Actualitate

Veniţi de luaţi lumină! (FOTO)

Mii de credincioşi au participat la slujbele de Înviere oficiate la bisericile din Bistriţa, multe dintre ele în aer liber, şi au primit Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim. Clopotele au vestit sosirea celei mai vechi şi mai strălucite sărbători a creştinătăţii, iar bucuria Învierii a ajuns în casele oamenilor, care şi-au umplut sufletele şi candelele cu lumină. Hristos a înviat! Adevărat a înviat!

La Bistriţa, cei mai mulţi credincioşi s-au adunat la Biserica Protopopiatului Bistriţa care reuneşte trei parohii cu hramurile: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi Pogorârea Sfântului Duh. Printre ei s-a numărat şi preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, şi soţia sa.

Cu puţin înainte de miezul nopţii, au început să bată clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din oraş, iar în incinta lăcaşurilor de cult s-au stins luminile. Preoţii au ieşit din altare cu lumânări aprinse şi i-au invitat pe credincioşi să şi le aprindă pe ale lor cu îndemnul „Veniţi de luaţi luminină!”.

Protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, a declarat că şi anul acesta în judeţul Bistriţa-Năsăud a ajuns lumina adusă de la Ierusalim. O delegaţie a Protopopiatului Bistriţa a mers la Cluj, la aeroport, şi a luat lumina adusă cu un avion de la Bucureşti. În drum spre Bistriţa, maşina a oprit la mai multe intersecţii unde au aşteptat preoţi din parohii îndepărtate de municipiul reşedinţă de judeţ, aşa încât lumina sfântă a ajuns şi în cele mai îndepărtate sate.

La Biserica Protopopiatului, preoţii au împărţit lumina sfântă credincioşilor după care au oficiat slujba de Înviere din „Pantheonul Bistriţei”, un spaţiu amenajat în curtea bisericii în care se află crucile eroilor născuţi pe aceste meleaguri, ale sfinţilor şi cărturarilor bistriţeni. Împreună cu credincioşii prezenţi, preoţii au înconjurat de trei ori biserica şi au cântat „Hristos a Înviat!”.La încheiertea slujbei de Înviere, oamenii au luat pască şi vin sfinţite simbolizând trupul şi sângele lui Iisus Hristos.

În Bistriţa-Năsăud, potrivit ultimului recensământ, 82,3% dintre locuitori sunt ortodocşi (228673), 7,4% s-au declarat de religie penticostală (20589), 2,0% sunt greco-catoloci (5500) şi 0,8% (2353) sunt baptişti. Toţi aceştia sărbătoresc Paştele zilele acestea.

Învierea Mântuitorului nu este proclamată în interiorul bisericii, ci în afara acesteia, pentru că, spun preoţii, ea priveşte pe toţi oamenii. La miezul nopţii, preoţii au ieşit din biserică şi au chemat credincioşii cu îndemnul ”Veniţi de luaţi lumină!”. În câteva minute, dintr-o singură flacără s-a născut o mare de lumini.

Conform obiceiului, după ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul avându-l în frunte pe preot înconjoară biserica de trei ori, cântând ”Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

După slujba de Înviere, fiecare credincios a dus acasă, celor dragi, Lumina Pascală.

Sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul ”Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu ”Adevărat a înviat!”. De Paşte, spun preoţii, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă, bucuria fiind sentimentul predominant în zilele acestea.

Traficul rutier a fost restricţionat sâmbătă noaptea în unele zone, iar echipaje ale Poliţiei Rutiere i-au redirecţionat pe şoferi pe alte străzi pentru a le crea tot confortul credincioşilor care au participat la slujbe. În jurul bisericilor s-au mai aflat patrule de jandarmi şi poliţişti comunitari care au vegheat la păstrarea ordinii şi liniştii publice.

Mai multe fotografii – pe pagina noastră de Facebook!

inviere 1 inviere 2 inviere 3 inviere 4 inviere 5 inviere 6 inviere 7 inviere 8

5 comentarii

  • si stai sa vezi de maine incolo , ce-o sa se mai scrie de alesii neamului ,fauritorii de lumina , de impliniri marete de inaintare a Romaniei spre ………stiti voi ce , unde si-au petrecut Pastele, ce au mancat , ce au strins in brate ….etc…etc….etc…..! stai sa vezi . fii atent .asta e doar inceputul.

  • Sarbatorile au …Sfintenia lor, tin de interiorul sufletului nostru, macar de Sfintele Sarbatori sa terminam odata cu …alfel/astfel de preocupari cotidiene, in special astfel de mediatizari ! Treaba lui ce a facut fiecare, cum s-a rugat si ce a mancat, chiar nu avem nevoie de nici un fel de astfel de modele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.