(FOTO) Locatarii mai multor blocuri din Bistrița care au fost reabilitate termic din bani europeni plus contribuția municipalității trebuie să plătească o taxă reprezentând o cotă de contribuţie proprie a proprietarilor, diferită în funcție de suprafața fiecărei locuințe și valoarea lucrărilor executate în concret pentru fiecare apartament.
Este vorba de cei care locuiesc în blocurile aferente Asociaţiilor de proprietari : „Ioan Slavici Bistriţa”, „Ţepeş Vodă Bistriţa”, „Arţarilor nr. 2”, „Arţarilor 38B, sc. B Bistriţa”, „Zambilelor” şi „Decebal, Nr. 1”. Taxa de reabilitare termică se instituie în sarcina proprietarilor apartamentelor din blocurile de locuinţe situate ȋn municipiul Bistriţa, B-dul Decebal, Nr. 35, Sc. A, B, B-dul Decebal, Nr. 50, Sc. A, B, Str. Cuza Vodă, Nr. 3, Sc. A, B,C Str. Arţarilor, Nr. 38, Sc. A, B, Str. Lăcrămioarelor, Nr. 1, Sc. A, B,C, Str. Lăcrămioarelor, Nr. 3, Sc. A, B, C, Str. Zambilelor, Nr. 1 Sc. A şi Str. Lalelelor, Nr. 4, Sc. A, B, judeţul Bistriţa-Năsăud, persoane fizice şi persoane juridice.
Cuantumul taxei de reabilitare termică este stabilit în baza fişelor de calcul fundamentate de către Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Bistriţa, pentru fiecare apartament, raportat la suprafaţa acestora şi la valoarea lucrărilor executate în concret pentru fiecare apartament.
Taxa a fost introdusă la fiecare proiect de reabilitare termică în vederea recuperării sumelor cheltuite de municipalitate pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor din blocurile reabilitate termic cu bani europeni prin proiectele “Îmbunătăţirea eficenţei energetice a blocurilor de locuinţe”.
Fiecare proprietar are obligaţia să depună la sediul Direcţiei Economice-Venituri, str. Alexandru Odobescu nr. 17A, o declaraţie fiscală privind stabilirea taxei de reabilitare termică, conform Anexei nr. 9, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Declaraţiile fiscale se vor de depune în perioada 15.07.2020-15.09.2020. În cazul nerespectării obligaţiei de declarare, Direcţia Economică – Venituri va proceda la stabilirea sumelor din oficiu conform art.107 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificările și completările ulterioare, în baza fişelor de calcul prevăzute la art. 2.
De asemenea, Consiliul Local a aprobat reducerea taxei de reabilitare termică, ȋn limita unei cote de participare proprie ȋn cuantum de 3,5%, pentru următoarele categorii de persoane:
- persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreţinere;
- persoane singure/familii care, în ultimele trei luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administraţiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie;
- veterani de război şi soţi/soţii supravieţuitori/supravieţuitoare ai acestora;
- pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie este sub câştigul salarial mediu net pe economie;
Diferenţa dintre cuantumul taxei de reabilitare (contribuţia de 25% din valoarea cheltuielilor aferente) şi sumele calculate ȋn sarcina persoanelor care beneficiază de reducerea taxei de reabilitare, menţionate la alin. (1), sunt considerate cheltuieli de natură socială.
Cererile privind reducerea taxei de reabilitare termică depuse după data de 15.09.2020 vor fi respinse.
Taxa de reabilitare termică se datorează cu ȋncepere din anul 2020, iar plata aferentă fiecărui an se face ȋn 2 rate egale, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie a fiecărui an fiscal. Plata taxei de reabilitare termică se poate face şi anticipat, pe o perioadă de mai mulţi ani, sau integral. Neplata taxei la scadenţă, generează majorări de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă, până la data stingerii obligaţiei fiscale prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, conform art.183 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală cu modificările şi completările ulterioare.
Taxa de reabilitare termică se urmărește şi se execută ȋn condițiile Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările si completările ulterioare. În cazul înstrăinării unui apartament, respectiv a unui spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, prin oricare din modalităţile prevăzute de lege, proprietarii au obligaţia ca la data ȋnstrăinării imobilului sa aibă achitată, ȋn integralitate, taxa de reabilitare stabilită ȋn sarcina acestora. Ȋn cazul decesului proprietarului, taxa va fi preluată şi datorată de către moştenitorii acestuia.
Potrivit calculelor făcute de administrația publică, locatarii care au apartamente reabilitate termic vor avea de achitat sume între 2000 de lei și 7000 de lei reprezentând 25% din valoarea lucrărilor. Cei care achită 3,5% din valoare vor plăti sume de ordinul sutelor de lei.
Nu stiu daca am inteles bine dar reabilitarea termica a unui apartament costa intre 8000 si 28000 lei? :))))
Da, am atașat fotografii cu unele anexe. Cât credeți că ar costa înlocuirea tuturor geamurilor, închiderea balcoanelor, izolarea? 80 de lei?
…plus reabilitarea spatiilor comune (casa scarii, beci, pod, acoperis, burlane etc), din care fiecare apartament are cota parte?
Mie mi se pare mult, oferta la o casa de 190mp suprafata de izolat, materiale superioare, Sto, nu ieftine care dupa 2 ani se decoloreaza, se dezlipesc, este de 20.000lei, Geamurile ce le pun ei sunt in jur de 100euro/mp. Deci pentru un apartament care are doar cativa zeci de mp e chiar enorm. Poate sunt chesti care imi scapa….
Pentru început, ți-a scăpat un i. Date dracului i-urile astea, când se pune unu, când doi, când trei, chiar dacă se citește la fel, cine să mai înțeleagă… Mai calculează costurile cu schela ridicată la înalțimea de 35m, mai calculează suprafețele beciului, podului și acoperisului, care sunt URIAȘE în comparație cu casa ta, mai ține cont că aici absolut totul se face legal, fără materiale cumpărate fără factură, fără muncitori la negru, fără impozite fentate. Doar nu crezi că firma aia a venit din Târgu Lăpus sau de unde e, ca să câștige 100 euro la un bloc. Și probabil mai trebuie să împingă plicuri la licitații, nu știu sigur, dar nu putem exclude. Toate aceste extra-costuri se regăsesc pe factura emisă către primărie.
Intreb , aceste lucrari mu s au facut pe fonduri europene?
Parca asa spunea viceprimarul ca, sumtem campioni la izolarea blocurilor pe fonduri europene.
Am intrecut toate orasele din Romania.
Pai niculae zicea anul trecut ca 60% plătește UE , 36,5% plătește primaria si doar 3,5% platesc locatarii !
https://timponline.ro/bistrita-orasul-cu-cele-mai-multe-blocuri-reabilitate-termic-cristian-niculae-cetatenii-sunt-foarte-multumiti/
Sa înțeleg ca omul mintea si acum platesc locatarii ,care nu-s pensionari sau handicapați , 25% din lucrare ?
Cam asa ceva, le trebuie bani pentru salariile armatei de psd-isti angajati si care urmeaza sa i angajeze.
N ati citit in articol ca, mai angajează la svsu pepiniera de psd-isti si la DSP?
Au mai ramas ceva obligatii de onorat.
Oare de ce la plecarea lui Cretu?
A fost singura realizare cu care a iesit in fata mereu.
Acuma se plateste scadenta.
Oricum ai coti-o, e scump, domne, e scump ! dar când nu-i din banii tăi, ce contează ? La prețul asta, niciun particular nu și-ar permite să-și izoleze apartamentul pe cont propriu.
Dar despre slaba calitate a lucrărilor nu vorbește nimeni? Cine a lucrat, ce matetiale s-au folosit, cum s-a făcut recepția.
Apartament gratuit zici? 110.000 de lei in 1990 numa’ gratis nu era pentru un om normal. Tu esti cumva unul dintre aia care si-au „tras de la gura” ca sa-si faca o casa pe o strada neasfaltata pentru care minunatii din primarie nu gasesc bani sa o asfalteze da’ au bani de aruncat pe o foita de asfalt pe strazi pe care poate nici nu era nevoie de reasfaltare? Daca tie-ti asfalteaza strada din bani publici, de unde mama naibii sunt banii aia? Nu din taxele si impozitele pe care le plateste si ‘ala ce „si-a tras de la gura ca sa-si faca o casa” cat si ala de la bloc? Da’ de banii aruncati pe partia celebra si care papa in fiecare an inca o gramada de bani pe intretinere nu te doare? Sau de bani aruncati pe alte prostii fara rost?
Domnule N Roman, esti de acord cu cheltuirea banilor pe lucrari proaste doar pentru ca au primit un apartament gratuit?
Nu a fost gratuit am platit rate o viata la CEC, doar ca dobanda era mica.
Esti de acord cu lucrari de cea mai proasta calitate?
De ce nu s au luat bani pentru investitii de care sa beneficieze toti bistriteni?
Ne batem cu pumnul in piept ca am izolat cele mai multe blocuri din oras, dar oare primarul si vicele care se lauda necontenit, au fost sa vada vreo lucrare?
Pentru ei conteaza numarul.
Bună ziua,dragii mei,as dori un raspuns: pot accesa fonduri europene/vaucer de 70.000 lei pt anvelopare propriul apartament individual într un bloc? Va rog răspuns argumentat!