Pentru eliminarea de la sursă a problemei câinilor vagabonzi, în luna februarie, Primăria Bistrița a inițiat un proiect-pilot de recenzare a câinilor cu stăpân de pe raza orașului, verificând un număr de aproximativ 300 de case și identificând 179 de câini, majoritatea de rasă comună.
S-a constatat că doar 36% erau microcipați și 12% sterilizați, deși sterilizarea şi înregistrarea câinilor de rasă comună este obligatorie, potrivit legii.
Acțiunea a continuat în localitatea componentă Slătinița, unde polițiștii locali au verificat deja 93 de gospodării, identificând 139 de câini cu stăpân, dintre care 112 de rasă comună (21 cu cip de identificare, 2 sterilizați) și 27 din diferite rase (19 cu cip de identificare). Poliția Locală continuă acțiunea de recenzare până la verificarea tuturor gospodăriilor din Slătinița.
Rata foarte scăzută de microcipare și sterilizare este îngrijorătoare și contribuie la creșterea riscului de înmulțire și abandon al câinilor metiși. Toți proprietarii de câini au fost notificați cu privire la obligația legală pe care o au referitor la microciparea și sterilizarea câinilor, fiind imperios necesar să intre în legalitate din acest punct de vedere.
Pentru susținerea acestei acțiuni, ONG-ul Ein Herz Für Streune, partenerul Primăriei Bistrița, derulează campanii gratuite de sterilizare la trei cabinete veterinare din Bistrița, urmând ca, în prima parte a lunii iunie, să fie demarată o astfel de campanie și în Slătinița, cu ajutorul unui echipaj mobil.
”Ne dorim ca, prin acțiunile de recenzare – cipare – sterilizare să combatem apariția câinilor vagabonzi pe raza municipiului, abandonul patrupezilor fiind un act de iresponsabilitate față de animale, care pune în pericol siguranța cetățenilor. Le mulțumesc pentru cooperare tuturor bistrițenilor care dețin câini!”, spune primarul Ioan Turc.
Sunt de acord cu campaniile acestea.
Dar raman uluit cum intra poliria locala, care nici nu se compara cu politia, pe proprietatile private ale oamenilor.
Adica la cazul de la caracal si alte cazuri soldate cu crime, au asteptat ca nu le permitea legea. Dar localii astia pot sa intre sa verifice? Poate si cetatenii nu cunosc faptul ca nu sunt obligati sa le deschida, si cu atat mai mult, pot sa ii informeze ca au intrat pe teren privat fara acordul proprietarilor si neexistand vreo urgenta.
Cainii ii verifica, da evaziunea, masinile si parcarile, cersetorii nu ii verifica nimeni … Fac si ei ce stiu, ca atat pot guvernantii si trimisii guvernului in teritoriu….