Recomandări Social

Vântul a pus la pământ în Bistrița-Năsăud copaci care ar încăpea în peste 4.400 de vagoane de tren

Vântul care a suflat cu putere la începutul lunii trecute a pus la pământ copaci care ar intra în aproape 4.500 de vagoane de tren. Întrucât arborii sunt rupți, dispersați și în zone greu accesibile, agenții economici nu se înghesuie să-i scoată din păduri.

Cei mai mulți arbori doborâți de vânt sunt în zona Colibița, în pădurile comunelor Josenii Bârgăului și Prundu Bârgăului și în comuna Șanț, a spus Daniel Pop, șef serviciu la Garda Forestieră Bistrița-Năsăud.


”Cantitatea de lemne doborâtă de vânt este estimată de către ocoalele silvice undeva la 200.000 de metri cubi până la această dată. Urmează ca aceste lemn să fie marcat de personalul silvic, pus în valoare și întocmite actele în vederea valorificării și exploatării lor”, a spus Daniel Pop.

Cum într-un vagon intră peste 40 de metri cubi de lemn, am împărţit întreaga cantitate menționată de Daniel Pop la 45 (o valoare medie pentru un vagon) şi am obţinut, în final, peste 4.400 de vagoane de tren în care ar putea fi încărcați toți acești copaci puși la pământ de vânt.

Mulți se află în zone greu accesibile, majoritatea fiind dispersați pe suprafețe mari, lucrările de exploatare sunt extrem de greoaie în asemenea situații și pot dura până la trei ani.

”Nu este o situație similară cu exploatarea lemnului pe picior. Din experiența anilor trecuți pot spune că extragerea acestui lemn doborât de vânt din păduri poate dura și până la 2-3 ani. Operatorii economici care desfășoară activități de exploatare refuză unele din amplasamentele respective tocmai pentru că este greu de explotat, lemnul depreciat în mare parte pentru că e rupt, iar calitativ inferior. Din păcate, nici măcar doborâturile anului 2017 nu au fost scoase în totalitate. La un moment dat, arborii se depreciază, intră în stare de putrefacție”, a spus Daniel Pop.

La începutul lunii februarie, Administrația Parcului Național Munții Rodnei anunța:

https://www.facebook.com/ParculNationalMuntiiRodnei/posts/2688476231251694

6 comentarii

  • bieții copaci, după ce că zilnic sunt răpuși de drujbele nemiloase ale tăietorilor de lemne, iată, chiar și vremea le este potrivnică. Unde este domnul Bălan? Trebuie făcută o evaluare și o numărătoare exactă, pentru a ni se prezenta situația reală a dezastrului urgiei naturii, iar Domnia Sa este cel mai în măsură să facă acest lucru, fără undă de ironie, doar știm că instituțiile statului, cum se tot întâmplă, taie frunze la câini.

  • Arboretele respective sunt fragilizate acum că sunt create goluri arbori vor fi doborâți şi mai uşor la furtuni de intensitate mai mică, iar colac peste pupăză Ips se va instala.
    Ar fi interesant de ştiut unde s-au produs viiturile la nivel de unitate amenajistică…dacă nu cumva intervenții umane ( exploatări recente) au favorizat apariția lor…aici personal aş schimba sistemul instituțional de investigație pe lângă silvicultori ,aş inființa comisii mixte cu biologi şi chiar fizicieni-meteorologi specialişti în modelare. La nivelul țării ar fi trebuit să existe o echipă chiar academică care să se ocupe cu modelarea fenomenelor climatice extreme…iar în funcție de simulările respective ce i-au în considerare configurația versanților, direcția vânturilor dominante , pante poate ar trebui reconsiderate lucrările propuse în arborete, mentalitatea amenajării-exploatării pe criterii simple trebuie dusă la un nivel mai sofisticat complex care să permită conservarea pe termen lung. Un simplu exemplu, poate concluzia în cazul unei văi care o direcție contrară vânturilor dominante ( datorită rotației Pământului de obicei vest către est)..poate păstrarea unor arborete mature (chiar dacă panta permite exploatarea )salvează altele mai sus -efect tampon. Dar într-o gestionare marcată de mentalitatea marcării individuale cu ciocanul a câtorva fire se uită viziunea de ansamblu.

    • Dar acum în multe părți problema se pune în termeni simpli
      -câți cubici pot tăia
      -câți buşteni fără defecte pot exporta
      -câți euroi comision intră pe circuit. Legal şi ilegal.
      S-a ajuns la un nivel mercantil de neimaginat.

  • Buna ,ce frumos v-ati gandit direct la vagoane cand se putea face o estimare in mobilier .cum ne duce gandul doar la export cand tara noastra importa mobilier din germania cu lemn de romania .oricum imi place cum ganditi

  • Mai bine i-ar lasă pe voluntari sa ii taie și sa doneze din ei la câțiva bătrâni săraci.. Sau copii.. Bănuiesc ca sunt mulți care dorm în frig.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS