Social

Zece localnici din Pintic au mers pe urmele steagului cusut în satul lor acum o sută de ani (FOTO)

Zece localnici din Pinticu Tecii au refăcut drumul parcurs de strămoşii lor care, la 1 Decembrie 1918, au mers la Alba Iulia cu un steag vechi pe care au scris ”Acumu ori niciodată”.

„Am aflat povestea steagului din satul nostru şi, în ultima zi, ne-am organizat şi am mers la Alba Iulia zece persoane”, ne-a transmis familia Luca din Pintic.

La Alba Iulia, pinticanii s-au întâlnit cu nepotul Regelui Mihai I, Nicolae de România.

 

Steagul de la Pintic, care a fost lucrat manual din pânză cu ciucuri de mătase, cu dimensiuni de trei metri pe 1,6 metri de către o femeie din sat pentru a fi purtat de ţăranii care a participat la Marea Unire din 1918 la Alba Iulia, se mai păstrează şi azi. Este la loc de cinste în muzeul din Bistriţa după ce, vreme de o sută de ani, a stat ascuns chiar şi într-o piele de căprioară.

La Pinticu Tecii a existat o comunitate puternică implicată în lupta naţională.

Din acest sat mic este originar unul dintre reprezentanţii Revoluţiei de la 1848 Constantinu Roman Vivu, unul dintre comandanţii Legiunii a 12-a din timpul Revoluţiei de la 1848, care a avut în subordine toată armata din zona Mureş şi Bistriţa-Năsăud, fiind unul dintre oamenii de bază a lui Avram Iancu.

În 1939, steagul a fost dus la inaugurarea unui monument în Sângeorgiu de Mureş. Atunci a fost furat, fiind recuperat cu greu şi adus acasă. În timpul cedării Ardealului a fost ascuns în Pintic, într-o piele de căprioară, într-un morman de gunoaie. După ce s-au liniştit lucrurile, steagul a fost dus şi ascuns în podul bisericii între scânduri.

Acesta este singurul steag din perioada respectivă păstrat în Bistriţa-Năsăud şi unul dintre puţinele steaguri din Transilvania cunoscute şi asociate cu acea perioadă.

2 comentarii

 • „Uniți putem, învinge un sistem”, strigă la ora asta cei peste 2.000 de protestatari aflați în fața Guvernului, în Piața Victoriei.

  • CLASA POLITICA A ACAPARAT 80% DIN POPULATIE CARE GANDESTE POLITIC
   O PARTE E CUMPARATA DE PESEDE CU SALARII FRUMOASA
   O PARTE CARE SPERA PRIN ASTFEL DE MANIFESTARI SA SUGA SI EI UN OS

   SI RESTUL…recunosc ca si eu ma numar printre ei… MUNCESC SA VA PLATESC SALARIILE DE ACUM SI CELE VIITOARE!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS