Actualitate

Primăria Livezile a modernizat sediul SVSU Dorolea, unde sunt 23 de pompieri voluntari

Pompierii voluntari din satul Dorolea au de acum un sediu modern, dotat cu toate utilitățile, în care Primăria Livezile a investit circa 400.000 de lei. Clădirea a fost sfințită în zi de sărbătoare.

”La sediul SVSU Dorolea am făcut tot, de la pavaje, garduri, am montat centrală, am pus o ușă la intrare care funcționează electric, pe lanțuri. În interior am amenajat grupuri sanitare, am pus chiuvete ca să se poată spăla pompierii voluntari când vin de la intervenții, să nu se ducă acasă plini de cenușă și murdari. Este o operă de artă clădirea aceasta”, a spus primarul din Livezile, Traian Simionca, potrivit căruia inaugurarea a fost programată inițial de Ziua Pompierilor (13 septembrie), dar amânată din cauza evenimentelor de la Bistrița pentru ca să fie de față și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița, prim adjunctul inspectorului șef, col. Cristian Bucur fiind cel care a participat la momentul festiv.

Preotul Dorel Moldovan a binecuvântat clădirea în care s-au investit circa 400.000 de lei și s-a rugat pentru sănătatea celor 23 de pompieri voluntari din sat care au la dispoziție și o mașină de intervenție cu o capacitate de 2500 de litri. Este fosta mașină de la SVSU Livezile, înlocuită de primărie cu o cisternă de capacitate mare – 13.000 de litri – cumpărată din Germania și adaptată PSI, vechea mașină din Dorolea fiind alocată satului Cușma, unde nu există deocamdată sediu pentru pompierii voluntari, dar se va face un garaj pentru mașina de intervenție, să nu înghețe apa iarna.

Primarul Traian Simionca reușește, în felul acesta, să aibă în trei sate mari din comună formații de pompieri voluntari, toate dotate cu mașini de intervenție. În celelalte două sate mai mici, Dumbrava și Valea Poienii sunt hidranți din 100 în 100 de metri și orice s-ar întâmpla se poate interveni mai ușor cu pompe de apă sau cu furtunuri.

”Nu cred că e vreo comună în județ care să aibă trei mașini de intervenție. E mare lucru să ai oamenii aceștia dispuși să ajute exact când trebuie. Nu a fost niciodată vreun incendiu în care să nu se mobilizeze cel puțin 3-4 pompieri civili, dacă nu toți. Au grup de WhatsApp și sunt așa de rapizi că, în 3 sau 4 minute se mobilizează. Cei de la ISU Bistrița sunt surprinși că, în ultimii ani, pompierii voluntari din Livezile sting chiar ei focul înainte să ajungă echipaje din Bistrița”, a declarat primarul.

Traian Simionca e mâhnit că nu există, în acest moment, un cadru legal prin care să fie recompensat cum se cuvine efortul acestor oameni: ”Nu există o lege să-i poți retribui pe stat de plată pe pompierii voluntari. Printr-o hotărâre a Consiliului Local Livezile, le dăm 10 lei pe ora de intervenție. Îi chemăm la incendii de vegetație, de clădiri și de fiecare dată vin și acționează. Ar trebui să fie o lege prin care să li se recunoască și lor vechimea în muncă depusă în folosul comunității. Ar trebui făcut un calcul: la cinci ani de voluntariat în care te-ai implicat activ, ai participat la intervenții, la instruiri și ședințe, să primești un an vechime”.

În comuna Livezile sunt 44 de pompieri voluntari.

SVSU Livezile are mașina de intervenție cu ce mai mare capacitate de transport apă dintre toate serviciile voluntare din județ, fiind solicitată să intervină și la incendii din alte localități.

3 comentarii

  • Felicitări tuturor celor implicați în această activitate, inclusiv primarului pentru sprijinul acordat acestor băieți! E un serviciu de care nimeni nu ar dori să beneficieze, dar cum nenorociri se întâmplă, este foarte util. Remize de pompieri și echipe de voluntari au fost în toate fostele sate săsești încă din timpuri străvechi, cu pompe manuale, foarte eficiente. E bine că această tradiție a fost dusă mai departe chiar și în perioada comunismului și chiar în ziua de azi.
    Felicitări tuturor! Respect!

    5
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.