„Omul sfinţeşte locul. Eu consider că poate fi la fel de bine şi în Bistriţa ca în oricare oraş din Europa. Trebuie să te implici, să îţi dai interesul şi să ajuţi oamenii”, spune medicul specialist neurochirurg Andrei Farcaş-Rotariu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, care a venit în oraşul nostru să pună umărul la dezvoltarea secţiei de neurochirurgie a spitalului.
V-aş ruga să ne spuneţi câteva lucruri despre dumneavoastră.
Sunt Andrei Farcaş-Rotariu, medic specialist neurochirurg. Sunt căsătorit, am doi copii şi o să fac 34 de ani. Am terminat atât facultatea, cât şi rezidenţiatul la Cluj-Napoca.
Iată-vă la Bistriţa. Ce v-a determinat să veniţi şi să lucraţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă?
Ĩnfiinţarea unui serviciu de neurochirurgie într-un spital cu dotări la standarde ridicate mi s-a părut o oportunitate de a contribui la dezvoltarea acestei noi ramuri chirurgicale în oraşul Bistrita, oraş de care nu sunt străin, soţia mea fiind născută aici.
Dotările serviciului de neurochirgie cum sunt?
Salile de operatie din noul bloc operator centralizat oferă condiţii optime pentru desfăşurarea actului neurochirurgical. S-au achiziţionat truse de instrumente pentru a aborda patologii atât spinale, cât şi cranio-cerebrale. Având în vedere că este un serviciu nou, procesul de dotare este unul complex şi este încă în desfăşurare. Cu paşi mici, vom reuşi să abordăm patologii cu grad de dificultate tot mai crescut.
Înţeleg că au avut loc deja câteva intervenţii.
Cu ajutorul medicului anestezist Veronica Morari am făcut patru operaţii, unul dintre pacienţi necesitând intervenţie neurochirurgicală bilateral, având două hematoame subdurale cronice. Din punct de vedere neurochirugical, intervenţiile nu au avut un grad de dificultate ridicat,complexitatea cazurilor fiind dată de patologiile asociate şi diversele afecţiuni colaterale pe care pacienţii le prezentau. Postoperator evoluţia a fost favorabilă, cu ameliorarea simptomatologiei neurologice, în prezent pacienţii fiind externaţi.
La Cluj ce fel de astfel de operaţii aţi mai făcut? Vă întreb asta pentru ca bistriţenii să ştie şi să nu mai plece în altă parte dacă au anumite afecţiuni.
La Cluj, în special sub îndrumarea domnului profesor Florian şi a dr. Maior, am efectuat majoritatea operaţiilor care se fac în neurochirurgie, începând de la hernie de disc, tumori vertebrale, tumori cerebrale, anevrisme, diferite tumori maligne sau benigne din sfera cranio-cerebrală. Am acoperit cam tot, inclusiv traumatismele care rezultă din accidente rutiere, casnice, sportive, de muncă, fracturi de coloană mielice sau fără afectarea măduvei, traumatisme cranio-cerebrale, hematoame subdurale, hematoame extradurale, diverse accidente vasculare.
Înţeleg că traumatismele trebuie operate imediat.
Da, există anumite protocoale. Dacă pacientul este operat în primele ore după traumatism, există şanse ca acesta să devină un pacient normal, fără afectare neurologică. Cu cât prelungim timpul preoperator al unui pacient traumatizat, cu atât şansele lui de recuperare scad, iar timpul de recuperare postoperator devine mult mai lung.
La Cluj aţi lucrat într-o echipă. Cum stau lucrurile la Bistriţa?
Munca unui neurochirurg este în echipă. La Cluj, bineînţeles, fiind rezident şi în perioada de învăţare, a fost nevoie să fie cineva care să mă înveţe la început, apoi să-mi arate, apoi să mă supravegheze. Aici, la Bistriţa, nu am alt coleg neurochirurg cu care sa colaborez, însă operaţiile de neurochirurgie se fac în echipă cu medicul anestezist, asistentă de instrumentar, asistentă de anestezie şi personalul colateral. Doar o scurtă durată din operaţie va fi ”one man show”. Intotdeauna va fi o muncă de echipă. Pentru cazurile mai dificile sau pentru cele în care este nevoie de o altă părere, o să apelez la colegii medici de la Cluj care m-au învăţat, le putem trimite imaginile, discutăm şi luăm hotărârea cea mai bună pentru beneficiul pacientului.
Cum să procedeze cei care vor să ajungă la dumneavoastră?
Să se adreseze medicilor de familie care îi vor trimite aici, colegilor neurologi. Lumea poate veni şi din proprie iniţiativă şi îi aştept cu drag.
Ce îl determină pe un medic specialist să rămână în ţară faţă de mulţi alţii care preferă să plece în străinătate?
Eu am venit la Bistriţa cu gândul să începem un serviciu pe care să îl ducem înainte. Acest serviciu va trebui să fie dezvoltat. Probabil că va mai veni un coleg astfel încât să putem asigura o permanenţă şi să ajutăm comunitatea. Nu îmi doresc să plec din Bistriţa şi sunt convins că suntem pe un făgaş bun. M-a tentat să plec şi în străinătate, dar, având familie, consider ca cel mai potrivit pentru noi, momentan, este să fim aici, să ne integrăm şi să vedem cum merg lucrurile. Omul sfinţeşte locul. Eu consider că poate fi la fel de bine şi în Bistriţa ca în oricare oraş din Europa. Trebuie să te implici, să îţi dai interesul şi să ajuţi oamenii.
Felicitări d-le doctor.Vă doresc succes.
Mulțumim domnule doctor că ați venit în orașul nostru, în sfârșit avem și noi un medic sub 70 de ani!!! Sperăm să mai vină și alți medici tineri! Spitalul are nevoie de suflu tânăr, nu de doctori din alte generații care nu se dau duși!
Mult succes dr doctor
Felicitari și mult succes !!!!
Felicitări și succes.
Este o mare realizare a spitalului de urgenţă !!! Desigur că meritul principal îl are domnul director, care a reuşit să convingă „oameni de valoare” să profeseze şi în Bistriţa, acolo unde, pe vremuri, erau repartizaţi cei care nu prindeau nici o „slujbă bună”, în nici un oraş „răsărit”, dar şi aceşti „pionieri” care vor să profeseze, cu profesionalitete, în Bistriţa noastră !!! Vă rog să mă credeţi că mă simt foarte bine şi, abia aştept ca mentalitatea cetăţenilor bistriţeni să nu mai fie aceea de a pleca, pentru orice probleme medicale, la Cluj sau Târgu Mureş !!!
din pacate acesti oameni minunati îsi vor „face mâna” vreo câtiva ani pe aici, iar apoi vor pleca foarte motivati finaciar (pe zeci de mii de euro lunar) dincolo.
nu realizati acum, dar puneti-va întrebarea: ce naiba poti sa faci ca intelectual de elita într-o fundatura unde întoarce trenul ?
sa-ti irosesti restul vietii prin noroaie si strazi desfundate? sa te dai cu schiurile pe o pârtie infecta? sa te plimbi duminica pe un pod al carui proiect parca e opera unui arhitect repetent?
haideti sa fim realisti…..si sa ne trezim la crunta realitate….
Cate chistiuri epidermoide spinale a operat DL doctor ,CE tip de microscop a folosit,care a fist evolutia cazului?
Am fost operată de dl dr Fărcaș cu dl dr Maior la Cluj în 2013, un cordom. Cand Dumnezeu vrea să facă minuni lăsa pe Pământ astfel de oameni iar nouă ne deschide ușa lor. Cuvintele nu pot cuprinde cât de mult aș vrea să le mulțumesc. E un câștig imens pt comunitatea Dv.
Numai cuvinte de bine si tot respectul pentru domnul doctor Farcas . Sunt operata de hernie de disc de dansul.
Am mers la dl doctor cu rmn cu tot ce trebuie si m-a trimis dupa cai verzi pe pereti la d-na doctor Albu care la fel m-a trimis dupa cai verzi pe alt pereti pe la cluj sa mai fac un ENG si sa aflu ca nu am nimic doar niste dureri de maini insuportabile . Deci doctorii cei mai laudati din Bistrita la ora asta m-au purtat pe drumuri am cheltuit o gramada mare de bani pe RMN ENG ei crezand ca am nevoie de o operatie. Nu am nevoie dar tot nu stiu ce am. Acum caut alti doctori sa ma ajute
Felicită si mult suces!!
Felcitări mult succes!
Eu nu il cunosc ca medic, dar va spun ca provine dintr-o familie minunata, cu caracter frumos si bun, la fel si bunicii au fost si sunt niste persoane extraordinare cu suflet bun. Felicitari Andrei Farcas Rotariu! Mult succes!
Multumim domnului doctor pentru munca care o face și mai ales pentru ca a ales orașul nostru.Un adevărat profesionist!Un medic foarte atent cu pacientii lui, serios, preocupat, care ofera pacientilor multe explicatii si incurajari,intradevăr un medic deosebit și bistrițenii se pot bucura ca au un astfel de medic. Tatal meu a fost operat de dansul , a avut o tumoare pe gat și nu putem decât sa-i mulțumim ptr ca se simte foarte bine.Multumim si mult succes mai departe!
Am nevoie urgent de Doctorul Farcaș un număr de telefon
Vă rog frumos îmi poate da cineva numărul domnului doctor ????Am nevoie urgenta sa pot vorbi cu dansul .Vă rog frumos .
Cautati-l la Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita
Fdlicitari!
O gandire sanatoasa, orientata spre pacient.
Ma operat teribil ,a fost nevoie de alte 3 operați din cauza sa si 300000lei
Bună ziua.Ce operații v-a făcut d-nul doctor?