În urma scandalului care a dus la demisia lui Botiş din funcţia de ministru, Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa ar fi trebuit să restituie toţi banii europeni folosiţi, îndeosebi, pentru salarii cu multe cifre ale celor care, vezi Doamne, lucrau acolo. Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Nord-Vest a reziliat contractul cu Euroactiv Bistriţa pentru nerespectarea contractului de finanţare şi a legislaţiei naţionale şi europene. Decizia de reziliere a fost emisă ca urmare a încheierii misiunii de verificare a proiectului. Verificarea a început în 19 aprilie 2011 ca urmare a unor aspecte semnalate de publicaţia noastră. În urma verificării au fost constatate: neconcordanţe între unele actele justificative puse la dispoziţie de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, furnizarea unor documente incomplete şi inexacte; creşterea, nejustificată prin documente suport, a numărului de ore de muncă prestate de unii membri ai echipei de implementare a proiectului; existenţa unor posibile conflicte de interese între interesele personale ale unor membri din echipa de implementare şi interesele economice ale UE.
Ca urmare, „euroactivii” ar fi trebuit să restituie peste 630.000 de lei, bani primiţi în etapa de prefinanţare în cadrul contractului, dar nici vorbă.
Ei au dat în judecată Organismul Intermediar direct la Curtea de Apel Cluj. După mai multe termene la care nu s-au prezentat, strategic, am putea spune, marţi Curtea de Apel Cluj a decis: nu e de competenţa ei să soluţioneze cazul.
Iată ce a decis instanţa: „Admite excepţia necompetenţei materiale. Declină competenţa materială de soluţionare a cererii de suspendare a actului administrativ formulată de reclamanţi în contradictoriu cu pârâtul OIPOSDRU Regiunea Nord Vest în favoarea Tribunalului Cluj. Irevocabilă.
Constată ivit conflictul negativ de competenţă şi dispune sesizarea ICCJ-Secţia de contencios administrativ şi fiscal în vederea soluţionării acestui conflict. Pronunţată în şedinţa publică din 21.02.2012”
Aşadar, soluţia tragerii de timp funcţionează ca la carte. Probabil că Dosarul 37/33/09-01-2012, care are ca obiect „suspendarea executării actului administrativ” se va mai plimba de la o instanţă la alta până la perimare, iar cei care au încasat, pe nedrept, banii, îi vor păstra. Între timp, alţi oameni care derulează proiecte corecte vor avea probabil de suferit de pe urma acestor nesimţiri fără limite care se lasă cu sancţiuni europene în masă.
Vă reamintim cine sunt cei care nu vor să restituie banii şi cât a încasat fiecare într-o singură lună în care se derula acest proiect sub ministeriatul lui Botiş: Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, Bartha Csaba Andrei (8400 de lei), Alina Căpraru (8400 de lei), Irina Hădărean (8400 de lei), Ovidiu Lăzăroaie (8400 de lei), Carmen Magda (9200 de lei), Ioan Iany Moroşanu (8400 de lei) şi Cristina Maxian (2500 de lei).
Întrebat într-o conferinţă de presă de ce “euroativii” nu au returnat banii, Botiş a spus: “Este dreptul lor să se judece pentru acei bani, e un drept pe care l-au utilizat. Nu eu judec dacă este moral sau nu. Nu este niciun fel de protecţie din partea mea pentru nimeni”.
Timp Online, prin dezvăluire făcute, a determinat demisia ministrului Ioan Nelu Botiş. Citiţi aici povestea demersului nostru jurnalistic pentru care publicaţia noastră a fost premiată de „România Curată” cu premiul „Jurnalistul bunei guvernări 2011”.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu