Actualitate

De cât timp e nevoie pentru o sentinţă? La Bistriţa, chiar şi de trei ani!

Dacă sunteţi parte dintr-un proces, atunci înarmaţi-vă cu răbdare! Nu veţi intra în posesia unei sentinţe cu una cu două.Este adevărat că suntem stat european şi că vehiculăm respectarea „termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor” impus de Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, dar mai mult în teorie.

Potrivit bilanţului Tribunalului Bistriţa-Năsăud aferent anului trecut, la secţia civilă a instituţiei s-a încercat accelerarea ritumului de soluţionare a cauzelor. Astfel, periodic s-au făcut verificări de către preşedintele de complet şi de către preşedintele de secţie în legătură cu situaţia dosarelor suspendate şi s-au luat măsuri pentru finalizarea lor.

„Examinând în concret motivele de întârziere, s-a constatat că durata procedurii a fost influenţată atât de factori subiectivi cât şi de factori obiectivi, aceştia din urmă fiind imputabili în primul rând părţilor, avocaţilor acestora şi celorlalţi participanţi la proces”, se arată în bilanţul Tribunalului.

Potrivit sursei citate, ca factori obiectivi pot fi menţionaţi complexitatea tot mai ridicată a cauzelor; numărul încă redus de personal (judecători şi personal auxiliar) în raport de volumul de activitate; numărul mare de dosare suspendate în care nu sunt îndeplinite condiţiile pentru constatarea perimării; numărul total insuficient de experţi; numărul mare de cauze în care părţile nu beneficiază de asistenţă juridică calificată; procedura încă greoaie cu străinătatea, iuar ca factori subiectivi, formularea unor cereri incomplete urmate de multiple precizări de acţiune; neachitarea taxelor de timbru; exercitarea cu rea-credinţă, abuzivă, a drepturilor procesuale; solicitarea cu rea-credinţă a unor termene pentru încheierea unor tranzacţii; nedepunerea cererilor de apel, respectiv recurs şi a înscrisurilor în număr suficient în raport de numărul intimaţilor, efectuarea cu întârziere şi necorespunzătoare a expertizelor. De asemenea, în special în materia litigiilor de muncă un factor important de creştere a duratei de soluţionare cauzei îl constituie comunicarea cu întârziere a relaţiilor solicitate unor instituţii publice sau private.

Pe rolul Secţiei I civilă în anul 2011, din 2294 dosare soluţionate în fond, 2120 au avut o durată între 0 şi 6 luni; 149 dosare între 6-12 luni şi 25 dosare cu durata între 1 şi 2 ani. Din 99 dosare soluţionate în apel, 91 au fost rezolvate într-un termen de până la 6 luni, 6 în termen de 6-12 luni, 1 în termen de 1-2 ani şi 1 în termen de peste 3 ani. În recurs au fost soluţionate un număr total de 418 dosare, din care 387 de dosare au durat mai puţin de 6 luni; 30 dosare au fost soluţionate în termen de 6-12  luni, şi 1 dosar a durat mai mult de 1 an. La finele anului 2011, pe rolul secţiei I civilă s-au regăsit 11 dosare având o vechime mai mare de 1 an, respectiv 7 fonduri şi 4 apeluri. Marea majoritate a acestor  cauze au fost amânate la ultimul termen de judecată pentru motivul nedepuneri raportului de expertiză topografică.

În cadrul secţiei a II-a civilă , contencios administrativ, contencios fiscal şi în materia  recursurilor comerciale şi contravenţionale, din totalul cauzelor soluţionate în anul 2011 – 3653, un număr de 2796 (76%) au avut o durată de soluţionare între 0 – 6 luni, un număr de 788 cauze (21,57%). S-au soluţionat într-un termen de 6 – 12 luni, 66 (1,8%) cu o durată între 1 şi 2 ani şi numai 3 cauze (0,08%) au avut o durată de soluţionare între 2 şi 3 ani.Cele 69 de dosare cu durată de soluţionare de peste 1 an, au fost dosare soluţionate în fond, însă în apel şi recurs, ponderea cauzelor s-a soluţionat între 0 – 6 luni (88,48%).

În materie penală, în medie, durata de soluţionare a cauzelor se prezintă astfel: la fond între 6 luni-1 an, în apel între 6 luni- 1 an şi în recurs -2,3 luni. La sfârşitul anului 2011 pe rolul secţiei penale a tribunalului există 13 cauze mai vechi cu o vechime de peste 1 an dintre care 12 fonduri penale şi 1 apel penal.

„Durata mai mare de soluţionare a unor cauze de fond derivă din complexitatea deosebită a acestora, care impune audierea unui mare număr de martori, efectuarea unor expertize contabile sau medico-legale şi care necesită timp pentru a fi realizate. În materia apelului dificultăţile sunt, de asemenea, legate de necesitatea administrării unor probe, fie noi, fie dintre cele neadministrate la instanţa de fond. La sfârşitul anului 2011 nu exista pe rolul secţiei penale nici o cauză în materia recursului cu o vechime de 6 luni sau mai mare”, se arată în raport.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS