Timp Online a luat legătura cu un arhitect din Bistriţa pe care l-a întrebat care este părerea lui despre cromatica blocurilor reabilitate de pe strada Crinilor. Din motive lesne de înţeles – întrucât arhitecţii au o relaţie directă cu Primăria Bistriţa de la care au nevoie de aprobări pentru lucrările pe care le fac – vom păstra sub anonimat numele celui cu care am discutat pe marginea acestui subiect.
După ce mai mulţi cititori ne-au semnalat ce se întâmplă pe strada Crinilor, am considerat oportun să întrebăm şi un specialist dacă deţine informaţii potrivit cărora lucrarea de pe strada Crinilor, realizată de SC Dimex SRL, este opera vreunui arhitect din oraş.
„Nu am această informaţie. Văd că în dreptul proiectantului e trecută firma SC Klever System SRL Bistriţa însă nu am auzit niciodată de ea. E posibil să fi colaborat cu vreun arhitect, dar nu ştiu cu cine. Din ceea ce ştiu eu însă orice intervenţie pe un obiectiv existent se face în felul următor: se pleacă de la aşa arată obiectivul, la aşa propun eu să arate. Trebuie să existe un proiect. Nu sunt sigur dacă i-au obligat pe constructori să aibă arhitect la lucrările de reabilitare termică. Cert este că în Planul Urbanistic General (PUG) al oraşului scrie clar că este obligatorie armonizarea culorii cu arhitectura clădirii, respectarea ambianţei cromatice a străzii – nu avem pe stradă nimic mov şi albastru – şi mai scrie că se interzic culorile stridente. Această parte este, în opinia mea, extrem de subiectivă pentru că ceea ce i se pare strident unei persoane, alteia poate să nu i se pară. Din păcate, nu există un cod cromatic pe care să îl respecte toată lumea”, a spus sursa citată.
Întrebat ce culoare ar fi potrivită pentru zugrăvirea blocurilor reabilitate, el ne-a răspuns: „Trebuie să ne mulăm pe ceea ce există în zonă. Blocul acesta, zugrăvit în mov, de pe strada Crinilor, avea nişte finisaje cu cărămidă aparentă. Fondurile primite pentru reabilitare termică sunt destinate locuinţelor, adică părţii superioare a clădirii, în timp ce partea inferioară nu e inclusă în program. Atunci ar fi trebuit să se ţină cont de lucrul acesta. Personal nu aş fi fost de acord cu decaparea cărămizii aparente din partea de sus. Eu aş fi dat-o jos, vedeam ce poate fi salvat, şi o puneam la loc. Blocul acela aşa a fost construit, trebuia respectată ideea iniţială. Este aberant să asociem movul cu cărămiziul. Ca să nu mai vorbim că, la doar câţiva metri, avem un bloc zugrăvit în albastru. Nu se potriveşte această asociere de niciun fel. În opinia mea, albastrul în care a fost zugrăvit celălalt bloc se va deschide şi va arăta mai rău decât acum. Nu m-ar mira ca firma de la care am cumpărat vopseaua să fi avut un stoc mare de mov şi albastru de care voiau să scape. Trebuie văzut ce era scris în proiectul respectiv fiindcă e foarte interesant cum arată desenate aceste blocuri. Poate că nu arată aşa cum sunt făcute. Spun lucrul acesta pentru că, de multe ori, constructorii nu respectă proiectul făcut de arhitect şi e posibil ca şi aici să existe un derapaj de genul acesta”.
În aceste condiţii, a spus arhitectul cu care am stat de vorbă, dacă nu se respectă proiectul, beneficiarul poate opri lucrările. În cazul de faţă, beneficiar este Primăria Bistriţa şi asociaţiile de locatari, singurii care pot lua atitudine. Serviciul de Urbanism al Primăriei Bistriţa ar trebui să oprească firma care lucrează la reabilitare şi să o determine să se conformeze planului urbanistic.
„E inadmisibil să avem un bloc mov, lângă unul albastru, pe o stradă cu o biserică, cu un obiectiv de interes – prima şcoală românească – despre care am înţeles că există intenţii să fie pus în valoare pe o stradă care duce spre centrul istoric. Credem că nu e prea târziu ca acel constructor să fie oprit să mai zugrăvească blocul în mov. Încă se mai poate remedia răul făcut”, a spus arhitectul cu care am stat de vorbă.
Întrebat de ce Ordinul Arhitecţilor din România nu are o reacţie în acest sens, ni s-a răspuns că fiined vorba de oameni care practică o profesie liberală, se coalizează cu greu.
„Fiecare e în biroul lui, fiecare se ocupă de lucrările lui, fiecare tace. S-a discutat la un moment dat să existe o comisie de etică la Primăria Bistriţa formată din arhitecţi însă s-a renunţat fiindcă e foarte subiectivă toate povestea. Toţi arhitecţii, dacă sunt întrebaţi, vor să trăim într-un oraş frumos, dar, din păcate nu depinde numai de noi lucrul acesta, ci şi de Primăria Bistriţa”, ne-a mai spus sursa citată.
Notă: Timp Online va reveni cu un material despre impostorii care se pretind arhitecţi şi sabotează cu bună ştiinţă profesioniştii, lucrând cu preţuri de trei ori mai mici decât aceştia. Ei sunt cunoscuţi de municipalitate şi acceptaţi din motive pe care le vom dezvălui la momentul potrivit.
De cine ? de Primaria B-ta. Va inselati. Cine sa faca asa ceva, atata timp cat in BIROU este cald si bine.Cum…ETICA la Primaria B-ta ? Da aia ce mai este..? Arhitecti la primarie ? …sunt si asemenea angajati acolo ? ..Nu cred. Primaria este condusa dintr-o singura spranceana, si un singur pix .Orasul arata tot mai nasol impanat si agresat cu lucruri inutile, gen stalpi si copertina pe pasajul istoric SPIRU HARET, noul sediu al primariei care a facut o bresa nepermisa fata de cladirea cu care se invecina, avand perete comun etc. Toate acestea sunt posibile pt. ca adevaratii specialisti nu intraznesc sa deschida gura, pt. ca locul de munca poate oricand sa prinda aripi.
In orice oras occidental se folosesc culori VII pentru a da culoare localitatilor.
Bistrita trebuie sa se mentina in epoca comunista, cu acele culori terne ale blocurilor- ghetou.
Ceva pensionari comunisti din fosta protipendada probabil ca reprezinta arhitectii Bistritei.
Doamne, ce retrograzi mai sinteti….
Depinde ce intelegeţi prin culori vii. Dacă tot aduceţi această temă în discuţie, sunt de acord că nu trebuie să fie totul cenuşiu dar nici să nu ţinem cont de o anumită cromatică fără a agresa ochiul.
Ati vazut blocurile ? La cum comentati eu sint convins ca nu ! In articol nu e vorba despre culorile vii in general, este absolut necesar ca cineva – care decide culorile, sa analizeze si sa gindeasca ce culori se potrivesc.
Parca ai fi pseodo-arhitecta sefa al acestui municipiu. Imi place cum gandesti cam de nota 4, cu mare indulgenta.
D-na Crina crinilor, cum se pare ca sunteti atat de familiarizata cu spiritul occidental stiti desigur ca, in acest spatiu, erorile profesionale sunt sanctionate, ca profesionalismul unui arhitect se manifesta ( mai mult sau mai putin restrictiv) in orice regim politic iar experienta profesionala este la mare cautare pentru cei ce doresc sa aiba performanta ( ex. cancelarul german va avea anul acesta 61 ani). Interventia dumneavoastra demonstreaza ca nu va raportati la aceste valori.
Sunt numai cativa ani de cand se statea la coada, la sarutat maini, la o superba si tinara doamna si asta o faceau cei responsabili de destinul public. Sa fim o natie naiva, predestinata a ne lasa destinul national, local sau personal unor fapturi gaunoase, fara consistenta?
Revoltaţi? Oare de ce aţi scris în articol că arhitecţii sunt revoltaţi? Poate ar fi trebuit sa spuneţi „laşi” şi dezinteresaţi de urbea noastră. Dacă nu ar fi centrul vechi moştenit, priviţi cum arată oraşul cu aceşti „mari” specialişti. Dacă vechii arhitecţi sunt pensionaţi şi dezinteresaţi, cei noi au terminat studiile cu chiu cu vai, în zeci de ani, la facultăţi care nu sunt interesate de concurenţă şi calitate. Banul să iasă! Ruşine să vă fie, aşa-zişi arhitecţi! Aţi făcut din această meserie apreciată şi respectată altădată, o disciplină pentru care astăzi s-a pierdut respectul. Nu vă este ruşine să spuneţi că faceţi parte din Ordinul Arhitecţilor Români? Unde vă este demnitatea? Aveţi arhitecţi angajaţi la primărie? Nu se vede!
Când am întrebat pe constructor ce culoare se va da blocurilor a spus că să avem răbdare că se discută la primărie şi că acolo sunt specialişti care gâdesc acest lucru. Numai că ne-am trezit cu pereţii măzgăliţi cu aceste culoari fără să fim consultaţi. Dacă am comentat şi ne-am spus părerea, ni s-a spus că asta s-a decis, vopselele sunt cumpărate şi asta este.
Nu ştiu dacă se mai poate face ceva. Poate doar soarele verii ne mai poate ajuta!
Daca ne uitam putin la modul cum se imbraca cei care conduc urbanismul bistritean intelegem de ce orasul arata astfel… Daca lipseste simtul artistic, rezultatul e ceea ce se vede peste tot in acest oras. Pentru ca tot ii face placere primarului sa se compare cu Sibiul, ar trebui sa vedeti cum arata Centrul istoric acolo, fara cladiri mov sau albastre, doar culori pastelate, naturale, respectand spiritul locului, de fapt cred ca nici in cartierele de blocuri din Sibiu nu am vazut culori stridente.
Nu cunosc legislatia din domeniu, dar oare consilierii locali nu au niciun cuvant de spus ? Doar primarul decide totul in orasul asta ?
Primarul cu a lui majoritate. Cum e primarul asa e si majoritatea din care el provine. Opozitia nu e bagata in seama.
Dar despre faptul ca balcoanele ce lungi,de la ultimele etaje nu vreau sa le inchida pe motiv ca nu s.a facut proiect pt.ele,ce ziceti?dar ca la plata vom plati la fel ca si ceilalti locatari care beneficiaza de izoltie pt.toata suprafata apartamentului?e corect asa ceva?uitati.va bine la ambele blocuri,la ultimele etaje,la balcoanele lungi si veti observa diferenta.si orice persoana cu care am luat legatura ne minte continuu si nu fac nimik concret.e normal asa ceva?parerea locatarilor nu e deloc ascultata.
Din pacate, am constatat ca parerea cetatenilor nu conteaza deloc pentru primarul Cretu si consiliul local dirijat de el. De asta si asa-zisele dezbateri „publice” sunt programate la ore la care oamenii sunt la servici ( ultima a fost la ora 12.00 ), iar chiar si cei care participa nu pot sa-si spuna parerea, sau chiar daca reusesc, nu e luata in seama. Cine a fost la vreo sedinta de consiliu poate vedea ca seamana cu un dialog al surzilor, iar la final doar ceea ce vrea primarul se face. Degeaba se opun ecologistii, copacii se taie, degeaba se opun cetatenii, strazile se inchid dupa bunul plac al primarului-dictator, etc.
Oare de ce nu luam pozitie ?! Luni sedinta pe ambele blocuri, petitie si administratia si primaria informate. Sefii de scari sa convoace urgent sedinte si poate mai schimbam ceva.
Si as dori sa informez pe cei ce nu stiu : costurile lucrarii vor fi suportate de locatari si, cu ceritudine sumele vor fi mult mai mari decit o astfel de lucrare facuta cu organizarea locatarilor ( si mai ales pe ingimfatii de la Dimex ce lucreaza acolo si au zis ceva de genul „ce, nu va convine ? Primaria plateste si voi faceti figuri ? ce am stricat o sa reparam, da, o sa reparam !! O sa platim curentul consumat, … o sa vedeti voi” )
Cand in frunte este un clovn toata zona este sub cupola circului. Cand o sa fie in orasul acesta un arhitect care sa traseze niste lini pe care sa le urmeze cei ce construiesc cum vor, fac planuri pt te miri ce, coloreaza blocurile cum ii duce mintea. Se mai intampla sa iasa ceva bine dar, mic procentaj. degeaba vizite in exterior daca nu ramane nimic la tartacuta.
Eu am auzit că vopseaua asta a rămas nevîndută și că decît să o arunce, au folosit-o la blocurile astea doua. Au mai făcut și bani din vînzarea ei. Eu nu mai locuiesc in România de mult, părinții mei stau pe Crinilor. De Crăciun am fost acasă și pot să spun că am avut un șoc. Cum poți să-ți bați joc in așa fel de orașul ăsta? Interesele financiare ale „mai marilor” orașului.
De cand cu Cretu la butoane, in materie de urbanism primaria Bistrita este total depasita. Nimeni nu mai tine cont de nimic. Nu exista o viziune unitatra si o perspectiva. Domina un haos total. Strada Crinilor din Bistrita face parte din DIAMETRALA NORD-SUD care se intinde din Cartierul Subcetate pana la Sala Polivalenta, trecand prin centrul civic al orasului, de unde si denumirea sau rolul de “Diametrala”. Aceasta artera formata din strazile Subcetate- Ioan Slavici- Crinilor- Piata Pertu Rares- Bistricioarei- Roman C.Vivu- Vasile Conta, prezinta importanta pentru dezvoltarea turistica si urbanistica a orasului, fapt pentru care ar trebui acordata mai multa atentie la detalii, inclusiv la cele cromatice. Cu atat mai mult cu cat pe strada Crinilor, colt cu Cerbului se gaseste o căsuță unde a funcționat prima școală confesionala si care in prezent se afla in paragina si se degradează cu fiecare zi ce trece. Ea ar trebui de urgenta reabilitata si transformata in muzeu, dupa modelul muzeului primei scoli romanesti din Scheii Brasovului. De altfel, din 2011 si la Sf. Gheorghe (Covasna) exista un muzeu al primei scoli romanesti dupa reabilitarea casei in care a functionat scoala respectiva.
La ce culori fosositi, va mirati ca ne spun europeni tigani.
D-le primar ati vazut asa ceva in austria sau in alte tari? Parca e o rochie de piranda Bistrita.
„Notă: Timp Online va reveni cu un material despre impostorii care se pretind arhitecţi şi sabotează cu bună ştiinţă profesioniştii, lucrând cu preţuri de trei ori mai mici decât aceştia. Ei sunt cunoscuţi de municipalitate şi acceptaţi din motive pe care le vom dezvălui la momentul potrivit.”
Pentru ca mama lucreaza la primarie, iar tata e mare afacerist? Sau o fi mai mult de atat? Vedeti ca e anchetat de DNA pe acest individ (administratorul Klever System), poate asta va spune ceva.