Actualitate

Miniștrii Cabinetului Grindeanu au primit vot de încredere în Parlament și au depus jurământul. ”România normală”

ACTUALIZARE Şedinţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a început miercuri după-amiază, premierul desemnat Sorin Grindeanu solicitând votul de încredere al Parlamentului pentru lista miniştrilor şi programul de guvernare. Guvernul Sorin Grindeanu a primit votul de învestitură din partea celor două Camere ale Parlamentului. Parlamentarii au acordat încrederea cabinetului cu 295 de voturi ”pentru” şi 133 ”împotrivă”.

Miniștrii au depus apoi jurământul de credință la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis, care le-a spus noilor miniştri, după depunerea jurământului, că îşi doreşte ca într-o zi să îi explice cum vor ajunge la deficit bugetar de 3 la sută, cum vor creşte salariile, cum vor scădea impozitul, TVA şi multe alte lucruri. Şeful statului le-a mai spus noilor miniştri că trebuie să „livreze” ceea ce au promis în campania electorală: „Trebuie să livraţi ceea ce a fost promis în campania electorală. Campania electorală nu e doar un circ mediatic, sau poate că este. De asta aţi fost votaţi şi asta trebui să livreze Guvernul. Sper ca într-o zi să îmi eplicaţi cum veţi face astfel încât să vă încadraţi în deficit bugetar de 3%, să creşteţi salariile, să scădeţi impozitele, TVA şi multe alte lucruri. Eu vă doresc să aveţi un mandat de succes, românii îşi doresc să aibă un guvern de succes. Câteva lucruri însă cred că se aşteaptă de la dumneavoastră, cel puţin eu le aştept şi cred că sunt în asentimentul românilor cu aceste aşteptări. Aştept să păstraţi clară vizibilă şi declarată orietarea euro-atlantică a României, să întăriţi poziţia României în cadrul NATO şi al UE. Eu aştept şi mulţi aşteaptă să faceţi tot ce se poate să sprijiniţi o justiţie independentă în România. Asta înseamnă întărirea statului de drept. Aţi jurat să facei tot ce puteţi pentru o democraţie matură în România. O democraţie fără stat de drept nu ne putem imagina în Europa. Aştept şi aşteptăm cu toţii”.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat liderului PSD într-o propoziţie în care a folosit un verb la perfectul simplu, specific zonei Olteniei. ”Domnule Dragnea, aflarăm de la TV că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i şi pe ei!”, a spus preşedintele.

Sorin Grindeanu şi-a început discursul din plenul reunit al Parlamentului în care cere votul de încredere mulţumind PSD pentru propunere şi afirmând că Sevil Shhaideh ar fi fost o variantă „excelentă” de premier. El a mai spus că obiectivul Cabinetului său este ”România normală”, care să cuprindă toate ţintele guvernărilor anterioare la un loc şi a promis că angajamentele făcute de PSD în campanie vor fi respectate

„Vreau să precizez de la început faptul că prima propunere a PSD pentru funcţia de premier ar fi fost o variantă excelentă pentru conducerea Guvernului şi e bine că dânsa va fi alături de mine în echipa viitorului Executiv. Salut în mod deosebit echilibrul domnului preşedinte Liviu Dragnea, care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevarătat om de stat, punând interesul naţional mai presus de interesul său personal sau al partidului pe care îl conduce. S-a evitat astfel o criză foarte nocivă. S-a vorbit despre România puternică, despre România prosperă sau despre România corectă, despre România fără birocraţie sau despre România eficientă. Eu vă propun astăzi, însă, o altă ţintă, care în opinia mea le include pe toate celelalte menţionate anterior. Eu vă propun România normală. România normală înseamnă o justiţie dreaptă şi independentă. O Românie normală înseamnă un stat de drept echilibrat şi funcţional. Într-o ţară normală, balanţa dreptăţii trebuie să fie mereu în echilibru. Într-o ţară normală domneşte legea, iar justiţia este cu adevărat independentă”, a spus Grindeanu.

El a pledat, în discursul său din plenul Parlamentului în care va fi votat Cabinetul său, pentru o „independenţă totală” a judecătorilor, care să împartă dreptatea „fără nicio presiune din partea nimănui”. „Într-o ţară normală, cei nevinovaţi sunt pedepsiţi, iar cei oneşti sunt apăraţi. Lupta împotriva corupţiei şi a celor care fură trebuie să fie foarte fermă, dar la fel de fermi trebuie să fim în protejarea drepturilor fundamentale ale omului, astfel încât orice cetăţean corect să se simtă protejat de lege în faţa oricărui posibil abuz”, a spus Grindeanu, în discursul său.

El s-a angajat ca la finalul mandatului Executivului România să devină ”o ţară normală”, în care oamenii „să trăiască bine” şi să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură şi majoritatea cetăţenilor europeni. „Îmi doresc o ţară normală, în care lucrurile să fie aşa cum e normal să fie. Îmi doresc o ţară în care anormalul să fie o excepţie, şi nu o regulă, cum pare a fi astăzi în foarte multe domenii de activitate. Primul semn de normalitate este ca politicienii aleşi în funcţii publice să respecte ce au spus în campania electorală”, a spus Grindeanu. Premierul desemnat a promis că Guvernul său va pune în practică „toate măsurile prezentate de PSD”. „Este normal să existe o răspundere politică a partidelor câştigătoare în alegeri şi este la fel de normal ca această răspundere să se reflecte în programul de guvernare susţinut de aceste partide”, a afirmat el. Sorin Grindeanu a enumerat mai multe componente ale programului de guvernare al PSD, afirmând că aplicarea măsurilor vor reprezenta „normalitatea”, precum creşterea economică, debirocratizarea şi justiţia socială.

Sorin Grindeanu a afirmat că Guvernul pe care îl va conduce va ”forţa” autorităţile statului să accepte plata online a taxelor şi impozitelor, iar acele dări care nu vor putea fi plătite online până la 1 ianuarie 2018 vor fi desfiinţate automat. „Într-o ţară normală cetăţenii nu stau la cozi interminabile pentru a plăti nenumărate taxe şi dări la stat. Nu! Aşa ceva nu se întâmplă într-o ţară normală”, a spus Sorin Grindeanu, elogiind Parlamentul pentru adoptarea rapidă a Legii PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale. El a spus însă că această măsură nu este suficientă şi „trebuie să mergem mai departe”. „Să forţăm autorităţile de stat să implementeze plata online a taxelor, astfel încât până la 1 ianuarie 2018 toate taxele care nu pot fi plătite online să fie automat desfiinţate”, a afirmat Grindeanu.

Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a afirmat că este „un om al dialogului” şi îşi doreşte o „relaţie normală” cu preşedintele României, dar şi cu partidele de opoziţie, chemând PNL, USR şi PMP la colaborare: „Primul semn de normalitate trebuie să înceapă chiar de aici, din Parlament, între noi, cei care am fost aleşi. Politicienii au un dialog civilizat, chiar dacă îl poartă de pe poziţii diferite. De aceea mesajul meu este unul de deschidere şi dialog”. El a criticat faptul că politica românească a fost „dominată de vrajbă” în ultimii 10 ani, ceea ce a dus la situaţia în care instituţiile fundamentale ale României au fost afectate. Grindeanu a cerut astfel ca politicienii să colaboreze, indiferent de partide, exprimându-şi dorinţa de a discuta şi cu opoziţia, şi cu preşedintele Iohannis. „Să ieşim din această logică a conflictului, să cultivăm dialogul între instituţii şi între partide, între putere şi opoziţie, între stânga şi dreapta. Îmi doresc să am o relaţie normală şi civilizată cu preşedintele României, cu toate instituţiile statului, dar şi cu partidele de opoziţie, aşadar, stimaţi colegi din PNL, PMP sau USR, vă spun că sunt un om care preţuieşte dialogul”, a spus Grindeanu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că actul de guvernare nu se va face la partid, iar deciziile se vor lua în Palatul Victoria, premierul având toată libertatea de acţiune. “Vom vota şi vom susţine acest Guvern dar vă asigur că vom urmări cu cea mai mare exigenţă actul de guvernare pentru că noi purtăm răspunderea politică în faţa cetăţenilor. Vă asigur că actul de guvernare nu se va face la partid, deciziile şi hotărârile de Guvern se vor semna în Palatul Victoria, Guvernul este puterea executivă şi este datoria prim-ministrului şi a echipei sale de a lua decizii pentru conducreea acestei ţări”, a precizat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a dat asigurări că premierul desemnat, Sorin Grindeanu, va avea toată libertatea de acţiune şi de a lua decizii. “PSD şi ALDE au răspunderea, legitimitatea şi datoria faţă de români de a se asigura că acest Guvern transpune în realitate toate măsurile pe care noi le-am prezentat în campanie şi pentru care am primit încrederea românilor. Aşadar, prim-ministrul şi miniştrii acestui Guvern vor avea toată libertatea de acţiune şi de a lua decizii atât timp cât vor urma misiunea de a îndeplini ce este scris în acest program. Coaliţia de guvernare PSD-ALDE va urmări cu atenţie fiecare punct din acest porgram să fie pus în practică. Acest guvern nu este un guvern de vedete, nu este un guvern de vorbitori la televizor, nu este un guvern cu legături în alte structuri sau instituţii, este un guvern format din oameni tineri şi din oameni cu experienţă, un guvern care conţine şi energie şi competenţă, un guvern care îşi asumă şi înţelege scopul unic al acestei guvernări, creşterea României. Atunci când am decis împreună care vor fi viitorii miniştri şi s-a construit structura guvernului am ţinut seamă şi de acele suferinţe ale societăţii care au fost ignorate mulţi ani. Pentru orice lider politic e foarte important să obţină victoria în alegeri. Dar am învăţat însă în aceste zile că mai important decât obţinerea victoriei în sine este modul în care vei gestiona această victorie. Şi din acest motiv astăzi votăm în Parlament învestirea unui nou Guvern, şi nu suspendarea unui preşedinte. Azi, prin votul Parlamentului, încetează de fapt starea de suspendare a democraţiei în care România s-a aflat în perioada guvernării tehnocrate”, a spus Liviu Dragnea.

”După aproape un an, România va fi din nou condusă din nou de un Executiv legitim, născut din alegeri, un Executiv care se sprijină pe un vot popular şi care are sprijinul unei coaliţii parlamentare solide”, a completat preşedintele Camerei Deputaţilor.

În încheiere, Liviu Dragnea a susţinut că PSD va fi primul partid care va interveni dacă Guvernul Grindeanu se va abate de la programul de guvernare. “Vă asigur domnule prim-ministru Sorin Grindeanu că PSD va fi primul partid care va interveni dacă vă veţi abate de la programul de guvernare”, a conchis liderul PSD.

ȘTIREA INIȚIALĂ Deși numele său era vehiculat pentru Ministerul Apelor și Pădurilor, funcție pe care a mai deținut-o în 2014, deputatul PSD Doina Pană nu va fi ministru, acest portofoliu urmând să fie preluat de Adriana Petcu. De altfel, în ultima conferință de presă susținută anul trecut, Doina Pană spunea că se va ocupa în următorii patru ani, în calitate de parlamentar, nu de ministru, ”felia legată de păduri și care înseamnă multă legislație”.

”Astăzi s-a anunțat formula guvernamentală ce are misiunea de a pune în practică ceea ce românii au votat. Adică un program de guvernare extrem de ambițios și care nu a neglijat nicio componentă a societății. Le urez mult succes miniștrilor nominalizați, pe mulți îi cunosc și cred în capacitatea lor de a se ridica la înălțimea așteptărilor. Succes tuturor!”, a scris pe Facebook deputatul PSD Daniel Suciu.

Lista noilor miniștri a fost anunțată de liderul PSD Liviu Dragnea: ”Este un Guvern tânăr, în care se investește foarte multă speranță, este o echipă compatibilă. Eu nu m-am dus cu o listă, i-am arătat-o premierului şi i-am spus să fie de acord. Cel puţin cinci nume de pe această listă au fost propunerile lui şi mi se pare normal”.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că formaţiunea sa va fi reprezentantă în comisia anunţată de Liviu Dragnea care va superviza activitatea Guvernului şi a subliniat că în Executiv nu vor funcţiona două echipe separate, a fiecărui partid, ci va fi una singură, care va colabora. ”Domnul Teodor Meleşcanu este în momentul de faţă, cred, fără să fac niciun fel de exagerare, personalitatea din domeniul politici externe cu cea mai mare experienţă şi cu cel mai mare prestigiu pe care o are România în acest moment”.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor vota împotriva guvernului Grindeanu deoarece consideră că lista de miniştri a viitorului cabinet este sub tutela personală a lui Liviu Dragnea, un om ”marcat de obsesia controlului”.

Liderul USR Nicuşor Dan susţine că Guvernul Grindeanu este ”un guvern obedient care arată frica lui Liviu Dragnea”, nu competenţa fiind criteriul de selecţie, ci obedienţa faţă de lider şi de partid.

Componența noului Guvern:

Prim-ministru – Sorin Grindeanu

Vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și al Fondurilor Europene – Sevil Shhaideh

Ministrul delegat pentru Fondurile Europene – Mihaela Virginia Toader

Vicepremier, ministrul Mediului – Daniel Constantin (ALDE)

Ministrul Economiei – Alexandru Petrescu

Ministrul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu (ALDE)

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene – Ana Birchall

Ministrul Afacerilor Interne – Carmen Daniela Dan

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Petre Daea

Ministrul Apărării Naţionale – Gabriel Beniamin Leş

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale – Ioan Vulpescu

Ministrul Educaţiei Naţionale – Pavel Năstase

Ministrul Cercetării şi Inovării – Şerban Valeca

Ministrul Energiei – Toma Florian Petcu (ALDE)

Ministerul Finanţelor Publice – Viorel Ştefan

Ministrul Justiţiei – Florin Iordache

Ministrul Apelor şi Pădurilor – Adriana Petcu

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale – Lia Olguţa Vasilescu

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – Augustin Jianu

Ministrul Sănătăţii – Florian Dorel Bodog

Ministrul Tineretului şi Sportului – Marius Dunca

Ministrul Transporturilor – Răzvan Alexandru Cuc

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social – Gabriel Petrea

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat – Florin Jianu

Ministrul Turismului – Mircea Titus Dobre

Ministrul delegat pentru relaţiile cu Românii de Pretutindeni – Andreea Păstîrnac

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – Graţiela Gavrilescu (ALDE)

Premierul desemnat va depune lista Guvernului şi programul de guvernare la Parlament, iar la ora 17.00 sunt convocate Birourile permanente reunite.

Miercuri, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare, între orele 8.00 şi 14.00.

La ora 15.00, va fi convocat plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură al Guvernului. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Noul Executiv ar urma să depună jurământul miercuri seară, la ora 19.00, Sorin Grindeanu intenţionând ca prima şedinţă a Guvernului să fie în aceeaşi zi, la ora 21.00.

22 comentarii

  • Oare ce o sa faca cu micile hidrocentrale care apar prin tara asa cum vor muschii unora….Ce o sa faca cu marile derfisari facute de unele firme in timp ce oameni simpli nu au lemne de foc….etc. etc.???

  • Să dea D-zeu să reușească ,să facă lucruri bune pentru tară și atunci sigur se vor întoarce și o parte din românii plecati.În ce privește doamna Pana ca bistritean eram lotru că avem si noi un ministru,dar când stiu că in spatele ei erau marii taietori de lemne….mai bine nu.Așa legislatie bună a făcut că bietii oameni au rămas fără lemne de foc,dacă sunt prinși cu un car de lemne de pe proprietate rămân și fără lemne și fara cai și cu banii luati ca asa-i radarul făcut doar pentru amarasteni,iar marii rechini au scut antiradar.
    PĂREREA MEA !

  • Vai de capul meu mare pierdere, poate o venii cineva si o stopa furtul de lemne ca făăă nu a putut saraca nu o avut ce face no. Musai sa coabiteze cu hoții de lemne si sa minta ca nu se fura.

  • Tot nu s-a lasat pana nu a pus-o pe Sevil Shhaideh Vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și al Fondurilor Europene. Si i-ar mai fi dat ceva functie care sa fie peste Prim-ministru dar nu i-a gasit denumirea? Acum ma gândesc unde o sa le gaseasca locuri calde la cei de la UDMR sa mai ciupeasca iar ceva drepturi….cred ca urmatoarele o sa fie sa ii oblige pe romani sa invete maghiara?…poate.

  • Relicva Melescanu , cat mai suporta acest popor masonii ca Melescanu , face ce face si iarasi se invarte de o functie . LA toamna candideaza iarasi la presedentie ?

  • Deocamdată prea puține lucruri se pot spune despre acest ,, balșoi ” guvern – încropit pe bază de clientelism politic , fără doar și poate. Pentru o țărișoară ca asta 26 ministere sunt enorm de multe, miniștri originari din Ardeal nu
    văd ( ceea ce înseamnă ad literam că vom hrăni în continuare toate putorile din sudul țării și vom primi în schimb multă m….e! ) și nu am habar ce caută o secretară de școală la MI!!!
    Despre tanti Olguța….,,Propun reducerea programului de muncă la 4 ore pentru ca lumea să poată vedea mai mult A3 „- idee mai mult decât ,,bengoasă” și unanim acceptabilă.
    În fine , nu am dubii că o să-l plângem pe Cioloș cu lacrimi de sânge.

  • daca reuseste RASCOALA DE LA CORNI, un copy paste cu RASCOALA DE LA FLAMANZI
    ,,,,va promit ca ies in strada sa cer reducerea numarului de ministere si a numarului de deputati!!!!
    toti parlamentarii de la 250 in sus sunt niste kkciosi ,,,,,nesimtiti… prostalai…subnutriti!

  • Tataie Găvriș, cu siguranță nu ai prins ideea. Dacă noul guvern va urma linia guvernului Ponta…cu populisme exagerate și afaceri tulburi gen Kaz Munai sau construirea de mega-moschei, tragedii Apuseni- Colectiv ori datul cu flit peste Diasporă și lucrătorii din sectorul privat, atunci social-democrația de cabaret din România va sfârși cât ai clipi din ochi.
    Pariu?

  • Pe de o parte ii vor amagi pe romani ca vor trai mai bine si pe de cealalta le vor infunda calea spre o viata decenta.
    Vor zdrobi tara cu ranjetul pe buze. Vor fura la vedere si nimeni nu le va mai putea face nimic.Si-au dat mana si incearca sa o desfiinteze pe Kovesi cu minciunile lui Ghita ,tupeul celor care dezbat teme inventate la Antena 3 si televiziunea lui Vantu- Ghita.Opozitia serioasa e neinsemnata.Ciolos chiar a fost pe bune un om cu bun simt.L-au atacat din toate partile ca sa ajunga ei .

  • Doina s-a lipit de Dragnea si de Grindeanu ca un magnet . Pe toate televiziunile cand apareau astia doi , madam Pana era fix in spatele lor . S-a lipit degeaba . Ea chiar nu stie ca Dragnea nu il poate inghiti de nici o culoare pe Radu ? Judetul nostru nu mai conteaza in ecuatia PSD la Bucuresti .

  • toata tevatura asta lui Dragnea, pentru un guvern de marionete… 70% dintre ministrii sunt picati din cer iar unii sunt cu pluta. nu au nici o competenta. mai vi si cu relicve gen Melescanu… iar ne facem de coco ca si cu Base… NASPA.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS