Cultură

Zilele Bistriţei 2013 au început la Muzeu (FOTO)

Zilele Bistriţei au debutat joi seara la Muzeul Judeţean cu lansarea a două volume bilingve având ca subiect Biserica Evanghelică, a memoriilor lui Victor Moldovan şi cu vernisajul unei expoziţii de acuarele. ”Punem la îndemâna celor care doresc să cunoască istoria Bistriţei instrumente eficiente şi foarte plăcute”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

La primul moment al Zilelor Bistriţei 2013 au fost prezenţi primarul Ovidiu Creţu, preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss, managerul Complexului Muzeal Judeţean, Alexandru Gavrilaş, protopopul ortodox al Bistriţei, Alexandru Vidican, viceprimarul Ioan Peteleu, secretarul municipiului, Floare Gaftone, artistul plastic Marcel Lupşe, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, cercetătorul ştiinţific Corneliu Gaiu, istoricul de artă Vasile Duda, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, consilierii locali Constantin Rus şi Vasile Moldovan, şeful ISU Bistriţa, lt. col. Constantin Florea, numeroşi reprezentanţi ai asociaţiilor de saşi din Germania şi Austria în frunte cu Hans Franchy, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni HOG Bistritz-Nosen.

”Ne-am făcut o datorie de onoare din a sprijini acele personalităţi ale municipiului care doresc să pună în valoare zestrea istorică pe care o avem şi cu care ne mândrim. Sărbătorim Biserica Evanghelică în straie noi, la 450 de ani de la sfinţirea în forma pe care o cunoaştem. Toate aceste lansări se înscriu în strategia de promovare a culturii, a educaţiei. Prin astfel de acţiuni punem la îndemâna celor care doresc să cunoască istoria Bistriţei instrumente eficiente şi foarte plăcute”, a declarat primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.


La rândul său, Johann Dieter Krauss, părintele paroh al Bisericii Evanghelice, a spus că în astfel de momente se simte ca şi cum ar trăi personal o mare aniversare: ”Îmi simt destinul atât de legat de cel al acestei biserici încât sunt într-o atmosferă festivă. În ultimul deceniu destinul meu a fost legat în mod tragic de destinul bisericii, însă acum trăiesc experienţa izbânzii”.

În prima zi a sărbătorii oraşului a fost lansat volumul bilingv ”Das Evangelische Kirchgebäude in Bistritz, eine kunstgeschichtliche Studie – Biserica Evanghelică din Bistriţa, un studiu artistic şi istoric”, îngrijit şi tradus de Anca Berendea. Volumul, apărut în câteva exemplare în limba germană în anul 1885, a fost scris de profesorul austriac de desen Theobald Wortitsch, care timp de opt ani a activat ca profesor de desen la Gimnaziul Superior Evanghelic CA din Bistriţa. Despre carte, care urmăreşte evoluţia construirii Bisericii Evanghelice punând accentul pe elemente de arhitectură interioară, a vorbit conf. univ. dr. Gheorghe Mândrescu.

Cartea ”Victor Moldovan – Memoriile unui politician din perioada interbelică”, apariţie de care s-au ocupat prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta – managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi Adrian Onofreiu, reprezintă o inedită frescă a vieţii politice româneşti interbelice. Astfel, personajul Victor Moldovan, deputat de Bistriţa-Năsăud în Parlamentul României timp de 20 de ani, devine unul de anvergură naţională, care pune în valoare rolul Transilvaniei şi al locului de origine, Bistriţa, la făurirea istoriei naţionale. Valoarea documentară a memoriilor a fost întărită de aprecierile Academiei Române, unde se află un exemplar al cărţii care explică situaţia complexă din perioada interbelică atât în Bistriţa-Năsăud, cât şi la nivel naţional.

Invitaţii au participat şi la vernisarea expoziţiei de acuarele ”Biserici medievale din Transilvania / Mittelaterliche Kirchen in Siebenbürgen”, lucrări de Juliana Fabritius-Dancu. Artist plastic, etnograf, istoric de artă, Juliana Fabritius-Dancu (1930-1986) a realizat de-a lungul timpului o amplă documentare în burgurile şi satele săseşti din Transilvania, înregistrând în acuarele imagini, chipuri şi edificii, locuri istorice şi monumente care dau identitate şi farmec acestui spaţiu. Expoziţia cuprinde o selecţie de acuarele ale unor biserici reprezentative din diverse zone ale Transilvaniei.

La Muzeu a avut loc şi lansarea albumului monografic bilingv ”Biserica Evanghelică Bistriţa 450 de ani”, autori prof. Corneliu Gaiu şi Vasile Duda.

Click pentru mai multe imagini!

1 muzeu zmb 2 muzeu zmb 3 muzeu zmb 4 muzeu zmb 5 muzeu zmb 6 muzeu zmb 7 muzeu zmb 8 muzeu zmb

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS