Actualitate

Vezi ce planuri are municipalitatea pentru mărirea suprafeţei de spaţii verzi din oraş

Bistriţa se află în cursa pentru câştigarea titlului ”Capitala Earth Hour România 2012”, iar Primăria a trimis organizatorilor un dosar în care a prezentat proiectele pe care le va derula în viitorul apropiat în domeniul protecţiei mediului.

În acest an va demara implementarea a două proiecte incluse în Portofoliul de proiecte al Planului naţional de Acţiune pentru Protecţia Mediului: “Amenajare pădure-parc Schullerward”, şi “Amenajarea Parcului Municipal Bistriţa”, proiecte care sunt finanţate din Programul Operaţional Regional. Valoarea acestor proiecte este de peste 7 milioane de euro.

Conform studiului de piaţă realizat în luna iulie 2011 în rândul populaţiei municipiului Bistriţa, 20,1% dintre respondenţi consideră ca foarte necesară amenajarea unui parc pe amplasamentul actual al rampei de deşeuri din zona Zăvoaie, iar 43,6% ca necesară. Ca urmare, fostul depozit de deseuri menajere al municipiului Bistrita, în prezent închis şi neutralizat, face obiectul unui Plan de acţiune pentru amenajarea unui parc de agrement, loc de promenada si spatiu de recreere pentru tineri.

Prin Programul Naţional de Îmbunătăţire a Calităţii Mediului prin Realizarea de Spaţii Verzi în Localităţi Primăria îşi propune :

Proiectul ”Amenajare spaţii verzi şi parcări ecologice în zona Independenţei Sud – strada Panait Cerna”

Se urmăreşte amenajarea unei suprafeţe de 6175 mp din zona Independenţei Sud – strada Panait Cerna ca scuar pentru locuitorii din această zonă şi crearea unei zone de recreere pentru riverani. Bugetul proiectului este de 967.393,55 lei.

Proiectul “Reabilitare şi extindere spaţii verzi, publice şi dezvoltarea perdelelor de protecţie şi a aliniamentelor stradale, zona Independenţei Sud şi Nord, Bistriţa -13,5 ha”

Cantitatea de material săditor prevăzută în proiect pentru plantare este de 25.330 de arbori, arbuşti şi plante.

Valoarea totală a proiectului este de 800.610 lei.

Proiectul ”Îmbunătăţirea calităţii mediului prin reabilitare parc in municipiul Bistriţa, str. Avram Iancu”

Suprafaţa de spaţii verzi nou înfiinţată va fi de 6.876 mp, fiind prevăzut a se planta 2.000 de arbori, arbuşti şi plante florale

Valoarea proiectului este de 610 870,7 lei şi este în implementare.

Proiectul “Reconstrucţia ecologică forestieră pe terenuri degradate constituite în perimetrul de ameliorare Viişoara – Ghinda (12 ha)” în valoare de cca.350.000 lei. Proiectul va fi realizat pe o perioadă de 5 ani şi este deja în implementare.

În ceea ce priveşte campaniile de informare cu privire la protejarea mediului înconjurător, pe care primăria intenţionează să le deruleze pe parcursul următoarelor 12 luni, anul 2012 a debutat cu pregătirea programului pentru primele evenimente din calendarul ecologic: Luna Pădurii, Ziua Mondială a Apei şi Ora Pământului.

În perioada 2-6 aprilie este prevăzut ca unităţile de învăţământ să desfăşoare „Şcoala altfel”, astfel că există o susţinere a activităţilor de igienizare şi de plantare de puieţi de arbori.

Acţiunile ecologice din anii trecuţi vor fi organizate şi în acest an. De asemenea, Proiectul „Patrula de reciclare” lansat la finalul anului 2011 împreună cu RoRec în şcolile bistriţene este susţinul de Primăria municipiului Bistriţa, care intermediază relaţia şi colaborarea între patrulele de reciclare din şcoli şi asociaţia RoRec. Începand din luna martie vor fi te campaniile trimestriale de colectare a DEEE (deşeuri de echipamente electrice şi electronice).

20 de oraşe, printre care şi Bistriţa, au intrat în cursa pentru titlul „Capitala Earth Hour România 2012”. Programată pentru 31 martie, în intervalul orar 20.30 – 21.30, cea mai mare manifestare de mediu din istorie – Ora Pământului, continuă tradiţia deja binecunoscută a stingerii luminilor în mod simbolic.

Sursa: ora-pamantului.ro

1 comentariu

  • RUSINE liceului „Liviu Rebreanu” pentru starea jalnica in care ati lasat „gradina lui Gubes”. RUSINEEEEEEEEEE!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.