Actualitate

Ziua Unirii, sărbătorită la Bistrița. Cine s-a prins în ”hora frăției” (FOTO-VIDEO)

Împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită în Piața Unirii din Bistrița, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, printr-o serie de manifestări la care au luat parte prefectul Ovidiu Frenț, președintele CJ Radu Moldovan, primarul Ovidiu Crețu, vicepreședinții CJ Alexandru Pugna și Ioan Țintean, viceprimarii Cristian Niculae și Gelu Muthi, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată, col. Iulian Berdilă, parlamentarii Robert Sighiartău, Daniel Suciu, Ioan Deneș, Ioan Simionca, Ionuț Simionca, aleși locali și județeni, șefi de instituții.

Activitățile de cinstire a Zilei Unirii au început cu un ceremonial care a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți.

În discursul său, primarul Ovidiu Crețu a spus că ”suntem aici pentru a sărbători un mare eveniment al istoriei României moderne”: ”Piața Unirii este locul unde în 1918 bistrițenii au dat credențialul delegaților de la Marea Unire de la Alba Iulia. Dubla alegere a lui Cuza este expresia capacității oamenilor vremii, adevărați patrioți de a trece peste divizările interne și interese personale. 24 ianuarie este un moment de grație al istoriei românilor, un moment de înțelepciune politică, un moment fondator al națiunii. Lecția pentru noi, cei de astăzi, este curajul de a crede într-un proiect care dă sens istoriei. Mica Unire ne amintește de responsabilitatea noastră de a acționa în interesul națiunii, de a realiza aspirațiile românilor, este o victorie a spiritului național. Dumnezeu să ne binecuânteze țara și orașul!”.

Oficialitățile au depus o coroană de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, după care artiștii Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” au interpretat o serie de cântece patriotice.

După defilarea gărzii de onoare, cei prezenți s-au prins în Hora Unirii: ”Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inimă română, / Să-nvârtim hora frăției / Pe pământul României!”.

”La Bistrița, o Mică Unire, cu diverse „culori” locale în aceeași horă. Avem nevoie de unire, nu de dezbinare!”, a postat pe Facebook Ovidiu Frenț.

”La Bistrița, pe un ger năprasnic, câteva sute de oameni au sărbătorit Unirea Principatelor sau ”Mica Unire „și au dat ”mână cu mână”, într-o mare horă! Sunt mândru că sunt român, sunt mândru de înaintașii noștri și chiar dacă pare o nebunie în aceste vremuri, îndrăznesc să cred că România poate avea un viitor măreț! La mulți ani români! La mulți ani România!”, a scris Radu Moldovan.

”La Bistrița s-au desfășurat momente de mare frumusețe, dedicate zilei de 24 ianuarie. Pe un ger cumplit, dar cu multă căldură în suflete, bistrițenii și-au dat întâlnire în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii” – Alexandru Pugna.

”Am participat cu emoție la marea sărbătoare a Unirii Principatelor Române. A fost ca de fiecare dată un prilej pentru toți românii de a se bucura că sunt împreună într-o țară frumoasă, liberă și independentă și de a-și reaminti că asta se datorează înaintașilor noștri care au pus patria și întregirea ei deasupra oricăror interese personale! Să ne călăuzească bunul Dumnezeu și azi pe același drum al înțelepciunii, iubirii de țară și al slujirii interesului național!” – Cristian Niculae

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII!

9 comentarii

  • Si eu m-as fi prins in HORA FRATIEI, dar nu am timp din cauza proceselor cu Statul care nu ma respecta si mi-o si furat din proprietate. Cand oi gata poate o sa ma reintorc cu placere la dansul. Stiu exact ca nu am resentimente urate fata de acesta, si chiar daca am stat acasa, fiti siguri domnilor din HORA ca nu sunteti mai buni romani ca mine cu nici un milimetru. DUMNEZEU sa-i odihneasca pe inaintasii nostrii !

  • Voi care ati dat 100 de minusuri daca ati fi in locul meu tot asa ati fi gandit. In schimb este un lacheu, un pupator de dosuri care da la taste de pomana si in special cand cineva ea atitudine fata de cei care incalca drepturi si libertati.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS