Social

Pâinea tradiţională făcută la Chiochiş ajunge şi la Bistriţa. Unde o puteţi găsi

Pâinea „Cununa”, făcută de Cooperativa „Zestrea” din Chiochiş după reţete tradiţionale, va putea fi cumpărată începând de sâmbătă, 24 februarie, până în 10 martie, de la târgul producătorilor locali din Piaţa Centrală a Bistriţei. Zilnic veţi găsi la Căsuţa nr. 2 diverse sortimente de pâine tradițională fără amelioratori, cu ceapă şi cu mălai, dar și alte produse de panificație.

Cooperativa „Zestrea” e înfiinţată de 25 de localnici din Chiochiş care au preluat o brutărie şi au făcut, pentru început, pâine după o reţetă tradiţională pe care au denumit-o „Cununa”, dar şi franzelă şi pâine neagră cu sau fără seminţe. Fabrica de pâine are în prezent 10 de angajaţi şi produce între 300 şi 400 de pâini în funcţie de comenzi.

„Am căutat reţete pentru această pâine tradiţională în toată zona şi am făcut o pâine fără amelioratori sau alte componente care să îi dea aspect sau mărime şi culoare. Am reuşit să creăm această pâine pe care, cu drag, am numit-o Cununa”, a spus primarul comunei, Vasile Silaşi.

9 comentarii

  • Cei ce am crescut cu painea din acesta comuna vom fi primi care vom cumpara aceasta paine si speram sa nu fim dezamagiti.Succes!

  • Astazi, 24 februarie, pana la 10:30 casuta nr.2 era inchisa.
    Ce s-a intamplat, draga cooperativa? Daca asa respectati ceea ce ziceti sa nu va mirati ca dati faliment.

  • Daca ar cauta un spatiu in Bistrita si ar incerca sa vanda acolo painea traditionala impreuna si cu alte produse locale nu cred ca nu ar merge treaba.

    • Daca ar plasa 10-15 de paini in fiecare magazin alimentar-cred ca sunt vreo 15-20 in toate cartierele si pe toate stradutele -,si-ar vinde toata productia zilnica.Dar cineva trebuie sa se ocupe.

  • Sambata la ora 12 era inchis,pesemne ca azi si maine au sabat,mai credinciosi decat evreii.( dar daca totusi la 10,30 era inchis- vezi ” bistritean”-,iar la ora 12 mai erau 3 paini-vezi ” ionica ”-,inseamna ca au tinut deschis cam o ora,20 -30 de paini;cum vor face fata pana in 10 martie,6-8 ore zilnic ? ) La pomul laudat sa nu te duci cu sacul…..Si apoi se mira ca n-au desfacere…

    • Au tot ce le trebuie, stimata Miruna! Au in primul rand bunul simt de a ingheta in frig doua persoane frumos imbracate, de sarbatoare, in toneta bine „ventilata”. Se simte si se vede ca au tot interesul de a se promova!
      Sunt la inceput de drum, in perioada tatonarii, nu multi ar fi capabili sa stea sa astepte toata ziua clienti indecisi, carcotasi si/ sau rauvoitori.
      Cine a aflat de ei (este si cazul meu), se intereseaza si ii cauta. Ieri, duminica pe la 10h30-11 am cumparat painea lor buna ( sortimentele dorite) pentru mine si intreaga familie. Si am primit si nr de telefon, pentru ca… ma intereseaza sa mananc sanatos.
      Sa dea Domnu’ sa gasim cat mai multi asemenea producatori!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.