Actualitate

Viceprimarului Cristian Niculae nu îi place cum arată centrul istoric. De ce pietonalul nu e zonă de comerţ

Cu toate că proprietarii clădirilor monument istoric sunt scutiţi de plata impozitelor şi taxelor tocmai ca să investească în ele, pietonalul din centrul istoric al Bistriţei este în continuare flancat de clădiri aflate într-o stare accentuată de degradare. Viceprimarul Cristian Niculae are o explicaţie pentru ceea ce se întâmplă, dar şi idee care ar putea schimba situaţia.

„Mie nu îmi place cum arată centrul istoric. Eu l-aş vedea în primul rând cu toate faţadele renovate, cu porţile refăcute, în primul rând să arate frumos arhitectural pentru că multe clădiri sunt într-o stare de degradare accentuată, iar în al doilea rând să fie un loc cu evenimente culturale, cu o zonă de restaurante, terase, în care să-ţi petreci după-amiaza într-un mod plăcut, de calitate, însă calitatea vine mână în mână cu profitabilitatea. Nu poţi face condiţii nemaipomenite într-un loc în care nu îşi merge business-ul”, a spus viceprimarul Cristian Niculae într-un interviu acordat Timp Online.

Întrebat de ce nu face nimic administraţia pentru renovarea faţadelor, viceprimarul a spus că nu îi permite legea. „Lia Olguţa Vasilescu, în calitate de primar al Craiovei, a avut dosar penal pentru că a reabilitat clădirile istorice din oraş. Aţi văzut ce s-a întâmplat. Sper să găsim soluţii legale de reabilitare. Am avut câteva cazuri de proprietari care ne-au cerut măcar să-i sprijinim cu proiectarea lucrărilor la faţade. Intervenţiile la monumente istorice se fac cu proiecte avizate de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu şi au regim special. Trebuie o mult mai mare atenţie. Nu se poate face nicio intervenţie fără proiect şi fără avizare. În câteva cazuri, i-am ajutat care ne-au solicitat”, a spus el.

Aceste lucrări destul de costisitoare trebuie făcute însă pe banii proprietarilor, iar mulţi nu îşi permit.

„Este frumoasă ideea de pietonal, însă eu cred că a adus o neprofitabilitate. Am spus încă de când s-a închis centrul istoric faptul că multe clădiri vor rămâne goale fiindcă nu mai prezintă interes comercial. Cred că foarte greu se va ajunge ca pe pietonal să se facă bani şi clădirile să aibă valoare economică, iar proprietarul să ajungă să investească în ele. Cei care fac acolo business sunt nemulţumiţi şi nu sunt dispuşi să-şi cheltuiască banii pentru a face modernizări. Când merge bine un business într-un loc ai cu ce reabilita clădirea, te gândeşti la dezvoltare şi să-ţi menţii business-ul, dar când vezi că faci tot ce poţi şi tot nu vinzi, nu vin oamenii în magazine, atunci renunţi. Nu merge nimeni fără maşină în centru în zilele friguroase şi ploioase. În plus, sunt multe clădiri locuite de oameni care nu au posibilităţi. Pietonalul, la Bistriţa, nu e o zonă de comerţ. Braşovul şi Sibiul sunt oraşe mult mai mari ca număr de locuitori, dar şi cu putere de cumpărare mult mai mare. Apoi, sunt oraşe care atrag mulţi turişti”, a spus el.

De altfel, chiar în toamna lui 2016, compartimentul de dezvoltare al Primăriei Bistriţa a purtat discuţii cu comercianţii de îmbrăcăminte din Bistriţa cărora le-a recomandat să vină cu aceste magazine în centrul oraşului. „Mai toţi au spus că, în afară de strada Dornei, nu e interesant pietonalul din punct de vedere al vadului comercial”, a adăugat Cristian Niculae.

Întrebat dacă, în aceste condiţii ar putea fi desfiinţat pietonalul, Cristian Niculae a răspuns: „La referendumul organizat în urmă cu câţiva ani de Primăria Bistriţa, lumea a spus că este de acord cu pietonalul. Nu poţi lua o decizie doar urmând interesul economic”.

„Dacă mă întrebaţi pe mine, decât să ţinem un pietonal mort şi pustiu, mai bine să facem un acces auto şi pe el, pe o bandă, pe un singur sens, cu restricţii, însă trebuie discutată ideea aceasta. Acum însă trebuie să găsim soluţii să îl revitalizăm şi să găsim soluţii şi pentru faţadele clădirilor. S-ar putea să se schimbe ceva în lege, să vină finanţări europene pentru acest domeniu. Eu l-aş menţine acum cum este, dar, dacă mergem încă de acum ani buni în acelaşi mod, trebuie să găsim o altă soluţie pentru dezvoltarea lui. Asta e părerea mea”, a declarat Cristian Niculae.

31 comentarii

 • Domnul Viceprimar are dreptate. Nu aveau unde sa-si mai deschida cafenele in oras si si*au deschis intr o parte a centrului istoric din oras. Macar cat ne a mai ramas din centrul nostru istoric din oras sa respectam si sa-l tratam ca atare.

 • Clădirile din Bistrița arată bine. Atât cele din centrul vechi, cât şi blocurile din cartiere. Blocurile au fost izolate termic, zugrăvite şi denotă curătenie şi ordine.
  E o diferență estetică foarte mare, între clădirile din Bistrița de acum 15 ani şi clădirile restaurate din ziua de azi.
  Pietonalul trebuie să rămână pietonal. E plin de terase, restaurante, bijuterii, ceasornicării, bănci, electronice, îmbrăcăminte etc.
  E bine aşa cum e, nu trebuie schimbat nimic. Cu timpul o să vină in centrul Bistriței şi firme mai renumite.

  • Cum sa vina firme renumite daca zona e aproape moarta din punct de vedere economic ? N-or sa vina veci daca turisti sunt aproape zero si singurii care frecventeaza pietonalul sunt cativa care si-au facut in obicei de a bea o cafea sau un suc acolo cand e vreme frumoasa afara. Nici macar fast food-urile sau restaurantele nu merg, doar asa ocazional cativa mai servesc care o pizza sau ceva cartofi prajiti vara, dar mult prea putin. Acolo at treburi sa fie terasele pana in mijlocul pietonalului si sa fie plin de turisti incat sa nu faca fata aia sa le aduca pizza.

 • Pietonal ar trebui facut doar portiunea dintre Sugalete si Biserica Evanghelica,care ar trebui curatata de copacii mari pentru a pune in evidenta cladirile.In rest ar fi bine lasata cate o banda de circulatie pe un singur sens impreuna cu locurile de parcare adiacente.

  • Nu mai incapi tu de copaci! Ce copaci mari ai vazut tu acolo in afara superbilor castani de langa biserica? Vorbiti si voi ca sa va aflati in treaba.

 • Este binevenita aceasta stire! Pietonalul Bistrita stagneaza de ceva vreme si nu se intampla nimic….. Targurile sunt ingramadite in jurul Bisericii Evanghelice….in timp ce pietonalul e pustiu!!! Si stiti de ce e trist acest lucru??? Primaria a distrus si putinul spatiu verde, care mai exista in centrul orasului!!! Unde sunt ecologistii????????? Chiar nu vede nu judeca nimeni????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!! E trist. Dezamagitor ce poate face omul. Oamenii alesi ai municipiului….. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar oameni buni trezitiva si nu distrugeti tot ce est sanatos pentru noi. Chiar pe pietonalul din beton nu se puteau amenaja casutele pentru targuri????? Va rog comentati si ceilalti care cititi aceasta stire. Va rog Redactie informati Primaria Bistrita despre acest lucru. Poate ei chiar nu stiu ce se intampla-nu vad….

  • Nici eu nu inteleg care a fost logica sa ingramadeasca casutele in parculetul bisericii, sa strice gazonul, iar pe pietonal beton gol . Nu e ca nu stiu , dar sunt multi prea destepti si pe acolo, ca doar cine a dat autorizatia de functionare asa?

 • Sinistra idee cu inchiderea pietonalului. Si pe vremea cand se circula in centru nu era nu stiu ce vad. Pietonalul e o oaza care face Bistrita mai vivabila ca Tg Muresul, de exemplu. Cu vremea si cresterea veniturilor ca veni si vadul, cum este peste tot in lume, unde pietonalele o duc cel mai bine.

 • Buna sant unul dintre propietari teraselor de pe pietonal In primul rand pe langa ca avem putini turisti care ne viziteaza oras asa numiti ghizi ii indruma de la hotel coroana pana la biserica si inapoi nu vad nimic altceva chiar eu personal iam dus me mai multi sa viziteze parcul si pasajele sau cheltuit milioane de euro pt renovarea parcului dar primaria nu se implica de loc pt a face publicitate iar in legatura cu pietonalul ne cer atatea taxe si bani incat iti vine sa inchizi pur si simplu pe langa fatul ca primaria pune scena in fata casei de cultura cand sant evenimente importante si clar ca cetateni nu mai trec pe pietonal se duc prin parc si se instaleaza tarabe din alte judete care platesc o taxa iar noi patroni de pe pietonal asteptam sa vina urmatorul eveniment cu speranta ca va pune scena pe pietonal pt a face si noi ceva profit dar bineinteles ramanem cu speranta clar ca primaria are un dezinteres total fata de patroni teraselor in schimb sant foarte atenti cand trebuie sa platim taxele de functionare sau taxa de terasa care nu ieste ieftina de loc se plateste 20 roni pt metrul patrat iar cand vine vorba de liniste nici pe atat interes atatia cersetori si copii care nu ii intreaba nimeni unde sant parinti sau de ce intra printe mese sa deranjeze clienti dupa ce ca sant putini clienti si aia sant deranjati si bineinteles cel mai penibil este faptul ca lea facut piscina nu pot sa o numesc altcumva deoare- ce fac baie in piscina de pe pietonal avem un grup de francezi azi vara pe terasa si la un moment dat erau in jur de 12 copilasi care se scaldau pur si simplu in piscina de pe pietonal iar doi dintre clienti francezi sau ridicat si leau facut poze clar ca mam simtit nu pot sa imi exprim sentimentul dar credetima ca na fost deloc bun am sunat la politia locala si leam explicat ce se intampla dar raspunsul lor a fost ca nu au personal ca sant toti la expozitia de caini din viisoara iar magazinele de pe pietonal nu sant toate asa cum par{ secondhand } pe pientonal sa fim seriosi sedi de partide domnule vice avem unul dintre cele mai frumoase pietonale din tara si avem si cetateni destui in oraselul nostru frumos lipseste un pic de atentie doar la pietonalul acesta superb cu putina atentie pe langa ca ajutati comercianti ajutati si populatia va multumesc ca ati citit aceste randuri sper ca acest an 2017 sa se implice primaria un pic mai mult cu pietonalul si sa nu mai mute scena in fata casei de cultura iar casutele daca erau amplasate dea lungul pietonalului si ar fi montat un patinoar ar fi fost mult mai frecventat pietonalul va asigur si asta va poate spune un oras intreg zgomotul aparatelor de inghetat se pot antifona daca deranjeaza zgomotul locatari iar in legatura cu zgomotul mi se pare absurd ca la ora 22 si jumatate sa vina politia sa iti dea amenda pt ca a fost muzica prea tare daca ar fi fost dupa ora 23 as fi inteles dar totusi este vara pe langa ca investim bani oferim locuri de munca si platim atatea taxe primaria nu este absolut de loc interesata de a ne sustine atentie nu sa ne ajute sa ne sustina lasand scena pe pietonal va multumesc inca o data

 • Domnu Vice, in ce lume traiesti?
  1. Pietonalul este plin de terase pe timpul verii, si sunt destul de populate.
  2. Cu un primar ca Cretu nu o sa vezi niciodata fatadele renovate.
  3. In toate orasele civilizate exista zone pietonale iar faptul ca „Nu merge nimeni fără maşină în centru în zilele friguroase şi ploioase” sa datoreaza lipsei de cultura. Ai vrea sa urci u masina pe terasa? Sau sa te dai mare trecand cu masina pe langa terase unde oamenii stau linistiti la un ceai la o bere?
  4. Daca taceai filozof ramaneai. Asa ai dat cu mucii-n fasole.

  • Ioi dragă ! Crezi ca un bussines care merge 4-5 luni pe an , adică terasa , e suficient ca sa poți trai întregul an ???? Trebuie făcut ceva ca oamenii de acolo sa aibă profit tot anul ca sa merite sa renoveze clădirile .

  • poi zi la dom premar sa faca centura prin mijlocul pietonalului ca sa ai profit tot anul…
   poi de ce nu te-ai facut popa ca sa ai profit tot anul sa-ti poti renova casa…
   nu-ti trebe si posmagi gata muieti?

 • D-le viceprimar Cristian Nicolae : primarul de astazi care este edilul priceput la toate, a hotarat prin REFERENDUM soarta pietonalului. Adica unul mort si scos din uz. De cand cu renumitul pietonal inchis, si cu montarea cortului si a binei de spectacole s-a dat peste cap si circulatia auto in oras. Aveti perfecta dreptate in ceeea ce sustineti. Ce pacat insa ca nu ati detinut D-vs. functia de primar pana acum. Personal am facut fotografii cu fatadele si cornisele cele mai degradate de la mai multe cladiri istorice din oras, si le-am inmanat fostului vice GAUREAN FLORIN in cadrul unei sedinte de CL.Puteti sa le cautati, daca mai exista si nu au fost mototolite la cosul de gunoi al Primariei .Am aratat pericolul pt. pietoni, dar pe toti din administratia de atunci si de acum i-au durut in basca de ce le-am cerut. Eu va recomand ca toti primarii din cele sapte cetati medievale cu arhitectura deosebita sa initiati in regim de urgenta alaturi de parlamentari o lege care sa lamureasca acest aspect. Luati modelul din PRAGA, acolo statul, primaria este coproprietar la fatadele caselor monument istoric si le permite legea sa intervina si sa vina cu ajutor financiar fara dobanzi in sprijinul proprietarilor. Exista doua variante la ei. Ce este asa de greu ? In ce priveste accesul auto am multi prieteni cu magazine in zona.Pana una alta ei dau o gramada de impozite si salarii in schimb nu primesc nimic.Stiu ca au fost o gramada de sesizari facute catre Primar, dar nu i-a bagat in seama deloc. Sunt de acord cu D-vs ca o banda cu sens unic dinspre N. TITULESCU sa fie redata circulatiei cu restrictie ferma de viteza de 30KM la ora. VA SUSTIN si ar fi corect sa intiati o adevarata discutie pulica cu actorii din zona , si nu unul de tip referendum care nu iti mai da posibilitatea sa duci inspre rezolvare o idee buna.In fapt respectiva consultare pe tema pietonalului nu a aratat altceva decat neputinta unei administratii care pana acuma bajbaie in cheltuirea b anilor pe lucruri neprioritare noua.

 • @citizen
  Eu zic ca modul in care scrie omul nu e nicidecum un dezavantaj in viata!
  Din contra,are sanse mari sa-l numeasca Dragnea ministru (vezi cazul Toma Petcu,ministrul Energiei) !
  Lasa domnule terasa si intra urgent in politica !
  Om te faci !

 • D-le MIHAI : ecologistii de la PARTIDUL VERDE sunt prezenti. Trebuie doar sa va informati, si pacat ca nu participati la dezbaterile publice de la CL cand se discuta asemenea aspecte. Cred ca am ramas singul bistritean care se lupta cu administratia pe problemele de copaci si spatii verzi. In rest multi comenteaza fara sa stie ce-i asteapta si fara sa stie ce proiecte dezastroase de asa zisa modernizare urmeaza. Nu am vazut decat 3 persoane la prezentarea proiectului de modernizare a PIETEI CENTRALE, unde sfatos primarul ne prezenta cum vor zbura toti copacii din piata, cum se va desfinta rondourile cu flori , cum va fi scoasa iarba, si cum vor fi toate inlocuite cu dale si betoane. Daca b istritenii nu reactioneaza din timp o sa aveti parte de un santier inutil de doi ani, si pierderea iremediabila a vegetatiei din piata.

 • In calatoriile mele prin Europa am vizitat multe burguri de origine germana. Pentru ceva vreme am locuit in WROCŁAW (cunosc ca Breslau de germani). In 2016 a fost capitala culturala! In Bistrita s-ar putea face pietonal pe mai multe strazi, dar pentru asta ai nevoie de proiecte si viziuni pe termen lung. In Bistrita, de fiecare data cand vin in vizita. vad un intreg haos. Nu-i suficient sa atarni o tabla cu hotelul unde a dormit cel care a scris romanul Dracula. In multe orase din vest o sa gasesti primaria din centru ca fiind un spatiu pentru muzeu, cultura, punct de informarea. Aparatul administrativ se afla in parte. Practic scoti traficul de masini din zona centrala. De aici putem sa pornim!

  • Așa este, dar ce poți să pretinzi unor inși care vizitează săptămânal Germania și Austria în timp ce viziunea urbanistică rămâne neschimbată din vremea lui Petru Groza și Gheorghiu-Dej ?

 • După cum spuneam, concluzia evidentă a comentariilor de mai sus: turism zero.
  Am vazut un videoclip al noului șef la turism, Dl Cerceja. Făcut probabil pe bani. Este un prim pas. DAR CEILALȚI 99 DE PAȘI CÂND ÎI SIMȚIM IN ECONOMIE? Peste alți 27 de ani?
  Ne batem cu pumnul în piept pe realizări pe hârtie, pe banii contribuabililor…
  Pe când proiecte de amploare, cu realizări concrete? Banii europeni așteaptă să fie cheltuiți.
  Tot aberăm de ani de zile pe tema Dracula, pârtie etc
  Trezirea! NU contăm pe harta turismului internațional, cel care aduce bani! Nu suntem în stare să gândim proiecte pragmatice și realiste, nu știm să facem festivaluri, evenimente. De ani de zile vizitez Cehia și mă crucesc. În sensul bun al cuvântului! Sau Polonia…
  Luați exemplu din zona Sibiu, Ocna Sibiului, cum se face, și puneți profesioniști la treaba! Cu evaziune pe 3 cafele la terasa din centru nu merge…

 • Vreți sa arate centrul frumos? Scoateți toți țiganii din centru, politia locala care nu departe are sediul sa îi împiedice sa mai cerșească și atunci putem sa vorbim de un început frumos!

 • tu vrei democratie sau anahie?
  de ce nu am deptu sieu sami espun ideeile in public?
  am si eu dreptu si vreau sa ajung deputat ca pot.
  acolo trebuie experioenta si onlinul asta imi ofera porima sansa!
  acum urmes stiinte politice in limba japoneza si engleza!!

 • Centrul vechi, în general, aşa cum i se spune, este foarte învechit.
  Dacă pătrunzi în spatele faţadelor (ele însele nu foarte aspectuoase) dai de adevărate şerpării.
  Gunoaie, igrasii, molozuri, improvizaţii, coteţe, magazii de pe vremea lui dracula, beciuri ruinate, balcoane căzute, tencuieli şi tavane căzute sau scorojite.
  Prin partea din spate a zonei centrale – adică cea opusă pietonalului, găsim locuri despre care mulţi n-am putea crede sau accepta să este posibil să existe în acest secol, în Bistriţa.
  Cred că 7 luni pe an ,din octombrie în aprilie , s-ar putea circula pe un sens pe pietonal, fără nicio pagubă – cu o restricţionare sâmbăta şi duminica şi de crăciun.
  altfel, fetişizăm lucrurile şi ne închinăm unei idei străină de intersul şi specificul local.
  Nu tot ce-i străin şi-i bun pentru ei, e bun şi pentru noi, date fiind diferenţele culturale.
  In concluzie susţin redeschiderea circulaţiei auto pe pietonal în mod selectiv, cum am arătat.

 • 1.Scoateti coloratii de pe pietonal. Le-ati facut piscina ca sa aibe unde sa se scalde. Seara ti-e frica sa iesi la plimbare mai ales daca esti femeie singura .
  2. Second- hand pe pietonal? Aduceti magazine adevarate.
  3. Am inteles ca proprietarii caselor de pe pietonal nu platesc taxe si impozite. Atunci au obligatia sa isi renoveze cladirile si nu doar fatada. Daca nu scoateti-i afara. Si sa vina altii care vor sa renoveze.
  4. Redeschiderea circulatiei pe pietonal – NU. Pt ce sa deschidem circulatia? Ca sa treaca toti manelistii pe langa terase cu muzica la maxim? Si pe.urma cine mai sta la terase sa consume ceva daca pe langa masa o sa fie plin de tobe de esapament?

 • Informatia ca cei de pe pietonal nu platesc taxe si impozite este o minciuna.Si eu detin un spatiu pe pietonal si platesc si impozit pe spatiu si taxe pentru tot ce vrei sa afisezi sau sa expui in aceasta zona.Deci pot trage o singura concluzie :domnul viceprimar este neinformat si face niste declaratii fara acoperire.

  • Ba frate da unde dracu a zis domnul viceprimar ca nu se platesc taxe si impozite??? zic sa mai citesti inca o data articolul

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS