Actualitate

Cum a fost sărbătorită la Bistriţa Ziua Minorităţilor Naţionale (FOTO)

De Ziua Minorităţilor Naţionale, stabilită prin lege ca simbol al recunoaşterii şi garantării dreptului minorităţilor, a avut astăzi loc o şedinţă a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi, şedinţă la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai celorlalte minorităţi prezente la noi în judeţ, şi anume ai comunităţilor de maghiari şi germani.

Emil Neia Lăcătuş, preşedintele asociaţiei “Partida Romilor-Pro-Europa”, filiala Bistriţa-Năsăud a făcut o prezentare a proiectului derulat împreună cu Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” prin care copiii de etnie romă au avut acces la cărţi.

Reprezentanta Biroului Judeţean pentru Romi din cadrul Instituţiei Prefectului, Daciana Fetti, a prezentat domeniile în care s-au afirmat personalităţile de etnie romă în spaţiul geografic românesc.

Paul Cristian Roth, preşedintele asociaţiei “Forumul Democrat German”, filiala Bistriţa-Năsăud, a prezentat minoritatea germană şi contribuţia adusă la îmbogăţirea patrimoniului cultural al judeţului, iar Décsei Atilla, preşedintele asociaţiei “Uniunea Democrată Maghiară”, filiala Bistriţa-Năsăud, a vorbit despre minoritatea maghiară şi contribuţia ei la îmbogăţirea patrimoniului cultural al judeţului.

Sărbătoarea a continuat la un restaurant din Bistriţa, unde a avut loc un spectacol de muzică populară şi colinde susţinut de soliştii Ansamblului “Dor Românesc”, Anuţa Motofelea şi Ioachim Spân, de un ansamblu de dansuri ţigăneşti, dar şi de un grup de colindători din comuna Şieuţ.

La eveniment au participat vicepreşedinţii CJ Vasile Puica şi Ioan Ţintean, preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, inspectorul şcolar Balázs Dénes, directori ai unor instituţii de învăţământ, primari, lideri romi din întreg judeţul.

“ Cu fiecare zi care trece, noi, romii, devenim un partener tot mai serios şi credibil al statului român. Eu vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră, mulţumesc tuturor celor care au ajutat etnia noastră să se integreze, să fie altcumva, să depăşească toate clişeele. Vă mulţumesc şi vă doresc sărbători fericite”, a spus Emil Neia Lăcătuş.

Ziua Minorităţilor Naţionale a fost organizată de către Partida Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură.

Ziua Minorităţilor Naţionale din România este sărbătorită, în fiecare an, la 18 decembrie. În 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice. Documentul internaţional oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a Minorităţilor Naţionale.

Etichete

2 comentarii

  • Din păcate respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale etnice, religioase și lingvistice adoptată la data de 18 decembrie 1992 de Adunarea Generală a ONU, rămâne o DECLARAȚIE, ea se aplică doar parțial, declarativ, lăudându-ne argumentativ, că în România sunt respectate drepturile minorităților mai ”acătării”, (în plus față de standardul stabilit de Adunarea Generală a ONU în 1992), ca oriunde în lume. Iar când se ridică problema autonomiei culturale, economice într-o regiune, sar imediat majoritarii la gâtul minorității, ”băgându-le pumnul în gură” ca în vorba care circula prin Transilvania pe vremea colectivizării, ”Până aici democrație, de aici Hodac și Ibănești” unde țăranii de pe Valea Gurghiului n-au permis o astfel de organizare în aceste localități din actualul județ Mureș. Problemele se rezolvă prin dialog, prin ajungere la o înțelegere convenabilă ambelor părți.

  • In Romania, minoritate inseamna doar Rromi! doar ei au statut special, locuri speciale, ajutoare, indulgenta, sar toti ca arsi cand unul vai a fost jignit desi el tocmai a scuipat pe cineva…..restul minoritatilor nu exista, doar ei au legi speciale si drepturi!!!!!!Si nu ca ar deramja asta, dar nu fac absolut nimic nici sa se integreze, nici sa se civilizeze fiindca li se de apa la moara, ei stiu ca au o anumita protectie si ne trag in jos pe toti.ia sa zici ceva urat despre unul din ei sa vezi cum ti-o iei de la antidiscriminare, dupa ce te-a facut el si nemaul lui de nu te spala toata apa raului!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS