Actualitate

Vom plăti mai mult cu 50 de bani pentru fiecare ambalaj reciclabil. Cum ne vom recupera banii

Guvernul a amânat până la data de 30 noiembrie 2023 intrarea în funcțiune a sistemului de garanţie-returnare destinat ambalajelor nereutilizabile, prin care comercianții ar trebui să rețină o garanție de 50 de bani pentru fiecare produs ambalat și pe care să o returneze apoi clienților.

Pentru fiecare sticlă sau pungă de plastic, cutie de bere și orice alt tip de ambalaj sintetic se va plăti la casă o sumă suplimentară de 0,50 de lei pentru ambalaj sintetic. Banii vor fi recuperați doar când acest ambalaj va fi adus înapoi la același magazin. Comercianții vor avea montate containere speciale prin care să colecteze separat aceste deșeuri.

Sistemul ar trebui să preia din toamnă șase miliarde de ambalaje anual și va permite colectarea ambalajelor de sticlă, PET și aluminiu, de la 100 de mililitri la trei litri. Centrele de preluare a acestor ambalaje vor fi amplasate în fața fiecărui magazin care vinde produse ambalate.

În schimb, producătorii sau comercianţii care nu se vor înscrie în sistemul Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a ambalajelor până la finalul acestei luni riscă amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei, sancţiunile urmând să fie aplicate de Garda de Mediu pe baza listelor primite de la Ministerul Finanţelor.

Este vorba de 80.000 de operatori economici. Un număr care include atât comercianții de tip rețea, cât și comerțul tradițional sau HoReCa. Vorbim și de 4.000 de producători și importatori de băuturi.

Serviciile de preluare de către magazine a ambalajelor reciclabile, prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), vor fi plătite, suma urmând a fi stabilită prin ordin de ministru.

”Pentru aceste servicii se plăteşte aşa-zisul handling fee, acel preţ pentru serviciul prestat de magazin, deci serviciul de preluare a ambalajelor este un serviciu plătit, nu este o obligaţie gratuită a magazinului. Pentru fiecare sticlă preluată pentru care s-a plătit garanţia de 50 de bani, acel magazin va primi 15 bani, 20 bani, în funcţie de suma care se va stabili în baza unui ordin de ministru care se va emite în viitor”, a afirmat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, la Bistrița.

După data de 30 noiembrie, nu vor mai putea fi comercializate băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare sau apă minerală în ambalaje care nu poartă sigla SGR şi că fiecare comerciant are obligaţia să constituie un punct de preluare a ambalajelor returnate.

”Fiecare agent economic care vinde băuturi alcoolice ambalate în ambalaje SGR are obligaţia constituirii unui punct de preluare. Magazinul mic, magazinul mijlociu, magazinul mare, retailer-ul de tip supermarket au obligaţia constituirii şi administrării unui punct de preluare. Magazinele mici probabil o să facă preluare manuală, magazinele mari o să aibă puncte de preluare automată, pe bază de RVM-uri, aceste automate în care se aruncă ambalajele. Începând cu data de 30 noiembrie, ambalajele vor fi identificate cu sigla SGR ca fiind ambalaje care fac parte din sistemul SGR. Începând cu data respectivă, nu se mai pot pune pe piaţă produse ambalate în alt tip de ambalaj, adică în ambalaj fără sigla SGR”, a spus Barna.

Investițiile în realizarea infrastructurii, respectiv a centrelor de colectare, sunt estimate a fi de circa 140 – 160 de milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de Academia de Științe Economice.

Costurile vor fi suportate de producătorii produselor vândute în ambalaje poluante.

Etichete

5 comentarii

  • Este total ilogica aceasta taxare cu 50 bani in plus. Se stie ca pretul de vanzare include si pretul ambalajului. Deci se pune intrebarea de ce sa platesc in plus. De fapt este o scumpire automata a produselor cu 50 bani. Cine o sa restituie peturi si alte ambalaje? Aproape nimeni.

    • Cei mai săraci o să restituie, pentru că la 10 ambalaje are 5 lei, prețul pentru o pâine.

  • Taxa trebuia să fie 5 lei, nu 50 de bani. Un fel de garanție, cum era înante de 1990, 2 lei garantia pe sticlă. Normal ar fi ca și acum să pot preda direct la casa de marcat PET-ul gol și atunci să nu mai plătesc garanția de 50 de bani. Singura soluție foarte simplă care ar funcționa, ar fi garanția de 5 lei pe ORICE pet, când cumperi de la magazin o cola la 2 litri, să dai la casă un pet gol la schimb, chiar și turtit. Pentru simplificare, aș accepta orice pet, adică să se accepte la schimb pet de 0,5 l chiar dacă achizitionez o cola la 2 litri și invers. Soluția propusă de dl ministru este greu spre imposibil de implementat și rezultatele vor fi mult sub așteptări.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS