Actualitate

30 de percheziții în Bistrița-Năsăud, peste 20 de persoane duse la audieri

Polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R. și polițiștii de la arme explozivi și substanțe periculoase din Bistrița-Năsăud, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Bistrița-Năsăud și reprezentanți ai Guardia Civil – Spania și Europol, au efectuat marți 12 septembrie 28 de percheziții la persoane bănuite de sustragerea sau procurarea ilegală de arme din Spania sau din alte țări ale Uniunii Europene, introducerea armelor pe teritoriul României, plasarea armelor în circuitul ilegal și trafic de droguri, și încă două percheziții pentru abuz în serviciu.

În perioada iunie 2022 – septembrie 2023, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud – Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu D.I.I.C.O.T. – B.T. Bistrița-Năsăud, au documentat activitatea infracțională a mai multor persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă calificată, nerespectare a regimului armelor și al munițiilor, uz de armă fără drept, braconaj cinegetic și trafic de droguri de risc și mare risc, se arată într-un comunicat.

Membrii grupării ar fi acționat pe două paliere: sustragerea sau procurarea ilegală de arme din Spania sau din alte țări ale Uniunii Europene, introducerea armelor pe teritoriul României și plasarea armelor în circuitul ilegal, în vederea utilizării acestora la acțiuni de braconaj cinegetic și la alte activități ilegale, respectiv distribuția de droguri de risc și mare risc în județul Bistrița-Năsăud.

La data de 12 septembrie, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R. și ai structurile teritoriale de arme explozivi și substanțe periculoase din Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj și Suceava au efectuat 28 de percheziții domiciliare, în județul Bistrița-Năsăud, la persoanele bănuite.

La acțiune au participat specialiști criminaliști și luptători de la acțiuni speciale din Bistrita-Năsăud, Mureș, Cluj, Alba, Arad, Harghita, Covasna, Maramureș, Sălaj, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Sibiu, Suceava și Neamț, 2 ofițeri spanioli din cadrul Guardia Civil – Unitatea Centrală a Informațiilor și un ofițer din cadrul Europol – Ap. Weapons & Explosives.

Activitățile operative comune s-au desfășurat cu sprijinul EUROPOL, în cadrul unui proiect finanțat prin granturile de valoare redusă EMPACT, privind traficul ilicit, comercializarea și utilizarea armelor, implementat de către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu CITCO-Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado din Spania.

Astfel, autoritățile române au efectuat în permanență un schimb de informații cu autoritățile din Spania care au facilitat identificarea, monitorizarea și documentarea persoanelor bănuite.

De asemenea, D.I.I.C.O.T. și D.G.A. au mai efectuat două percheziții vizând infracțiunea de abuz în serviciu.

Operațiunea a avut loc în contextul măsurilor luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru combaterea infractionalității de orice fel și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.

Peste 20 de persoane au fost conduse pentru audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud.

4 comentarii

 • Ce ghinion pe politistii romani ca o trebuit sa-si deranjeze prietenii interlopi.
  Cata nesimtire pe Guardia Civil si Europol sa-i oblige sa iasa la treaba

  60
  12
 • Nu au trecut decât câteva zile de la un eveniment de aventură nocturnă (cu un ATV) și iarăși zona copilăriei mele, de baladă și legendă, pe unde au avut cărare Haiducul Pintea, Pașca, George a Împăratului (Săliște), unde trăiește Micul Zorro, adică D. Șt.-R. a fost periată de „cătanele împărătești”. Binefacerile occidentale au pătruns și pe Sălăuța lui Coșbuc. De frică urșii nu mai coboară în sat deși au asfalt până la bârlog. .

  16
  3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.