Actualitate Recomandări

De Ziua Unirii, la Bistrița s-a dansat ”hora noastră cea frățească” (FOTO-VIDEO)

La împlinirea a 159 de ani de la Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, în Piața Unirii din Bistrița a avut loc un ceremonial care a început cu acordarea onorului militar, salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României și oficierea serviciului religios.

La statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost depusă apoi o coroană de flori din partea instituțiilor care au organizat manifestările de Ziua Unirii: Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Bistriţa, Garnizoana Bistriţa.

După un program de cântece patriotice oferit de artiștii Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, cei aflați în piațeta din fața Protopopiatului Ortodox s-au prins în tradiționala Horă a Unirii: ”Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română / Să-nvârtim hora frăției / Pe pământul României!”.

Au fost prezenți la eveniment primarul Ovidiu Crețu, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, col. Mircea Gologan, viceprimarii Cristian Niculae și Gelu Muthi, prefectul Ovidiu Frenț, subprefectul Ciprian Ceclan, senatorul Ioan Simionca, președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, șefi de instituții, consilieri locali și județeni.

Mesaje de Ziua Unirii

”Aniversăm cu mare bucurie 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, un eveniment cu urmări uriașe în istoria națională, deoarece el deschide calea modernizării și dezvoltării României. La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza este proclamat domn al Principatelor Unite. Reformele de o importanță covârșitoare pe care acesta le va duce la îndeplinire, reforma agrară, reforma învățământului, reforma în administrație vor pune bazele unei Românii noi, moderne, pregătită să își construiască un viitor al său, independent, măreț. Să dăm și noi, azi, respectul cuvenit celor care și-au închinat viața luptei pentru idealurile naționale, înfăptuind Mica Unire și care ne-au adus prin strădania lor, mândri, în anul Centenarului Marii Uniri”, a scris pe Facebook viceprimarul Cristian Niculae.

”Pentru ca proiectele mari să se înfăptuiască este nevoie de timp, muncă și sacrificii! Indiferent dacă s-au născut în Transilvania, Bucovina, Moldova sau Țara Românească, 24 ianuarie este pentru toţi românii o zi de sărbătoare, o zi în care ne amintim de primul pas înspre crearea României moderne, care i-a adus recunoaștere și demnitate în fața celorlalte state din Europa. Românii au arătat prin unirea de la 1859 că sunt o națiune puternică, o națiune formată din oameni solidari, cinstiți și puternici, care sunt capabili să depășească orizontul intereselor individuale pentru binele comun. Pentru prima dată până atunci, geniul politic a lui Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu, a făcut ca anul 1859 să fie pentru România un punct de cotitură în care viziune și reforma își dădeau mâna pentru a lăsa frâu liber progresului. Să celebrăm cu bucurie Unirea Principatelor și să reflectăm la semnificația acestei zile în care trebuie să înțelegem mai mult ca oricând că România suntem fiecare dintre noi. Mai uniți și mai puternici pe zi ce trece. La mulți ani români! La mulți ani România!”, este mesajul președintelui CJ Radu Moldovan, postat pe pagina sa de Facebook.

”Unirea de la 1859 a fost primul pas în realizarea României moderne. Un context favorabil, dar și priceperea unor oameni politici a făcut posibilă unirea celor două Principate. Țara s-a îndreptat spre valorile europene și a fost pusă temelia formării României Mari. Este un moment special din istoria noastră pe care merită să-l cinstim în fiecare an” – deputatul Robert Sighiartău, secretar general PNL

”Sărbătorim Mica Unire, o zi importantă pentru noi, românii! Avem nevoie de Unire şi de unitate, mai ales în aceste vremuri agitate. Alexandru Ioan Cuza a spus: ”Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări. Să trăiască România!”. La mulţi ani, România şi români de pretutindeni, uniţi prin sânge şi tradiţie! Iubiți-vă patria şi luptați pentru a o întări!” – deputatul Ionuț Simionca, președintele PMP Bistrița-Năsăud

În 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar în acelaşi an la 24 ianuarie şi al Țării Româneşti, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române. În 24 ianuarie 2018 se împlinesc 159 de ani de la Mica Unire, un important eveniment istoric care a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar.

Aici puteți vedea un album foto.

21 comentarii

 • Ce penibili sunt toti politicienii astia flausati, cu patriotismullor de sarada cu tot. Cu mana dusa la piept, ca roboteii. Ma agamba rau de tot cand ii vad pe la manifestarile publice, de unde nu pot sa lipseasca nici costumele populare alea, nici painea cu sarea, nici armata, nici sutanele. Pana la urma, l-a intrebat vreun ziarist din Bistrita pe primar daca a fost sau nu in Austria la ski cu masina primariei? Ca asta ma intereseaza, nu poze cu toti agaricii astia prinsi in hora.

 • Ce frumos, dar noi restul lumii avem nevoie de locuri de munca și o viața decenta pe meleagurile unite iar voi dați înainte cu propaganda pentru ca voi v-ați tras salarii de mii de euro și vile. Rușine sa va fie strămoșii noștri se răsucesc in morminte , va folosiți de orice eveniment ca sa ridicați moralul populației care se afla la pămînt , azi mîine rămânem fără forța de munca calificata, rămânem cu angajații statului și cei cu ajutor social.

 • Mai Nelule, postac PNL-ist ce ești, pardon frustrat PNL-ist, lasă-ne cu vrăjeala ca nu le cunosti pe cele trei doamne din poza a șaptea. Sunt cele trei mari valori ale organizației municipale PNL Bistrita. Te faci ca nu știi, ca sa pari credibil.

 • Vorbe, vorbe si spectacol fals. Aveti cuvantul meu ca, pe vremea lui Ceausescu cand eram elev, la aniversarile de Ziua Micii Uniri, pregatirea, organizarea si dezbaterile istorice pe aceasta tema aveau mai mult farmec decat ceea ce fac reprezentantii nostrii acum. Nu imi placeau, mai bine mergeam sa joc un fotbal in zapada, dar acum imi amintesc de solemnitatea si respectul acordat acestor momente istorice, cele la care nu le putem noi intina memoria cu hore fara lipsa de patriotism, fara demnitate si fara crezul unei Românii mai prospere.
  Eu nu stiu daca cei din Tara Romaneasca (sudistii) s-ar mai uni acum cu Moldova…sau invers! Sigur, si una si alta, ar vrea sa se uneasca cu Ardealul….iar Ardealul s-ar separa de amandoua!
  Desigur, aceasta idee iti vine doar cand vezi cum este condusa… TARA ASTA!…TARA NOASTRA!
  Si cu jale ne gandim cat de neajutorata este, iar noi…noi cei care credem ca ne pasa, suntem atat de pasivi la deturnarea directiei mersului firesc, …ca sa nu zic sensului…ca parca o luam inapoi!
  Si da, ajungem apoi la ceea ce spun conducatorii nostri si ce fac conducatorii nostri, toti deopotriva! Rezist, rezist……dar RESET….cand facem?

 • A fost mai Dane, doar ca are o delegatie cu care va scoate ochii, poate facuta de un pupincurist din primarie cand a vazut ca se infunda.

 • Todica mai poti cu hora???? Mai sti cand te-au sunat de la bingo iar tu erai cu microfonul in schullevard???? Aia te-au sunat sa te faca gazda si tu… salailai 🙂 mai lasa pe cei tineri

 • Sunt chiar PNL-iste! Una e președinta organizației de femei a PNL. Poate dacă știi asta n-o sa ti se mai para așa de nașpa. Mi-e mila de tine, omule!

 • În sfârșit, Ovidiu Crețu și-a depășit complexul nord-coreean. După ce i-a îndemnat pe bistrițeni să-l voteze pe Victor Viorel Ponta, și nu i-a ieșit, acceptă să joace Hora unirii pe muzica sasului Alexandru Flechtenmacher.

 • 24 Ianuarie 1859 , Mica Unire. 24 Ianuarie 2018 , Marea Dezbinare. Incredibil cat de repede se uita istoria, sa-mi fie cu iertare, unii dintre cei care comenteaza , cred ca nici nu au prea multe cunostinte despre istoria Romaniei. Foarte pe scurt, va aduc aminte ca incepand din momentul la care Decebal a fost tradat, strainii au facut acelasi lucru, ne-au dezbinat, ne-au razvratit pe unii impotriva celorlalti, ca sa nu ne putem bucura de bogatiile pe care le avem in tara noastra,de pace si liniste si mai ales de prosperitate. Atunci a fost doar inceputul, lucrurile au continuat in acelasi mod pentru ca strainii au simtit ca astia suntem , dureros ca si astazi dupa foarte multi ani, repetam aceleasi greseli si strainii profita de dezbinarea noastra. Cine nu isi cunoaste istoria risca sa o repete si noi facem aceleasi greseli in fiecare zi, ma intreb, nu ar fi mai bine si mai util sa ne invatam istoria si sa terminam cu mizeriile pe care le facem si le scriem unii despre altii in fiecare zi. Va mai dau un exemplu din istorie referitor la Mica Unire, ca doar despre asta trebuie sa vorbim. Alexandru Ioan Cuza , Domnitorul celor doua Principate, a facut cele mai mari reforme de pana atunci consemnate in istoria Romaniei, si, dezbinarea romanilor promovata de straini, lacomia noastra de putere si de bogatii, l-au facut pe acesta sa abdice, sa paraseasca Tara, si culmea, sa moara printre straini. Daca am privi mai atent la istorie, daca am sta sa ne gandim ca nu facem bine ce facem, ca de fapt totul este impotriva noastra, ca totusi spunem cel putin ca suntem o tara crestina, cu frica de Dumnezeu, in momente ca acestea nu am mai fi interesati de blondele din poze , de sotia viceprimarului Niculae, am da respectul cuvenit momentului. Cele trei doamne sunt arhicunoscute, ca sunt de la PNL, scuze pentru ca am uitat ( D ), ce este asa de complicat, au ales sa faca politica, sunt persoane publice, dar nu stiu ce va doare foarte tare de sotia viceprimarului? Domnilor decenta, respect, pentru noi si pentru ei in acelasi timp !!! Biblia spune,ca fiecare popor, are conducatorii pe care si merita !!!

  • Zau Adriane,ce prelegere lunga ai scris,era sa ma plictisesc cand am citit-o.Dar de ce ceri atata decenta pentru o adunatura de oameni de nimic.Ce vrei sa spui,ca merta respect Cretu & Niculae? Nu face tu pe istoricul-moderator al societatii civile ca esti prost de bubui.

  • Si ce propui Adrian B.,vrei sa ne unesti tu cumva?Adica sa ne faci prieteni cu hotii astia de la PSD?Tu esti prietenul lor,se vede,lasa-te de cerut respect, ca te respect de nu te vezi,te umplu de respect de nu-ti mai trebe.

 • De cat s-o iau in bena ca estia din hora,mai bine joc singur acasa ; AZ A SZEP , AZ A SZEP, AKINEK A SZEME KEK !!! IOI, IOI ISTENEM !

 • Voi astia care-i sti-ti pe toti din toate partidele! Nu te baga-n seama Horatiule ca musca-n curu vacii,ca-ti manca vitelu urechile.

 • Gestul unor oameni care au făcut greșeli in administrația publica, greseli împotriva cetățenilor ale căror drepturi si libertăți le-au votat cu mâna pe Constituție este cel puțin unul fățarnic . Cuvântul care-i caracterizează este “epigoni”! Mai gravă este lipsa de implicare a cetățenilor care le accepta asemenea greșeli! Jenant!

 • Domnule ,,Cacatorul” , esti mult prea jos ca sa cobor la nivelul tau de mahala si sa intru la polemici cu tine. Nu stiu daca ne cunoastem sau nu, tu nici macar nu ai decenta necesara sa-ti scri numele, este mult mai simplu sa stai ascuns si din umbra numelui de cacat ce esti sa vorbesti despre altii. Sunt ferm convins ca esti acelasi om si in umbra si la vedere, daca aveai minimul de bun simt si decenta nu ai fi folosit asemena cuvinte, ca imi inchipui ca nu-i fi ceva somitate si noi nu am auzit de tine. In rest ,cred ca nu mai ai de unde sa-i umpli altii, la-i aruncat tot pe tine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.