru copii cu înălţimea peste 1.4 m, pentru experţi, zonă paintball.

Parcul de aventuri este destinat pentru toate categoriile de vârstă şi va oferi o gamă variată de activităţi care pot fi jucate atât individual cât şi în echipă.

3. Ştrand

strandŞtrandurile rămân printre destinaţiile preferate ale turiştilor, iar Valea Someşului Mare este locul ideal pentru amplasarea unui ştrand modern realizat la standarde europene.

Se propune un ştrand complex ce include următoarele servicii: clădire cu hol acces principal, bazine acoperite, vestiare cu duşuri pentru femei şi pentru bărbaţi, grupuri sanitare pentru femei şi pentru bărbaţi, cabinet prim ajutor, încăpere profesor înot, recepţie, birou, depozite, grup sanitar personal, spaţiu tehnic, amenajări exterioare pentru plajă, bazine exterioare, terenuri sport (tenis cu piciorul, volei şi minifotbal), parcare autovehicule pentru clienţi şi personal.

4. Centru hipic

hipicValea Someşului Mare este renumita pentru peisajul rustic montan care îşi păstrează autenticitatea, iar în prezent se organizează trasee de calarie în Munţii Rodnei, însa nu există un centru hipic dotat corespunzător şi care să ofere toate serviciile necesare.

Centrul hipic va presupune următoarele spaţii: clădire servicii având terasă acoperită, fast food / bar, recepţie, grupuri sanitare, clădire anexă cu birou supraveghere, vestiar cu grup sanitar, spaţiu hrănire cai/ponei, grajd – spaţiu spălare şi potcovire cai, carantină, boxă colectivă, boxe individuale pentru cai, depozitare şei, depozitare, echipament, depozitare fân, depozit materiale de împrăştiat, amenajări exterioare – două padocuri pentru cai şi ponei împrejmuite cu gard din lemn.

Se vor oferi cursuri de iniţiere şi perfecţionare, circuite călare pe trasee turistice şi chiar plimbări cu trăsura.

5. Trasee de drumeţie şi bicicletă

Valea Someşului are mai multe trasee montane turistice marcate care au însă nevoie de întreţinere, motiv pentru care sunt propuse următoarele lucrări: completarea şi refacerea marcajelor turistice, montarea de panouri indicatoare şi panouri informative, executarea de podeţe din lemn peste pâraiele mai dificil de trecut, montarea unor cabluri ajutătoare în punctele dificile ale traseelor şi curăţarea potecilor, amenajarea punctelor de belvedere, odihnă prin montarea de balustrade, bănci şi mese de lemn.

6. Zonă de rafting

Raftingul este o activitate în aer liber în care se foloseşte o barca de rafting gonflabilă pe rauri de obicei cu grad de white water pentru a crea senzaţii tari pasagerilor. Râul Rebra este afluent al râului Someşul Mare, iar principalele localităţi pe care le străbate sunt Rebra şi Parva. Acesta este ideal pentru practicarea raftingului deoarece este o vale cu un parcurs lung prin zona de munte, are gradientul ideal pentru raftingul comercial cuprins între 16 şi 24 m cădere pe 1 km, are 2 mini canioane, numeroase săritori, cascade, repezişuri, etc.

Perioada ideală pentru white water rafting pe râul Rebra este întreaga lună aprilie, când se topesc zăpezile şi debitul acestui râu creşte de până la 10 ori faţă de debitul mediu normal.

Se propune promovarea şi informarea turiştilor cu privire la practicarea raftingului şi închirierea echipamentului necesar acestora în cadrul centrului de închiriere echipament sportiv şi punct de informare turistică propuse. Pentru asigurarea desfăşurării acestei activităţi în conditii de siguranţă se va pune la dispoziţia turiştilor personal specializat în rafting.

7. Centru de închirieri echipament sportive

centru inkirAvând în vedere numărul mare de activităţi care necesită echipamente speciale, propuse prin prezentul proiect, este absolut necesară realizarea unui centru de închiriere echipament sportiv.

Centrul de închirieri deserveşte arealul domeniu schiabil, trasee montane şi trasee biciclete, şi turiştii vor putea închiria biciclete şi alte echipamente de drumeţie şi de protecţie, ATV-uri, bărci şi echipament de rafting pe perioada verii şi schiuri, snowboarduri şi alte accesorii pe perioada iernii.

Clădirea propusă pentru centrul de închirieri presupune următoarea împărţire a spaţiilor: spaţiu închirieri echipament sportiv, reparaţii echipament sportiv, oficiu, grup sanitar, depozit biciclete/echipament sportiv iarna, terasă acoperită, spaţiu închirieri ATV-uri, reparaţii şi întreţinere ATV-uri.

8. Sat de vacanţă

sat vac sat vac 2 sat vac 3

Nu există în zona Valea Someşului Mare spaţii de campare dotate corespunzător. În Munţii Rodnei, instalarea corturilor este permisă în următoarele puncte: lângă Staţia Meteo, Tarniţa la Cruce, Sub Vf. Repedea, Puzdrele, între şaua Gârgălău şi laua Galaţului (la Izvoare), Lala Mică, Izbucul Izei şi Valea Vinului, precum şi în locurile amenajate de deţinătorii de terenuri cu avizul APNMR.

Se propune realizarea unui sat de vacanţă la standarde europene care să asigure diverse spaţii de cazare şi camping pentru iubitorii naturii care se opresc pe Valea Someşului Mare.

Satul de vacanţă propus prin prezentul proiect se împarte în trei zone funcţionale şi anume: zona de cazare cu căsuţe, zona de campare pentru corturi, zona de campare pentru rulote.

Amenajările exterioare propuse pentru satul de vacanţă sunt următoarele: realizarea infrastructurii rutiere, terenuri de tenis, locuri de joacă pentru copii, platformă pietonală, tip piaţă urbană, pentru asigurarea serviciilor – construcţii grupuri sanitare şi duşuri  separat pe sexe pentru zonele de campare cu cortul şi rulote, clădire principală cu recepţie, restaurant cu bar, terasă, bucătărie şi oficiu, grupuri sanitare.

9. Fermă ecologică

ferma ecoValea Someşului Mare este cunoscută pentru practicarea agriculturii şi creşterea animalelor de către localnici, aceste activităţi reprezentând pentru aceştia nu doar o sursă de venit ci şi un mod de viaţă. Se propune realizarea unei ferme ecologice la standarde europene unde turiştii, localnicii şi doritorii de produse lactate, din carne sau vegetale tradiţionale pot veni nu doar să achiziţioneze aceste produse dar şi să experimenteze modul de producţie şi stilul de viaţă al fermierilor români.

Ferma va cuprinde: clădire servicii cu terasă, sală de mese, camere cazare, bucătărie cu spaţii anexe şi grupuri sanitare, clădire anexă cu spaţiu adăpare vaci acoperit, grup sanitar, vestiar personal, oficiu/sală repaus, centrală termică, grajd cu zonă carantină/vaccinare, boxe porci, boxe vaci, alee acces/furaje, încăpere muls, zonă pentru fân, zonă pentru paie/material de aşternut şi zonă acces acoperită, amenajări exterioare – livadă cu pomi fructiferi, padoc vaci, padoc porci, padoc cu adăpost pentru păsări, sere şi curte cu locuri de parcare.

10. Centru de producţie, colectare şi expoziţie produse tradiţionale

centru produseValea Someşului păstrează stilul de viaţa tradiţional românesc, majoritatea localnicilor având activităţi precum agricultura, creşterea animalelor şi meşteşugăritul, cele mai cunoscute din zonă fiind livezile cu pruni şi stanele de oi.

Se propune realizarea unui centru de producţie, colectare şi expoziţie produse tradiţionale unde turiştii şi locuitorii din zonă pot veni să achiziţioneze fie diverse produse alimentare ecologice şi tradiţionale cum ar fi produse lactate, produse din carne, produse apicole, fructe şi legume, etc., fie produse de artizanat din lemn şi ceramică sau chiar piese de mobilier.

11. Centru de păstrare a tradiţiilor populare cu zonă de spectacole în aer liber

centru traditiiValea Someşului Mare este împânzită de tradiţii şi obiceiuri care datează din vremuri îndepărtate, păstrându-şi însă actualitatea. Se propune realizarea unui centru unde turiştii şi locuitorii zonei pot face schimburi culturale, pot păstra şi perpetua tradiţiile şi meşteşugurile zonei.

Centrul cuprinde zona ateliere – atelier meşteşugăresc pentru prelucrare lemn, atelier arte tradiţionale (încondeiat, pictat, gravat şi sculptat), atelier olărit, atelier preparate produse tradiţionale din carne, atelier producere, îmbuteliere şi păstrare vin, atelier manufacturare produse din metal, atelier produse de panificaţie, atelier expunere produse tradiţionale, spaţii anexe scenei şi grup sanitar, atelier producţie, îmbuteliere şi păstrare ţuică, atelier produse lactate, atelier păstrare şi conservare fructe şi legume, atelier meşteşugăresc pentru broderii şi ţesături, zonă spectacole în aer liber, zonă de acces, trotuare şi zone de parcare pentru autoturisme şi autocare.

12. Punct de informare turistică

info turUn obiectiv principal pentru dezvoltarea şi promovarea turismului este amenajarea unui punct de informare turistică dotat corespunzător, capabil să informeze turiştii ce vor să viziteze zona şi totodată să monitorizeze turismul, să desfăşoare un program de promovare şi publicitate turistică în scopul dezvoltării economice a zonei (valorificare a resurselor turistice ale zonei).

Proiectul propune un punct de informare turistică pentru tot ce înseamna zonă turistică adiacentă zonei Valea Someşului Mare cum ar fi: trasee turistice cu bicicleta, pedestre, practicarea sporturilor, cazare, puncte de belvedere, faună cinegetică, specii forestiere întâlnite pe traseele turistice, informaţii referitoare la arii protejate, etc.

Construcţia va presupune următoarele spaţii interioare: sala de informare turistică, oficiu angajaţi, grupuri sanitare, birou.

 

8 comentarii

  • nu tu locuri de munca.. nu tu drumuri.. nu tu spitale.. NIMIC.. Da vine (…), cu solutia.. ROMANI.. FACETI-VA TURISTI :))))))))))))\
    [comentariu editat]

  • ELECTORAL.ELECTORAL.ELECTORAL.
    Toata ziua marii fauritori ai USL-ului spun CE VOR FACE si nu CE N-AU FACUT CONFORM PROMISIUNILOR de la alegerile trecute. Vai de tara in care ajung sus oamenii de nimic. Om de nimic= mincinos, hot, tupeist, nedrept, corupt, smecher, agresiv, fariseu(in campanie electorala merge la biserica, se afiseaza aproape de altar cu preotul bisericii si este foarte zelos in asi face cruci pentru ochii lumii),nedemn, mitoman, traficant(de influenta), etc.

  • Ma, da toti viseaza ?.Este cineva treaz si sanatos la cap in judetul asta ,in tara asta?Toate vaile devin statiuni si locuri de distractie? Dar locuri de munca ??? KANCI!!!Simt greata de clasa politica si tot ce atinge aceasta!!!Duceti va in …..

  • Oare , se va intampla asa ceva in micul nostru judet? Nu cred , naivitati cu care vor sa ne cumpere politicienii . Realizati drumurile in primul rand care sunt sub orice critica si apoi iti mai vedea …

  • Politicieni mai incompetenti ca in ultimii 2 ani nu credca a mai avut Romania postdecembrista. Sa va fie rusine, ca v-am dat 70% dar nu meritati nici 5%, pt ca nu stiti ce sa facti cu ei, am irosit orzul pe gaste. Nu va mai rabdam. Va dam JOS!

  • Cat de (co)rupt de realitare trebuie sa fi ca sa vi cu astfel de avioane cand lumea nu are locuri de munca, suntem in topul judetelor la somaj, tinerii au plecat toti dincolo, drumurile sunt ca dupa razboi.. Si USELEU ne invita SA NE FACEM TURISTI. Dezastru!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS