Actualitate

Virgil Rus: Contezi pentru tine sau pentru alții?

”Trăiești pe placul tău sau pe gura lumii? Îți prețuiești sănătatea dar îți este rușine să faci sport? Se apropie Sărbătorile de Paște, ai făcut sport până acum în preajma sărbătorilor și acum te sperii de ce se poate întâmpla cu corpul tău dacă te scapi la tava de bunătăți și introduci un plus caloric în perioada acestora?

Stai liniștit/ă nu trebuie să te îngrijoreze acest aspect dacă sportul a devenit un mod de viață pentru tine. Un exces caloric într-o zi sau două în afara poate de un deranjament digestiv nu te va afecta prea tare, asta dacă ai deja un metabolism optim echilibrat prin sportul pe care l-ai făcut până la acele momente.

Așadar ești activ/ă fizic ACUM? Nu va fi o problemă ATUNCI.

Câteva zile libere nu îți vor da rezultatele peste cap. Mai multe în schimb, da.  Și dacă ai hotărât să iei pauza, atunci timpul inactiv este prea mare și putem spune că ai demarat procedura de declanșare a fondului de depozitare a grăsimilor. Așteaptă-te chiar să pierzi chiar toată investiția (muncă, timp, bani, rezultate) de până acum. Hmm, merită?  Așa e, nu merită!

Exercițiul fizic este o un act motric (o mișcare) sistematizată cu scop și obiective precise și multiple. Da, s-a încălzit vremea și vin sărbătorile iar tu poate ai ales să renunți la acestea și să te relaxezi mult prea repede și mult prea mult timp.  Dacă vei întreba o persoană care nu doar că arată bine dar se și simte bine în corpul ei vei afla că aceasta își planifică pauzele în așa fel încât de sărbători sau în vacanțe, acestea să fie optime pentru a nu le compromite starea de bine, ținuta și satisfacția obținute poate cu greu. Plimbarea în aer liber este cea mai accesibilă și poate cea mai frumoasă formă de mișcare. Vremea s-a încălzit putem profita din plin de lumină naturală, băile de soare fiind atât de necesare pentru revitalizare. Dacă vrem însă să fie eficientă și să facă parte dintr-un program de ameliorare a stării de sănătate chiar și aceasta poate fi dozată ca timp și parametri și efectuată într-un anumit moment de peste zi în funcție de mai multe aspecte optimizând în acest fel metabolismul și îmbinând utilul cu plăcutul. Altfel spus include în programul tău în zilele libere de sală câte-o plimbare de 45 minute și vei vedea cât de mult contribuie la starea ta de bine.

Sunt persoane cărora le este încă rușine să facă sport (oudoor-indoor). Unora le este rușine sa facă afară pentru că se uită lumea la ele, altora în săli, pentru că le e rușine că sunt prea încărcate cu țesut adipos. Aceste persoane sunt cele care de obicei nu pot lua o decizie iar „gura lumii” încă le modelează destinul, din păcate. Cred că mentalitatea românului este în plină dezvoltare și educare, fiind necesar a elimina această formă de gândire „rușinoasă” mai ales că trăim momente când dezvoltarea personală confirmă importanța acțiunilor si atitudinii tale și nu a celor care sunt ancorați în frustrare și „sub linie”.

Așadar chiar dacă e necesar a te opri din când în când, valorifică potențialul exercițiilor fizice, corpul tău are nevoie de acestea, iar dacă sunt bine dozate, produc miracole”

Prof. Virgil R. Rus, dr. Ştiinţa Educaţiei Fizice şi Sportului

3 comentarii

  • Eu am inteles destul de greu din exprimarea dlui profesor ceea ce vrea sa spuna, insa la sfarsit sentimental lasat de acest articol in nici un caz nu a fost unul mobilizator ci din contra unul de frustrare ca am parcurs un articol care nu spune nimic, nici la nivelul intelegerii urbane ce sa mai zic de vreun nivel academic. Sunt dezamagit si nu inteleg rostul acestor iesiri in spatial public. Poate numai pentru a ne semna cu atata mandrie nivelul de educatie atins dar prea putin probat prin aceste iesiri mediatice?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.