Social

56,3% din personalul școlilor din județ, în grevă generală de luni

56,31% din personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din județul Bistrița-Năsăud va participa începând de luni 22 mai la greva generală din învățământ.

Conform art. 153 alin (5) din Legea 367/2022, ”greva se desfășoară cu prezența greviștilor în incinta unității”.

În situația în care în unitatea școlară vor fi prezenți elevi, aceștia vor fi supravegheați de cadrele didactice care nu sunt în grevă.

Cadrele didactice care sunt în grevă vor fi prezente la școală și vor semna în condica de prezență: ”Grevă”.

De asemenea, personalul didactic auxiliar și cel nedidactic aflat în grevă va fi prezent în unitatea școlară și va asigura paza patrimoniului, fără a-și desfășura activitatea.

Accesul elevilor în școli nu va fi restricționat, mai spune inspectorul școlar general Cristian Nicula.

Miercuri 17 mai, între orele 11.00 şi 13.00, a fost grevă de avertisment în școli, în acest interval neavând loc activităţi cu elevii.

Aceasta este prima grevă generală după 18 ani și prima la final de an şcolar, iar examenele naţionale susţinute de absolvenţii claselor a VIII-a (Evaluarea Națională) şi a XII-a (Bacalaureatul) ar putea fi bulversate de conflictul de muncă. 

Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.

7 comentarii

 • Acest procent e si cel apolitic din scoli!
  Cei ce fac politica lantului psd pnl udmr nu vor sa deranjeze….colegii de partid!!!

  19
  10
 • Bâlbâieli guvernamentale despre greva generală anunțată de sindicatele din învățământ începând din 22 mai, 2023. Decizia privind declanşarea grevei generale în învăţământ a fost luata în urma rezultatelor referendumului organizat pe 18 aprilie 2023, la care peste 71% din cadrele didactice au fost de acord cu declanșarea unei greve generale pe 22 mai, 2023. Sindicatele din educaţie au demarat protestele încă din 25 şi 26 aprilie a acestui an, când au pichetat sediul Guvernului timp de două zile respectiv, si cu toate astea nu au existat reacţii din partea autorităţilor. De asemenea pe 17 mai, 2023 cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au fost în grevă de avertisment, în intervalul orar 11.00 – 13.00, timp în care cursurile au fost suspendate. Ciolacu parcă acum a căzut din lună a fost surprins de greva profesorilor care cer salarii mărite si i-a criticat spunând o ineptie: ”abordările în care fiecare apucă ceva după interesele lui cred că e cazul să fi luat sfârșit”.
  De asemenea, tot pe 17 mai la ora 13 premierul Nicolae Ciucă a programat negocieri cu reprezentanții principalelor sindicate din educație la sediul guvernului, fără nici un rezultat si prin urmare , de luni va începe greva generală. Cu toate astea, Nicolae Ciucă n-are timp de negociere cu profesorii sustinând că guvernul are programul prea încărcat , deși sindicatele din educație au cerut să se poarte negocieri și sâmbătă și erau dispuse să vină chiar și duminică, a declarat președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor.
  In schimb, lui Ciolacu i-a mai venit mintea la cap si a transmis un apel la responsabilitate către liderii sindicatelor din învățământ, arătând deschidere din partea coaliției de guvernare pentru a purta noi discuții în weekend, înainte de declanșarea grevei generale de către profesori, anunțată pentru luni, 22 mai.
  Daca nu se va ajunge la un rezultat acceptabil, examenele naționale de anul acesta pentru absolvenții de clasa a VIII-a și a XII-a riscă să fie decalate, sau chiar anulate, în cazul în care sindicatele din învățământ vor rămâne pe poziții declanșând greva pe perioadă nedeterminată.

  18
  4
  • Cu ultima frază ți-ai dat arama pe față și ai dezvăluit scopul adevărat al grevei! psdul va fi cel mai câștigat din această treabă și în al doilea rând liderii de sindicat, iar cei care pierd sunt copiii și profesorii buni!
   Vreți să facă treabă bună un lider de sindicat? Dați-i salar 3 salarii minime din învățământ să aibă motive să se bată cu adevărat pt voi!!!

   1
   3
 • Domnule Nicolae Moldovan, primar al orașului Beclean.
  Îmi cer scuze pentru comentariul nepotrivit pe care l-am avut, la adresa dumneavoastră, in urmă cu câteva săptămâni, la un articol despre orașul pe care îl conduceți.
  Nu am absolvit Facultatea de Litere, nu am competentele necesare pentru a putea evalua, cât de bine sau cât de prost se exprimă cineva.
  Îmi pare rău!

  4
  9
  • Tu nu ești ești rodul muncii nici unui dascăl… Dacă ar citi profesorii tăi halul în care scrii…

   3
   1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS