Actualitate

30 de percheziții: Inculpați după gratii, în arest la domiciliu și sub control judiciar

În urma celor 30 de percheziții domiciliare efectuate la data de 12 septembrie pentru destructurarea unei grupări care a introdus în țară arme furate din Spania, au fost descoperite și indisponibilizate 15 arme letale, provenite în circuitul ilegal, 16 arme letale cu destinația vânătoare, deținute legal, dar cu privire la care există suspiciunea că au fost utilizate la acțiuni de braconaj cinegetic, 13 arme neletale, supuse regimului autorizării, aflate în circuitul ilegal, 2.771 de cartușe pentru arme letale, deținute ilegal, 1 amortizor pentru armă letală și un arc.

De asemenea, au fost descoperite și ridicate 34 de kilograme de carne de vânat, 30 de trofee, 500 de grame de pulbere de vânătoare din categoria materiilor explozive, precum și telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie și sume de bani.

Totodată, au fost găsite 2 vulpi și o căprioară, care au fost predate administratorului fondului de vânătoare, în vederea eliberării în mediul natural, informează într-un comunicat Poliția și DIICOT.

Pe parcursul anchetei, au mai fost scoase din circuitul ilegal 15 arme letale, dintre care 2 sustrase din Spania, 61 de cartușe pentru arme letale, precum și 205 grame de cannabis și 1 gram de cocaină.

S-a reținut că, anterior anului 2020, în județul Bistrița-Năsăud, 6 persoane bănuite au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat pe parcurs și alte persoane, având drept scop principal procurarea ilegală de arme de foc și utilizarea acestora în acțiuni de braconaj cinegetic.

Astfel, în perioada noiembrie 2020 – septembrie 2023, membrii grupului au sustras sau procurat ilegal arme de foc din Spania, pe care le-au introdus pe teritoriul României și le-au folosit în activități infracționale.

Din cercetările efectuate a rezultat că bănuiții ar fi vândut o parte din armele deținute ilegal, iar o altă parte ar fi utilizat-o la partidele de vânătoare neautorizate.

Totodată s-a stabilit că aceștia au procurat și deținut ilegal materii explozive și au confecționat muniție pentru arme letale.

În aceeași perioadă, alți membrii ai grupului infracțional organizat au deținut droguri de risc (cannabis) și droguri de mare risc (cocaină) pe care le-au distribuit, fie în cantități mari către alți membrii ai grupului în schimbul unor bunuri de valoare ( n autoturism de teren), fie le-au comercializat în cantități mai mici către consumatori din județ.

La data de 12 septembrie, procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Bistrița-Năsăud au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 14 persoane și plasarea sub control judiciar a două persoane.

La data de 13 septembrie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud, cu propunerea de arestare preventivă a 8 dintre persoanele reținute, pentru 30 de zile.

Față de alte 6 persoane reținute, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – B.T. Bistrița-Năsăud au dispus măsura controlului judiciar.

La aceeași dată, instanța a dispus arestarea preventivă a 4 dintre persoanele bănuite, arestarea la domiciliu pentru 3 persoane și măsura controlului judiciar față de o persoană.

Acțiunea, cu sprijinul Europol

Reamintim că activitățile operative comune au fost desfășurate cu sprijinul Europol, în cadrul unui proiect finanțat prin granturile de valoare redusă EMPACT, privind traficul ilicit, comercializarea și utilizarea armelor, implementat de către Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R., în parteneriat cu CITCO-Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado din Spania.

La data de 12 septembrie, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R. și polițiștii de la arme explozivi și substanțe periculoase din Bistrița-Năsăud, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Bistrița – Năsăud și reprezentanți ai Guardia Civil – Spania și Europol, au efectuat 28 de percheziții la persoane bănuite de sustragerea sau procurarea ilegală de arme din Spania sau din alte țări ale Uniunii Europene, introducerea armelor pe teritoriul României, plasarea armelor în circuitul ilegal și trafic de droguri. De asemenea, D.I.I.C.O.T. și D.G.A. au efectuat 2 percheziții vizând infracțiunea de abuz în serviciu.

La acțiune au participat polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului de Ordine Publică, Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalist și Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud și luptători de la acțiuni speciale din Bistrița-Năsăud, Mureș, Cluj, Alba, Arad, Harghita, Covasna, Maramureș, Sălaj, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Sibiu, Suceava și Neamț, 2 ofițeri spanioli din cadrul Guardia Civil – Unitatea Centrală a Informațiilor și un ofițer din cadrul Europol – Ap. Weapons & Explosives.

Membrii grupării au acționat pe două paliere: sustragerea sau procurarea ilegală de arme din Spania sau din alte țări ale Uniunii Europene, introducerea armelor pe teritoriul României și plasarea armelor în circuitul ilegal, în vederea utilizării acestora la acțiuni de braconaj cinegetic și la alte activități ilegale, respectiv distribuția de droguri de risc și mare risc în județul Bistrița-Năsăud.

6 comentarii

 • Săraca vulpe 🦊 !!! Ce lantzoi i-o pus.

  Suntem la „un click distanță” de vremurile lui Robin Hood, Menumorut și Ladislau!

  19
  2
 • biata vulpe…va dati seama ce decrepiti sunt aia???????????????????? e eclar ca ajungea prada sau material de antrenament pentru cainii de vanatoare sau tir cu pusca de distractie, sa chinui asa un animal…orice animal….. sper sa le dea puscarie sau macar sa ii lege cu un lant de picior sa mearga putin la munca la canal undeva, ca asa merita!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nu ne mai facem bine niciodata….. e gata de tara asta, ce Singapore sau alte cele??? evul mediu suntem!!!!!

  17
  2
 • Oare dacă în loc să-i aresteze îi executau și în raport declarau că s-au împotrivit folosind respectivele arme, plângea cineva după ei?
  Cel mai nenorocit animal este omul, ucide din plăcere nu de nevoie!

  3
  3
 • Nu stiu ce se intampla de o vreme incoace…..Prea multe evenimente negative! Chiar, nu putem preveni…… Totul incepe din familie! Unde ,nu exista cei sapte ani buni de acasa….. Fox, cred ca voiai sa scrii Seneslau ,nu Ladislau…..

  3
  1
  • Care educație din familie? Unii îs neglijați alții complet abandonați
   Vai de „mama noastră!!!!”

   „Azi vorbim de zeci de mii de copii care nu sunt în atenţia nimănui”, a subliniat dna.Renate Weber într-o conferinţă de presă.
   VICTIME sunt copiii:
   Ea a arătat că aceşti copii , tineri „de foarte multe ori sunt victime ale unor abuzuri: psihice, fizice, se_uale”, situaţia fiind „de maximă gravitate”, victime are traficului; deşi „România are în Constituţie că e stat social…” (Peste 100.000 de copii abandonați de părinții plecați în străinătate) 2021”.

   https://cursdeguvernare.ro/peste-100-000-de-copii-abandonati-de-parintii-plecati-in-strainatate.html

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.