Actualitate

Ziua Victoriei, Ziua Europei și Ziua Independenței, sărbătorite la Bistrița (FOTO-VIDEO)

La Monumentul Eroilor din Bistrița a avut loc o ceremonie militară și religioasă pentru a marca ”la pachet” Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, Ziua Europei (9 Mai) și Ziua Independenţei Naționale a României (10 Mai).

La eveniment, care a constat în acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național, oficierea serviciului religios, depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș și defilarea gărzii de onoare, au participat oficialități locale și județene.


Despre cele trei momente istorice a vorbit primarul Bistriței, Ioan Turc:

”Este Ziua Europei. Practic, toată construcția europeană consfințește principiul trecerii de la confruntare la cooperare, în beneficiul tuturor popoarelor europene. N-a fost ușor, ținând cont de multitudinea de etnii și de culturi pe care Europa le are. Trăim într-un oraș european și într-o țară europeană, suntem parte a civilizației europene dintotdeauna, civilizație pe care am apărat-o cu arma în mână, începând cu zorii Evului Mediu, și pe care am îmbogățit-o prin cultura noastră și prin aportul la științe în toate domeniile. Astăzi, Europa înseamnă o dezvoltare care se dorește a fi unitară și înseamnă o apărare comună, un principiu de securitate comun pe care îl avem sub umbrela NATO. Până la urmă, SUA, care reprezintă forța NATO, nu sunt altceva decât o prelungire a Europei.

Bistrița are 60% din banii pentru dezvoltare proveniți din fonduri europene și spun acest lucru pentru toți cei care încă mai contestă importanța prezenței noastre în concertul european. Bineînțeles că nu tot ceea ce Europa ne oferă trebuie să mâncăm pe nerăsuflate. Suntem un popor cu o vechime venerabilă, suntem oameni înțelepți și cred că știm exact ce trebuie să luăm și ce nu. Fundamentul democratic și securitatea nu pot fi trecute cu vederea.

În ceea ce privește victoria împotriva fascismului, ziua de 9 Mai semnifică din ce în ce mai mult un respect pe care îl acordăm celor ce s-au jertfit în Al Doilea Război Mondial. O lungă perioadă de timp, prezența armatei române pe frontul de răsărit a fost un subiect tabu. Nu trebuie să fie un subiect tabu pentru că imperius rus sub forma lui bolșevică a fost un stat agresor, care a provocat războiul, alături de Germania. Astăzi, ziua de 9 Mai înseamnă mai mult decât în anii trecuți solidaritate, luptă în comun și un mesaj cât se poate de unitar cu privire la salvarea și apărarea valorilor pe care le iubim și le respectăm.

În 1877, Mihail Kogălniceanu rostea Declarația de Independență. A fost un moment fast pentru români, s-a dat startul modernizării României. Am obținut independența, unitatea națională, am dezvoltat România, pe care astăzi o avem ca țară membră UE și NATO. Să dea bunul Dumnezeu să trăim vremuri de pace, vremuri în care să ne dezvoltăm, iar copiii noștri să moștenească o țară așa cum și-o doresc”.

* În 9 mai 1877 Mihail Kogălniceanu a rostit, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei și care a fost votat a doua zi, în plenul camerelor reunite. Anul trecut, în Parlament a fost adoptată o lege prin care 10 mai devine Ziua Independenței Naționale a României * În 9 mai 1945 s-a semnat, la Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat astfel sfârşitul, în Europa, al celei mai mari şi mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial. Actul a fost semnat la ora 00.16, acesta fiind motivul pentru care aliaţii occidentali au marcat Ziua Victoriei în Europa în 8 mai, iar țările din est au sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului în 9 mai. * Declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, este considerată piatra de temelie a procesului de formare a Uniunii Europene. Decizia susţinerii acestei celebrări a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

5 comentarii

 • Nimic mai fals. Lucrurile au ramas neschimbate din era comunistă când adevărul istoric era profund falsificat. Se afirmă si acum că ziua de 9 mai semnifică 3 momente istorice esențiale:
  – Proclamarea independenței de stat a României;
  – ️Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial;
  – Ziua Europei.
  Ziua Independentei de Stat a României este pe 10 mai, 1877. In urma contributiei semnificative din timpul războiului ruso-turc (1877-1878), România îşi câstiga independenţa faţă de imperiul otoman. Astfel, pe 10 mai, 1877, Senatul ţării a votat proclamaţia de independenţă, care a fost aprobată în anul 1878 la Congresul de la Berlin. Confuzia vine din faptul că în timpul regimului comunist, atunci când se vorbea despre Independenţa României se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu rostit în Parlament la 9 mai 1877. Prin aceasta mistificare, comunistii au incercat sa evite referirea la ziua de 10 MAI, cunoscută si sub denumirea de „Ziua Regalităţii” are pentru România o triplă semnificatie, si anume: 1866- începutul domniei principelui Carol I; 1877- Independenţa de stat a României; 1881- transformarea ţării din principat în regat , când Carol I a fost încoronat Rege al României. De altfel, până la venirea comunistilor la putere, mai exact în anul 1947, ziua de 10 mai a fost Ziua Naţională a României.
  Totusi, Răducu ori face pe prostul , ori nu a aflat încă de proiectul de lege
  adoptat de Parlamentul României în anul 2021, prin care 10 Mai devine oficial Ziua Independenței Naționale a României, înlăturându-se astfel orice confuzie. Cu atât mai mult cu cât încă din anul 2015 Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege prin care 10 Mai își câștiga si statutul de sărbătoare natională.
  Pe de altă parte, Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial este pe 8 mai si nu pe 9 mai. Totul a pornit de la faptul că în mai 1945 au avut loc două ceremonii de semnare a capitulării necondiționate a Germaniei naziste în fața Aliaților – Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Sovietică.
  Prima ceremonie a avut loc la 7 mai 1945, când generalul-colonel german Alfred Jodl a semnat, la Reims în Franța, capitularea Germaniei pe toate fronturile. Asadar, documentul de capitulare a fost semnat în numele Germaniei de către generalul Alfred Jodl și a intrat în vigoare în ziua următoare, 8 mai, la ora 23:01.
  A doua semnare – pentru care a insistat liderul sovietic Iosif Vissarionovici Stalin – a fost făcută de feldmareșalul german Wilhelm Keitel a doua zi la Berlin-Karlhorst, cartierul general al trupelor sovietice în Germania ocupată. Din partea Armatei Roșii a semnat mareșalul Ghiorghi Jukov, iar din partea Aliaților occidentali, generalul Sir Arthur Tedder, desemnat de Eisenhower, iar actul de capitulare a fost semnat efectiv pe 9 mai la 1 AM.
  Asa se explică faptul că Rusia si tările din fostul lagăr comunist aniversează Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial la 9 mai, chiar dacă 8 mai este data pe care SUA și cea mai mare parte a Europei o recunosc drept Ziua Victoriei în Europa.
  Asadar, ziua de 9 mai are doar o singură semnificatie, fiind declarată Ziua Europei, cunoscută ca Ziua Schuman, amintind de declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, prin care a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.
  Prin urmare, cele 3 momente istorice esențiale atribuite zilei de 9 mai se reduc la unul singur- Ziua Europei.

 • 8 Mai Ziua Victoriei, 9 Mai Ziua Europei, 10 Mai Ziua Regalității și Ziua Independenței României.
  *
  8 Mai este -“Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial”
  Actul capitularii militare a fost semnat pe 7 mai 1945 la Reims în Franta la ora 2 si 41 de minute. Conform acestui act, Înaltul Comandament German urma să emită de îndată ordine pentru încetarea tuturor operațiunile exact la ora 23:01 ora Europei Centrale a zilei de 08.05.1945.
  Stalin a fost nemulțumit de condițiile în care a fost semnat actul capitulării. El considera că Germania trebuia să capituleze doar în fața împuternicitului comandantului suprem al Armatei Roșii și a insistat ca actul de la Reims să fie considerat doar unul preliminar, ceremonia finală urmând să fie repetată la Berlin. Al doilea act al capitulării a fost semnat în noaptea de 8 spre 9 Mai la ora a 0:16 a zilei într-o suburbie a Berlinului. Acesta preciza aceeași oră pentru încetarea tuturor operațiunile ca și Primul Instrument al capitulării semnat la Reims, ora 23:01 ora Europei Centrale a zilei de 08.05.1945.
  Ziua Victoriei în Europa este sărbătorită în 8 Mai în Vestul Europei încă din 1945 când în aceasta dată au avut loc manifestațiile uriașe din Londra si New York. Doar Rusia si statele care au aparținut fostei URSS, fostei Iugoslavii si o parte din ţările din estul Europei au celebrat Ziua Victoriei în data de 9 Mai. Ziua de 8 Mai a fost însă reinstituită ca Ziua Eliberarii si declarată sarbatoare oficială în Polonia, Cehia si Slovacia. După desprinderea de URSS, tările Baltice și Ucraina marchează sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în data de 8 mai. Dacă luam în considerare si faptul ca Ungaria si Bulgaria nu marcheaza în mod oficial nici data de 8 si nici data de 9 mai, observăm că România a rămas, singura țară în afara Serbiei, care marchează Ziua Victoriei după ora Moscovei.
  *
  9 Mai – Ziua Europei – Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008. Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman de la 9 mai 1950, o propunere de a crea o nouă formă de organizare a statelor Europei, o Comunitate supranațională. În urma experienței celor două războaie mondiale, Franța a recunoscut că unele valori cum ar fi justiția nu pot fi definite doar în contextul aparatului fiecărui stat. Evenimentul este sărbătorit anual ca Ziua Europei, iar Schuman este considerat a fi unul din părinții fondatori ai Uniunii Europene.
  *
  10 Mai este Ziua Independenței.
  „În epocă, Independența a fost proclamată pe data de 10 Mai pentru a se lega de figura Principelui, viitorul Rege Carol I. 10 Mai este ziua dinastiei, zi care s-a transformat după 1881, în Ziua Națională a României. Ziua Națională a României s-a sărbătorit pe 10 Mai, vreme de 80 de ani. Din păcate, în ciuda vocilor istoricilor, care au încercat să pună lucrurile la punct și care s-au exprimat de mai multe ori, în ciuda lucrărilor de specialitate, în ciuda Tratatului de Istorie al Academiei, încă în imaginarul colectiv independența e legată de ziua de 9 mai”.
  „Comuniștii au recurs la un artificiu: în ziua de 9 mai s-a citit un act, dar Proclamarea oficială a Independenței era pe 10 Mai”.
  *
  PNL a depus în anul 2016 un proiect de lege prin care 10 Mai să fie Ziua Independenței, în timp ce un deputat PSD a depus o inițiativă legislativă prin care Independența să fie sărbătorită pe 9 mai. – a rămas cum a vrut PSD.
  În anul 2020 Senatorii au adoptat, proiectul iniţiat de un deputatul PNL privind consacrarea zilei de 8 mai ca “Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial”, în coordonare cu aliaţii din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), transmite Agerpres – intre timp s-a uitat și asta.
  Pentru liniștea Coaliției politicienii de astăzi, în frunte cu domnul primar, mestecă în continuare în oala lui Stalin deopotrivă cu tovarășul Putin. Noroc că la noi terciul sovietic este umplut cu hălci generoase de cărniță din finanțarea europeană, după cum se poate constata din osânza care se scurge pe bărbile potentaților zilei. O să-i vedem cu siguranța și mâine la fel de strălucitori și găunoși în esența lor.
  *
  „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie” M.S., regele Mihai I

 • Vreo cațiva dintre oficiali ,in sinea lor,sunt cu gandul la ziua de 8 mai cand s au implinit 101 ani de la infiintarea partidului care i a educat si format si datorita caruia sunt si astazi ceea ce sunt

 • Excelente ,toate comentariile ! Regret ca, in continuare se merge inainte, pe”‘ linia sovietica”‘ignorand adevarul faptic,istoric! In acest fel ,se creaza confuzie , suspiciune……Qui prodest? Quo vadis , Domine? MNPop P.S.Ati uitat scandarile: Stalin si poporul rus,libertate ne -au adus….? Sau URSS,bastionul pacii ,e ? Asta e 9 Mai !!

 • Mai rau e ca nu luam atitudine sa nu se se mai intample astfel fapte, genocid in mod repetat. Aflam acum ca nationala de hochei a Romaniei cantat imnul Huungariei impreuna cu nationala tarii vecine alaturi de ministrul roman Barna care era de fapt in loja echpei din Huungaria. Macar astia ne invadeaza fara razboi!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS