Politică

Vocea oamenilor, auzită de Guvern. Limitarea plăților cash va fi anulată

Vom putea face în continuare în numerar de până la 5.000 de lei între persoane fizice și până la 10.000 de lei în magazinele cash and carry. Guvernul a revenit asupra deciziei de a limita plățile cu numerar. Practic, se revine la situația anterioar introducerii prevederilor care limitau plata cu numerar.

”Având în vedere reacțiile din spațiul public, cât și cele existente la nivelul societății ca urmare a măsurilor prevăzute de Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, astfel cum a fost modificată și completată prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, care au determinat concluzia că societatea românească nu este pregătită pentru măsura limitării utilizării numerarului, luând în considerare îngrijorarea societății de eliminare a numerarului, precum și cu privire la îngreunarea activității zilnice, mai ales în cazul micilor afaceri, respectiv îngreunarea relației cu furnizorii/clienții, precum și cu privire la costurile suplimentare generate de comisioanele și taxele pentru procesarea plăților electronice, în considerarea faptului că toate aceste elemente vizează interesul public general și constituie situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 9 aprilie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

La articolul 3, alineatul (1), literele a)-d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană;
c) plăţi către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
d) plăţi către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.

”În prima ședință de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern! Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi”, a transmis premierul României.

Etichete

15 comentarii

 • Săracele bănci, ce fac ele acum? Să scadă comisioanele, să traumatizeze încă o dată clienții?!

  Vai vai, cum să ai numai 2% dintr-o tranzacție cu cardul? La amărășteni, firește, nu la multinationale.

  Să-i fie rușine guvernului, că-și bate joc de ele!

  22
  4
  • Probabil ca esti psd-ist si aperi dobitocia lui Ciolacu dar nu pot exclude nici probabilitatea sa fii doar prost de dai in gropi si atunci ar trebui sa-mi fie mila de tine.

   1
   8
 • Domnilor, în ultimii 34 de Ani nu v-ați implicat la o educația financiară așa cum se întâmplă în celelalte State UE unde există asemenea limite și lumea nu se împiedică în ele.

  10
  25
  • Daca tie statul iti da botnita si nu trebuie sa o pui decat daca vrei . Dar daca te jnveti cu ea nu te impiedici la mers!

   8
   2
 • Trebuie sa ne desteptam ca popor [desteaptate romane din prostia de moarte] tot arsenalul asta cu bani casy,cu taierea porcului in batatura,cu cipul in cap smd, sant scoase ca sa ne duca de la problemele interne salari si pensi de mizerie,sistemul de sanatate catrastofal invatamantul pe butuci ,justitie si politie corupta,tv badiguard al sarlatanilor [vezi romania tv a lui Ghita]cu gandul in alta parte . Badea Ion catre vecin no amu alta pozna mai mare ca tate nu mai putem taia porcul si nici sal vindem si astfel cele aratate mai sus au fost sterse din capul omului, fara cip.

  15
  10
 • Măsurile grele, nepopulare se iau in primul an de la câștigarea alegerilor.
  Sunt sigur ca aceasta măsura a fost doar amânată, va fi reintrodusă in cel mult 5 ani.

  Banii de hârtie nu se mai folosesc nicăieri.
  Am mers in Suedia, aveam oroane suedeze la mine si m-am întors acasă cu ele, pt ca nimeni nu accepta Cash. Doar card!

  Daca vrei sa depui bani in banca, te întreabă de unde ai banii!

  9
  14
 • Ăștia își bat joc de noi cu rându. Vine PNL și propune ceva, așteaptă reacția oamenilor, dacă reacția e negativă, hop PSD-ul ne salvează, nu-i de acord și invers când PSD-ul vine cu o tâlhărie, lumea se revoltă, atunci ne salvează PNL. Păi nu sunteți împreună numai la furat? Voi vă jucați cu noi de-a milițianul rău și milițianul bun, dar în realitate sunteți fix la fel. Cardurile, plățile online, sunt tot mai folosite, nu că vreți voi guvernanții sau nu, e o realitate, o practică în toate țările dezvoltate, dar nici una nu și-a propus renunțarea la cash așa cum încearcă dobitocii noștri. A fost o palmă faină dată de Ciolacu propriului electorat, dar fiecare pasăre pe limba ei piere.
  PĂREREA MEA!

  17
  1
  • Diagnostic corect. Asa este, precum zici, nea Ioane. Bine zis, sa dea Domnul sa se implineasca. Amin!

   5
   1
 • Romania nu-i Suedia iar pe la Buzau nu se nasc suedezi nici macar bruneti. Cu Marcel in frunte vom ajunge noi ca suedezii cand a face plopul pere si rachita… nu zic mai departe ca a mai zis unul si s-a implinit!

  6
  2
  • Pentru clarificare aveți postarea mea, cu plopul și perele, la articolul despre, „Reorganizare… Ce se va întâmpla cu județul?”

 • Vedeti va de treaba cu ,,vocea celor multi”.Reforma lui Ciolacu s a fâsâit in urma presiunilor ,,mediului de afaceri” care le a spus politicienilor ca daca le stopeaza evaziunea ei pot sa se linga pe bot de sponsorizari si parandaraturi ca alea din evaziune se fac si trebuie sa se multumeasca cu veniturile impozitate de pe statele de plata.majoritatea salariatilor din colonie au sub 5000 net si majoritatea pensionarilor sub 3000 net asa ca astia trebuie sa se chinuie serios sa incalce legea .Cat despre firme …alea mari nu prea uitilizau platile cash iar cele mici si mijlocii isi pot optimiza fluxurile de aprocizionare si plati cash.Ca de obicei grupul organizat de la conducerea coloniei face diversiuni si pune in carca amaratilor motivatia existentei aparatului de stat supradimensionat si ineficient.Vezi doamne masurile astea loveau in ăia care vindeau 3 sucuri de la supeemarket inainte de reforma si acum nu mai pot vinde decat doua.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS