Actualitate

Zidul care râde. Elevi și profesori de la Liceul de Arte au continuat să picteze în parcarea de pe Lupeni

(FOTO) Elevi de la clasa de arhitectură a Liceului de Arte Plastice ”Corneliu Baba” din Bistrița, împreună cu doi dintre profesorii lor, au continuat să picteze și anul acesta un zid al clădirii care delimitează parcarea de pe strada Lupeni.

În tot acest timp, pe partea cealaltă, spre Pasajul Artelor câțiva muncitori au început să acopere alte desene urbane, cu diverse înscrisuri, lucrare făcută la comanda Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Bistrița-Năsăud.

Având în vedere contrastul, am discutat cu cei doi artiști și totodată profesori, Paul Târziu și Radu Hangan, despre grafitti bun sau rău.

Paul Târziu, profesor: ”E o diferență între cei care scriu tot felul de prostii și cei care fac o chestie serioasă, știu ce fac. Cred că, de fapt, problema e a publicului fiindcă nu știe face diferența între ce e bun și ce e rău. Publicul, dacă e interesat, să studieze. Nimeni nu poate să te învețe dacă tu nu vrei. La Bistrița, am văzut câteva imagini făcute serios, dar sunt și foarte multe care nu sunt făcute bine pentru că unii au senzația că știu, că pot, iar dacă au tupeu, încearcă. Am cunoscut turiști străini care au urcat în turnul Bisericii Evanghelice și mi-au trimis fotografii și au spus că le place foarte mult ce am făcut noi aici. E important ce culori folosești. Noi suntem profesori de liceu și asta facem: îi învățăm pe copii ce culori să folosească. De multe ori nici nu trebuie să le spunem pentru că ei sunt pregătiți. Cred că se vede diferența între ce este aici și alte locuri din oraș în care sunt grafitti ale unor persoane care doar au senzația că știu ce fac. În fiecare an am avut o temă. Anul acesta, încercăm să reparăm ce s-a deteriorat în ultimii ani și să introducem alte elemente decorative”.

Radu Hangan, profesor: ”Un pic de culoare însuflețește bucuria sufletului. Bistrița, în privința grafitti, are un început promițător, dar trebuie controlat fiindcă altfel poate pica ușor într-o zonă de mâzgăleală, ușor vandalizată. Cu un pic de educație artistică se poate rezolva. Cei care au mâzgălit trebuie să refacă ce au făcut. Să vină alături de noi. Nu crede că există riscul să se urâțească orașul din cauza graffiti/”

Paul Avram, elev: ”E un loc în care ne putem exprima în afara orelor de atelier. Totodată putem face cunoscut și liceul și creăm un loc în care tinerii își pot face poze. Instagram e plin de aceste desene. Noi ne bucurăm fiindcă simțim că ne e apreciată munca. Știind că într-o zi vara avem ocazia să vopsim această parcare, aici ne manifestăm. În rest, lucrăm în cadrul orelor de atelier”.

Oana Trifan: ”Reparăm ce s-a stricat și întreținem ce am făcut. Să vadă lumea că ne pasă de ceea ce facem. Nu vrem să lăsăm în paragină, să se deterioreze. Eu și o colegă vrem să facem un personaj dintr-un film, dar să fie și din personalitatea noastră puțin”.

Evenimentul de luni a făcut parte din programul Târgului Mare al Bistriței, ediția 2019.

7 comentarii

  • Zidul care râde din cauză că locurile din parcarea de pe strada Lupeni sunt goale datorită accesibilitatii dificile. Altfel, desenele in tehnica graffiti făcute de elevii de la clasa de arhitectură a Liceului de Arte Plastice ”Corneliu Baba” merită toată lauda. Pe de altă parte, se vede cât de inutilă este copertina de sticla inghesuită pe str. Spiru Harret (Pasajul artelor) care denatureaza total adevărl istoric despre cel mai important pasaj medieval al Bistritei. Eventual, pentru a da functionalitate Pasajului Artelor fără a denatura prea mult aspectul istoric, copertina de sticla putea fi ridicată la nivelul cornisei cladirilor care flanchează pasajul , creindu-se astfel mai multă spatialitate verticală cu aspect de curte interioară, dupa modelul galeriei de la Vulturul Negru din Oradea.

    • Pana la copertina….se adapteaza corect cu istoria….pt tine ….sau tu consideri ca pentru a intelege istoria trebuie sa….stai pe un cal!!! Combinatia dintre nou si trecut daca e facuta cum trebuie iesa ceva sublim….ceea ce jumate din arhitectii romani cu o concep

  • Nu trebuie sa fii artist sa iti poti da cu parerea daca iti place sau nu. Artistul trebuie sa incadreze desenele sau sculpturile cu specificul istoric al locului. Eu nu vad ce treaba are bufnita aia colorata strident cu centrul iztoric. Niciun grafitti colorat nu are ce cauta in Bistrita. Alb, negru si gri eu cred ca sunt singurele culori cu care poti face grafitti la noi.

    • Singura soluție e reabilitarea clădirilor. Ce au făcut copiii aia acolo e carpeala de prost gust.

  • Exact Asta e ideea ..pe langa gri,si negru au lasat o pata de culoare..unii vedem doar in alb,gri si negru lumea asta
    Bravo copii si dlor profesori..
    Asteptam si o expozitie de gen..;)

  • Hai bă, ce naiba….
    De ce n-ati facut un struț?!…..ca tot va lasa primaria…..
    Maine, poimaine faceti din astea si pe primarie …si uite-asa v-am dat si noua locatie a expozitiei…
    Nu-i rau…..
    Nu am treaba cu copiii ci cu cei ce aleg acest mod de exprimare organizat in mijlocul Bistritei.
    Eu nu pot fi de acord cu asa ceva, imi pare rau.
    Altfel, copiilor le doresc realizari frumoase in meseria lor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS