Actualitate

Bistrița a intrat în atmosfera sărbătorilor. Uite cum arată iluminată festiv! Târgul de Crăciun, deschis

(FOTO) Luminile de sărbători în centrul istoric și pe principalele artere ale Bistriței au fost aprinse în ajun de Moș Nicolae, la tradiționalul moment de pornire a iluminatului festiv fiind prezenți, ca în fiecare an, numeroși bistrițeni.

Toată lumea a participat, alături de primarul Ovidiu Crețu, președintele CJ Radu Moldovan, deputatul Doina Pană, viceprimarul Cristian Niculae, inspectorul școlar general Camelia Tabără, aflați pe scenă alături de colindători, la numărătoarea inversă până la clipa în care ornamentele și decorațiunile, sutele de mii de beculețe, au început să funcționeze. Butonul de aprindere a luminilor a fost apăsat de o elevă de 11 ani.

1-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun 2-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun 3-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun 4-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun

”5 decembrie 2016. Ca de obicei, în această zi deschidem iluminatul festiv în municipiul Bistrița. Vă dorim o iarnă frumoasă, cu zăpadă, să fie și puțin frig. Să aveți sărbători fericite, să vă bucurați de Târgul de Crăciun al Bistriței. Cu spectacolele de colinde care au loc seară de seară pregătim Crăciunul și sărbătoarea trecerii dintre ani”, le-a spus celor prezenți primarul Ovidiu Crețu. El a adăugat apoi: ”Vom extinde iluminatul festiv și spre Palatul Culturii, vom amplasa o instalație pe care o închiriem, dar zona care este iluminată este Orășelul Copiilor, aici pe pietonal. În anii viitori vom extinde și acest spațiu pentru copii”.

Vor străluci de sărbători instalațiile de pe pietonalul Liviu Rebreanu (stâlpi înalți cu stea în vârf susțin șiruri de beculețe până la stâlpii de iluminat nocturn, formând astfel arcade luminoase), bradul împodobit, figurinele de sărbători (Moș Crăciun, pinguini, fulgi de nea), decorațiunile din Piața Centrală, Piața Mică, str. Dornei, str. Gh. Șincai, Piața Mihai Eminescu.

Cele peste 560 de figurine achiziționate anul acesta de municipalitate cu 309.860 lei (circa 68.000 de euro) sclipesc pe Bd. Republicii, str. Al. Odobescu, str. Gării, Bd. Decebal, str. 1 Decembrie, str. Libertății, Calea Moldovei: stele 2D cu cinci sau șase vârfuri, figurine 2D cu leduri, figurine strălucitoare 3D tip arbust, funde 3D cu șiruri luminoase.

5-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun 6-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun 7-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun 8-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun

Pe scena de lângă brad au răsunat primele colinde. Seară de seară aici vor concerta grupuri de colindători din întreg județul, pentru a spori farmecul și bucuria sărbătorilor de iarnă. Programul îl puteți accesa aici.

Au creat o atmosferă de poveste pentru cei mici diferite personaje de desene animate, mai exact membrii Teatrului de păpuși ”Alexandru Misiuga”.

9-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun 10-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun 11-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun 12-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun

Pe lângă beculețele multicolore, centrul istoric al Bistriței își atrage oaspeții și prin Târgul de Crăciun, devenit și el o tradiție a Bistriței, care s-a deschis oficial în Piața Centrală.

Vizitatorii vor putea cumpăra de la cele 36 de căsuțe amplasate în zona Bisericii Evanghelice ţesături, împletituri, ceramică, decorațiuni de sărbători, produse handmade, produse din carne, obiecte din lemn, dulciuri, dar și preparate la grătar de la standul special amenajat. Gerul va fi înmuiat cu o cană de vin fiert sau ceai fierbinte.

”Atmosfera Crăciunului a coborât peste Bistrița! S-au aprins mii de beculețe care vestesc ajunul venirii lui Moș Nicolae și începutul sărbătorilor de iarnă! Mă bucur că spectacolul de lumini a evoluat mult față de anul trecut și nu pot decât să îl felicit pe primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, pe viceprimarul Cristian Nicolae și întreaga echipă de la Primăria Bistrița pentru această atmosferă de basm! Vă invit să vizitați și Târgul de Crăciun deschis lângă Biserica Evanghelică din Bistrița și să vă bucurați alături de cei dragi de această perioadă specială a anului!”, a menționat președintele CJ Radu Moldovan.

Este pentru al patrulea an consecutiv când târgul sărbătorilor de iarnă se desfășoară precum cele din străinătate, cu căsuțe din lemn. În 2013, Primăria a comandat pentru prima oară astfel de chioșcuri (cu oblon, tejghea și rafturi, de câte 7 mp fiecare), zece la număr, după modelul celor de la târgurile de iarnă din Austria și Germania, în 2014 fiind achiziționate alte zece, în 2015 încă zece, iar anul acesta alte șase.

Tot în ajun de Moș Nicolae, ceva mai devreme, Primăria Bistriţa, prin Serviciul Educaţie, Tineret, Sport, a oferit motive de bucurie pentru sute de preşcolari. Actorii trupei de teatru „Alexandru Misiuga” au jucat spectacolul cu piesa „Albă ca Zăpada” în faţa unui public format din peste 300 de copii. La finalul spectacolului, cei mici au aplaudat entuziaşti apariţia lui Moş Nicolae pe scena Palatului Culturii. Acest moment a inversat rolurile de până atunci, copiii fiind, de această dată, cei care au oferit mici reprezentaţii constând din poezii şi cântecele pe care le-au interpretat cu multă dezinvoltură. Apoi, chipurile lor au strălucit de bucurie la primirea pacheţelelor cu dulciuri din mâinile lui Moş Nicolae.

În noaptea dintre ani va fi organizat pe pietonal tradiționalul concert pop-rock, invitații de anul acesta fiind trupa Spitalul de Urgență și interpreta Ami, iar trecerea în 2017 va fi marcată de un spectaculos foc de artificii.

AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII!

13-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun 14-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun 15-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun 16-aprindere-lumini-centru-dec-16-targ-craciun

6 comentarii

  • Mi se pare ca avem una dintre cele mai neinspirate daca nu chicioase variante de brad de Craciun din ultimii ani. Nu s-a venit cu nicio imbunatatire fata de anii anteriori, nu se reuseste nici imbunatatirea iluminatului in punctul cel mai important al orasului, centrul istoric. Aici trebuie sa fie un mic paradis, sa iti vina sa stai langa un brad frumos cat mai mult timp…. Avem atatea variante frumoase in alte orase ale tarii…. Of of…
    Aveam alte asteptari de la cei care se ocupa de asa ceva in orasul nostru, asta mai ales dupa ce anul trecut s-a reusit o trecere foarte frumoasa fata de 2014… Nu degeaba ne-am clasat in top trei cele mai frumoase aranjamente folosite in orasele Transilvaniei…

  • Lui Cretu îi place țigănia, mizeria si dezordinea. Numai asa se explica faptul ca a inghesuit chioscurile pentru Targul de Craciun in parculetul din jurul bisericii evanghelice, transformand centrul orasului intr-un fel de bazar oriental sau mai degraba intr-un talcioc dezagrabil, in timp ce Pietonalul Liviu Rebreanu sai Piata Mica sunt aproape pustii, asa cum se poate vedea si din imaginile prezentate. In Piata Centrala era suficient bradul de Craciun impodobit si scena pentru spectacolul de colinde. Gruparea chioscurilor putea fi facuta in Piata Mica, pe laturile perimetrale unde sa ramana in permanenta si pentru targuri de produse traditionale. In felul acesta si strada Albert Berger, putea beneficia de iluminatul feeric astfel incat sa marcheze prezenta Targului de Craciun organizat in Piata Mica .

  • Se pare ca primarului Creţu nu i-a venit inca mintea la cap. Inca mai e mult pana cand Târgul de Crăciun bistriţean, va fi asemănător cu cele din Europa de Vest. Nicaieri nu sunt aglomerate de-a valma si fara fara nici o noima toate activitatile prilejuite de evenimente precum Targul de Craciun. Peste tot zona comerciala se afla intr-o parte, cea culturala in alta parte, iar oraselul copiilor este de asemenea separat. Chiar si la Bucuresti, in acest an Targul de Craciun a fost mutat din Piata Universitatii in Piata Constitutiei, pentru partea comerciala (tarabe) iar in Piata George Enescu (langa Atheneu) se desfasoara concerte de colinde. Cu atat mai mult si la Bistrita ar putea fi valorificate spatiile din Piata Centrala, Piata Mica si Piata Culturii care se gasesc foarte aproape unele de altele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.