Actualitate

Turneul Stradivarius ”Balada. Un secol de muzică”, în 18 mai la Sinagoga Bistrița

Turneul internațional Stradivarius, care își dorește să prezinte cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești, ajunge și la Bistrița.

Proiectul muzical dedicat Centenarului Marii Uniri poartă numele de ”Balada. Un secol de muzică” și este susținut de violonistul Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, și pianista de origine română stabilită în USA Angela Drăghicescu, abordând un repertoriu de muzică românească aparținând compozitorilor George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Tiberiu Olah, etc., în scopul promovării identității naționale.

Li se alătură corurile ”Anotimpuri” și ”Excelsior” ale Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” Bistrița, dirijor prof. Ana Maria Dragonici, dar și coruri de copii din programul Cantus Mundi și Corul de copii Radio.

Concertul de la Bistrița are loc vineri 18 mai, ora 19.00, la Sinagogă.

În program, lucrări de Mihail Jora, Dinu Lipatti, George Enescu, Constantin C. Nottara, Mircea Chiriac, Dumitru Capoianu, Tiberiu Olah, Ciprian Porumbescu.

Alexandru Tomescu a câştigat cele mai mari competiţii muzicale ale lumii, de la Concursul „Paganini” şi „Marguerite Long-Jacques Thibaud” la Concursul Internaţional de vioară „George Enescu”. El a câştigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori Stradivarius din lume. Cu o carieră desfăşurată în toată lumea şi succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall – New York şi Metropolitan Arts Centre-Tokio, Alexandru Tomescu a ales România, propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză şi fără partitură – cele mai ample şi dificile integrale pentru vioară solo.

Angela Drăghicescu a interpretat premierele marilor compozitori de secol XXI precum Augusta Read Thomas și Donald Grantham și a colaborat cu compozitorii William Bolcom, John Corigliano, Dan Welcher și John Mackey. Un pedagog pasionat, în prezent ocupă funcția de profesor universitar de pian și muzică de cameră la Universitatea din Alabama (SUA), iar anterior a ocupat postul de conferențiar universitar la Universitatea din Puget Sound (Seattle), lector la Conservatorul din Seattle, profesor asociat la Washington University și Seattle Pacific University. Este pianist coordonator de programe muzicale pentru distinsa serie Embassy Series din Washington DC, care lucrează îndeaproape cu oficialii Departamentului de Stat American și Internațional și unul din acompaniatorii oficiali ai concursului George Enescu.

Aici mai multe detalii.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS