O bună parte din viaţa mea am fost plătită pe bază de contracte de drepturi de autor (DDA). Eram foarte tânără şi mi se părea la vremea aceea că aşa voi şi rămâne. Nu ştiam ce înseamnă spital, medici, durere. Aveam energie cât pentru zece şi eram capabilă să muncesc zi şi noapte fără să mă plâng. La început, nu-mi luam concediu fiindcă îmi plăcea la nebunie să lucrez, era pentru mine o adevărată aventură să descopăr zi de zi oameni noi, întâmplări noi, să trăiesc emoţia unui reportaj făcut şi transmis, să văd cum se schimbă lumea după ce mi-am pus şi eu o mică amprentă. Cred că la vremea aceea aş fi lucrat şi fără să fiu plătită fiindcă trăiam cu adrenalină, eram mereu pe drumuri şi aveam impresia că nu am nevoie nici măcar de mâncare. S-a întâmplat însă la un moment dat să am un accident în timp ce alergam la o ştire şi să aflu astfel de ce e rău contractul DDA şi la ce ar fi fost bună cartea de muncă. Având fisură de bazin care m-a ţinut nemişcată luni de zile, aş fi avut nevoie de concediu medical, dar am aflat tot atunci că celebrul meu contract pe drepturi de autor îmi dă un singur drept: să-l întrerup. Consecinţa? Cât timp nu am contract, nu sunt plătită. Aşadar, eram un autor cu obligaţii, numai cu obligaţii. Dacă voiam bani, trebuia să muncesc zi lumină, noaptea întreagă, de Crăciun, de Paşti, de 1 Mai, etc. perfect sănătoasă. Orice alt derapaj de la această linie însemna pentru mine zero lei, zero drepturi. Fireşte că şefii mei, indiferent cum se numeau, vedeau un singur aspect al acestei fructuoase colaborări cu mine: raportul de activitate în care treceam zecile de ştiri pe care le făceam. Acolo nu scriam nici cu ce preţ, nici cu ce costuri (camere de luat vederi şi aparate foto luate din banii mei, facturi telefonice mari achitate de mine, laptop cumpărat cu bani mulţi şi în rate de subsemnata, maşina mea distrusă pe drumuri varză, sănătate făcută praf, etc). Ei vedeau doar suma pe care trebuie să mi-o achite, iar uneori li se părea că e prea mare. Ca urmare, unii, care stăteau la birou şi mă hăituiau cu telefoane, se trezeau la final de lună să mai taie din contract imputând diverse mizerii, ba că nu am lucrat destul, ba că nu am avut destule idei de subiecte, ba că nu era bine ceva. Se găsea mereu câte ceva de imputat cuiva căruia îi puteai închide telefonul în nas în orice secundă lăsându-l cu sentimentul că nu a făcut bine nimic. Doamne, de câte ori nu mi-am măcinat mintea să găsesc răspuns la întrebarea: Oare cum aş putea face să fie totuşi bine, iar şefii mei să fie mulţumiţi?
Cu timpul mi-am dat seama că şefii mei nu vor fi niciodată mulţumiţi, că unii sunt plătiţi doar ca să ne hăituiască, să ne reproşeze, să ne găsească nod în papură ca să ne poată taia la sfârşit de lună din bani respectând dorinţa patronilor puşi pe economii, dar numai pe seama corespondenţilor. Din păcate, mi-am dat seama destul de târziu. Ani la rândul m-am temut să plec în concediu ca să nu „bubuie” ceva în lipsa mea şi când mă întorc acasă să găsesc în poştă contractul DDA unilateral reziliat fiindcă se putea şi acest lucru. Ani la rândul am dormit cu telefonul sub pernă ca nu cumva să nu mă trezesc la primul sunet şi să nu o iau din loc la timp ca să ajung la o ştire.
Aş putea continua la nesfârşit povestindu-vă aventuri din viaţa mea de corespondent plătit în baza unui DDA, fără drepturi, numai cu obligaţii, dar sunt sigură că veţi spune că am ştiut şi că mi-am asumat. De asumat, mi-am asumat fiindcă am ales să pratic o meserie care mi-a plăcut dintotdeauna şi care mi-a oferit o viaţă extrem de spectaculoasă pe care nu aş fi avut ocazia să o trăiesc făcând altceva. De ştiut, nu cred că am ştiut la timp, iar când mi-am dat seama cu adevărat ce mi se întâmplă a fost destul de târziu. Nu mă plâng şi nici nu cred că aş schimba ceva din viaţa mea indiferent cât de mare a fost preţul pe care l-am plătit.
Când Ioan Botiş a ajuns ministru al Muncii l-am rugat să schimbe ceva, să-i oblige pe patronii din presă (care au inventat DDA-urile ca să nu fie obligaţi să plătească ceva la stat) să ne angajeze cu cărţi de muncă, să avem drepturi, nu doar obligaţii. I-am explicat că tineri fiind majoritatea jurnaliştilor nu se gândesc să-şi plătească din proprie iniţiativă nici contribuţiile la sănătate, nici la pensii care oricum necesitau nişte drumuri, nişte timpi pierduţi pe la ghişee. Nici nu reţin ce mi-a răspuns. Cert este că nu a schimbat nimic. În continuare, sute, poate chiar mii de tineri care fac această meserie sunt plătiţi în baza acestor DDA-uri, iar dacă şefii se supără pe ei sau la închiderea unui ziar/televiziuni se trezesc în stradă fără a avea măcar dreptul la ajutor de şomaj, ca să nu mai vorbesc de faptul că nu sunt asiguraţi la sănătate şi că, la bătrâneţe, vor avea pensii de nimic sau deloc.
Lumea crede că sunt jurnalişti cei care aleagă cu microfoane după dive de cartier sau cei care despică firul în patru pe la dezbateri televizate cu tot soiul de invitaţi permanenţi. Or fi, dar diferenţa între ei şi adevăraţii jurnalişti care aleargă pe teren în căutare veşnică de ştiri e de la cer la pământ şi în privinţa efortului, şi a salariului. Cei din studio stau pe scaune (fiind plătiţi cu mii de euro), dau din gură analizând ştiri trimise din teritoriu de cei care aleargă să le descopere şi să le scoată la lumină adevăruri dureroase. Ultimii iau salarii de trăit de pe azi pe mâine, muncesc 24 de ore din 24, au veşnic sabia lui Damocles deasupra capului, îşi pun viaţa şi sănătatea în pericol. Aceşti oameni ar trebui angajaţi cu cărţi de muncă, eliberaţi de poveri din când în când, lăsaţi să respire. Nu poţi fi inspirat când munceşti tot timpul. Starea de veghe şi de căutare e mai obositoare decât munca însăşi.
Deşi „n” oameni care au lucrat în media au ajuns parlamentari, niciunul nu şi-a mai adus aminte de unde a plecat şi nu mă aştept ca de data aceasta să schimbe ceva. Aşa că nu-mi rămâne decât să le urez celor care lucrează în baza unor contracte „de drepturi de autor” să fie sănătoşi şi să aibă nervi de oţel. Orice boală îi va scoate din sistem.
Cristiana Sabău
asa este. este adevarat ceea ce ati scris. oricum va felicit si felicit toti jurnalistii ptr. efortul care il depun. e greu , e foarte greu. e greu sa scrii un articol, daramite sa alergi dupa stiri in orice ora din zi sau noapte. o zi buna !!
Doamna Cristiana Sabau, nu ma pricep pentru ca nu m-a interesat acest aspect, dar vreti sa spuneti ca nu va puteti angaja cu carte de munca chiar daca ati vrea acest lucru? Eu asta inteleg din ce spuneti ca va este interzis cumva prin lege sa aveti carte de munca. Ca jurnalistii nu au acest drept de a avea carte de munca si de aici multe alte drepturi le sunt negate (pensie, ajutor medical, somaj etc.)…
Doamnă, nu e interzis prin lege. E o scăpare a legii de care s-au folosit şi se folosesc patronii de instituţii media. Nu-ţi încheie contract de muncă, preferă DDA ca să nu aibă nimic de plătit la stat decât o cotă parte din impozit. În cazul celor angajaţi cu carte de muncă, salariul e minim pe economie, vă asigur de asta, iar diferenţa de bani, în caz că există aşa ceva, e plătită prin DDA. Multe şmecherii toate în defavoarea jurnalistului. Din păcate, ţi se spune că, dacă nu vrei aşa, ia pe altul.
bine dar cred ca asa e peste tot, nu? Ce spuneti dumneavoastra este defapt un principiu general valabil in economia aplicata romaneasca, este o politica de stat mai mult sau mai putin asumata de legiuitor. Repet e valabil pt. orice domeniu de activitate singura diferenta e ca la alte categorii socio-profesionale altele decat cele de junalist sau cele care presupun creatie intelectuala deci si drepturi de autor, in loc de aceste drepturi de autor se acorda bonuri de masa…
Cred că e o diferenţă între funcţionarii care pleacă la 16.00 acasă şi jurnaliştii care stau de veghe, gata să fugă în caz că se întâmplă ceva. Partea proastă e că niciun jurnalist nu cred că a avut vreodată „spor de dispozitiv”.
din pacate aici nu sunt deloc de-acord cu opinia dumneavoastra. ceea ce ati spus imi suna foarte mult a generalizare si mai mult decat atat e total gresit, dupa parerea mea, sa acuzi pe cineva ca beneficiaza de un salariu sau de un spor pe care nu el si l-a stabilit / dat. Si mai mult decat atat ce facem cu pompierii care isi pun viata in pericol de oricate ori este nevoie, cu medicii care fac de garda si au salarii mizere includ aici si paramedicii care sunt 24 din 24 disponibili sa salveze vieti, ce faem cu profesorii care petru salarii umilitoare educa generatii la rand etc. In alta ordine de idei nu numai functionari exista in economie exista multe alte categorii de la muncitori la cercetatori toti intampina aceleasi greutati materiale. Nu vreau sa reduc sau sa subminez in vreun fel profesia de jurnalist si sunt convins ca sunt multe probleme cu care va confruntati si consider mai mult decat binevenita aducerea in prim planul opiniei publice a acestor probleme pentru ca este un subiect deosebit de interesant, constat si eu o mare lipsa de cunoastere si multe prejudecati legate de acest domeniu, dar in acelasi timp nu trebuie nici sa ridicam in slavi jurnalistii, nu cred ca e cazul mai ales in tara noastra, si mai ales sa nu atacam, generalizand, categorii intregi fie ei si functionari, (constat ca foarte multa lume e pornita pe funcionari si nu inteleg de ce).
p.s. sa nu credeti ca sunt functionar care-si apara doar propriul interes, incerc doar sa gandesc echilibrat fara stereotipuri, pe cat posibil bineinteles…
Departe de mine gândul să desconsider profesii şi oameni. Din păcate, aşa cum ştiţi probabil, spor de dispozitiv au luat şi secretarele, dar nu despre acest lucru e vorba aici. Eu nu mă plâng şi nici nu acuz pe cineva anume. E nedraeptă toată societatea noastră şi tare mă tem că nu va mai putea fi îndreptată. Am vrut să arăt prin acest text că politicienii şi mogulii au lucrat aproape tot timpul mână în mână. Ei au câştigat, în timp ce jurnaliştii au pierdut din cauza legilor strâmbe. Sunt sigură că nu suntem un caz aparte şi îmi pare rău că nu ţine de mine să îndrept lucruri. Ţine în schimb de parlamentari. Avem foarte mulţi. Bine ar fi să îndrepte măcar câte o lege într-o lună. Ar ieşi 12 legi îndreptate într-un an.
o solutie ar putea fi asocierea, a voastra a jurnalistilor, (pe sistemul „unde-s doi puterea creste…”) pentru a putea pune o mica dar nu nesemnificativa presiune asupra factorilor decidenti adica asupra unor institutii, in special guvern dar si asupra politicienilor in general. Sigur ca asta nu va rezolva complet dar poate fi un inceput…
Proprietatea intelectuală (PI) poate fi apărată şi recompensată prin DDA. Experienţa dumneavoastră arată un abuz prin aplicarea excesivă a unei facilităţi fiscale ce ar trebui să fie în favoarea creatorului de PI.
Definirea PI pe domenii restrânse de activitate, artă, producţie media, arhitectură, văduveşte dezvoltarea societăţii. Proprietate industrială implică costuri de protejare importante şi nu are nici cea mai mică facilitate fiscală, deşi şi aceasta este inclusă în PI.
Poate această aplicare fără limite a DDA în media, a permis dezvolarea masivă a acestui domeniu, în defavoarea „soldatului” de pe frontul realităţii, cum şi lipsa aplicării în industrie a DDA avem o industrie ce ţine greu pasul cu ce se întâmplă aiurea în lume. O reglementare se impune, dar nu cred că are cine.
Mogulii sunt politicieni, politicienii sunt moguli. Adevaratii jurnalisti nu au bani, cu cateva exceptii. Ceilalti sunt aliniati, cu bani mai multi sau mai putin multi. Va felicit doamna Sabau pentru ca sunteti o doamna si un jurnalist valoros si curajos. Lumea nu prea stie despre realele riscuri ale acestei profesii fascinante, totusi.Cu bine,COMANDORUL