Social

Vreme de vară. La Sărata – Sărățel, oamenii se scaldă deja în apă sărată

Vremea excesiv de caldă din acest început de aprilie ne face să credem că e vară de-a dreptul, așa că deja, unii oameni au mers să se scalde și să de ungă cu nămol în aria protejată Masivul de sare de la Sărățel.

Conform unor persoane care au publicat aceste fotografii pe site-uri de socializare, apa era călduță, cel mai probabil datorită nămolului de pe fund care era bine încălzit.

Apă sărată cu proprietăţi similare celei din Lacul Techirghiol și nămolul binefăcător atrag an de an foarte multe persoane care fac aici cure de tratament gratuit.

În cartea ”Transilvania. Ape sărate – ape uitate, manifestări saline”, publicată în 2019 (autori Ioan Chintăuan, Ana Lehaci și Ioana C. Marquier), se arată că, ”la 12 kilometri de Bistrița, la marginea satului Sărățel, în zona de est, în amonte de confluența Budacului cu Șieul, se află la suprafață sarea masivă, periodic acoperită de alunecarea straturilor de argilă saliferă suprapuse. Sarea masivă apare periodic în malurile și albia Șieului avale de dealul Făget, dovadă că masivul de sare se prelungește în albia râului Bistrița Ardeleană. Pe partea dinspre râul Șieu a drumului spre Sărățel, în perioada interbelică și până în anul 1945 au existat 13 fântâni cu apă sărată, păzite din care să dădea slatină în anumite zile locuitorilor satelor din împrejurimi. Neglijate, aceste fântâni au fost colmatate”.

Prezența sării și a apelor sărate la Sărățel a fost semnalată însă prima dată de Fichet în 1780.

H. Wachner (1948 – caiet manuscris) menționează prezența argielelor sărate la Sărățel, arătând că, în jurul lor, există ”niște mocirle cu emanațiuni de gaz metan și fântânițe sărate”.

Iuliu Buta (1957) scrie despre existența sării și a apelor sărate în sectorul cuprins între localitățile Sărata- Simionești- Domnești- Sărățel.

I. Al. Maxim (1961) descrie și figurează Masivul de Sare de la Sărățel, iar Ioan Chintăuan (1974, 1996 și 2002) descrie manifestările saline din județ și propune ocrotirea acestei locații ca rezervație geologică.

Masivul de Sare Sărățel a fost declarată arie naturală protejată în anul 2000. Se întinde pe 5 hectare pe raza comunei Șieu Măgheruș.

Potrivit prognozelor, la începutul săptămânii viitoare vor fi 30 de grade în zona noastră.

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS