Timp de gândire

Să vorbim un pic şi despre chestiuni serioase

“Astenia de vară”, noul concept introdus pe piaţă de politicienii supraexcitaţi de căldură, şi apropierea vacanţelor au lăsat în umbră orice chestiune serioasă. Economia, cenuşăreasa acestor zile, care încearcă să ne procure picătura de pâine de care avem nevoie pentru a înghiţi fără noduri circul zilnic, moare dar nu se predă.

Chiar dacă insolvenţa Hidroelectrica, care produce frisoane oricărui om cu o minimă educaţie economică, a putea, întrerupe accesul “băieţilor deştepţi” la energie ieftină. Tot aceşti băieţi au acum şansa istorică de a cumpăra jumătate din compania în cauză cu de 6 până la 16 ori mai ieftin decât valoarea ei reală. Aviz amatorilor, profesioniştii ştiu sigur ce au de făcut.

Tot din economie, de data asta de pe plaiurile noastre, vin şi veşti bune. Oraşul care în trecut era cunoscut doar pentru că adăpostea o gară, a cărei drum a devenit titlul unui cântec celebru,  este în acest moment o revelaţie.

Oraşul Beclean, căci despre el e vorba, are în acest moment câteva realizări economice de referinţă, care-i fac sau cel puţin ar trebui să-i facă  invidioşi, pe frăţiorii mai mari din Bistriţa şi nu numai.

Dacă Băile Figa au devenit obiectivul turistic cel mai vizitat din judeţ, în topul Major Companies Romania, un alt beclenar punctează frumos, chiar foarte frumos. Dan Steel Group Beclean SA ocupă un meritoriu loc 7 în cadrul clasamentului companiilor din industria metalurgică, fiind devansat doar de câteva nume “grele” ale genului, cum ar fi ArcelorMittal Galaţi sau Alro Slatina. Mult sub ei în clasament se află greii vremurilor trecute ArcelorMittal Hunedoara şi TMK Reşiţa.

Dacă acum 25-30  de ani, când “adormita” fabrică de cuie din Beclean se afla la începutul “carierei”, cineva mi-ar fi spus mie sau altora că aceasta va ajunge pe locul 7 în România, i-aş fi recomandat un week-end prelungit la Ilişua.

Mai mult de atât, în acelaşi clasament, de data asta în cel general, firma din Beclean ocupă un meritoriu loc 151, fiind una dintre puţinele cu acţionariat şi management autohton.

Bravo Beclean, cred că avem ce învăţa de la voi. Faptele sunt mai valoroase decât vorbele.

Cristian Munthiu

9 comentarii

  • Chestiuni serioase?????????
    Tocmai in aceste momente se consuma o tentativa de lovitura de stat!!!!
    Cum ???????
    Prin intermediul Parlamentului Romaniei! Se incalca orice procedura, orice cutuma parlamentara.
    Se incalca in mod grosolan Constitutia Romaniei!
    Se urmareaste inscaunarea in functia de presedinte al Senatului a lui Crin Antonescu, situatie in care, daca puciul functioneaza, acesta ajunge al doilea om in stat.
    Atac fara precedent asupra inamovibilitatii judecatorlor de la Curtea Constitutionala
    Scop: suspendarea presedintelui ales al Romaniei, situatie in care ne putem trezi cu presedinte interimar in persoana lui Crin Antonescu.
    Oare scopul scuza mijloacele?
    Oare Crin Antonescu nu mai are rabdare?
    De unde apetitul asta pentru distrugerea institutiilor statului de drept?
    Puciul parlamentar nu este tot o forma mascata a loviturii de stat?
    O luam razna?

  • o iei tu razna! ciuma portocalie a inceput in frunte cu marineru! suntem satui de ANASTASE si BULDOG, ca sa nu mai spun de ceilalti! pdl a condus tara numai cu ordonante de urgenta, boc1, boc 2, 3,4,5 ce a facut a profitat de smekeria cu UNPR in parlament si au facut ceea ce au vrut!

  • Dane ai dre[ptate dar problema este ca acesti prostovani care au vazut doar portocaliu o sa fie tare fericiti atunci cand vom fi o tara scoasa si din uniunea europeana si de peste tot se va intoarce iar practica comunista si atunci sa vada ei democratie o sa moara dracului de foame idiotii dar problema este ca vom murii si noi cei fara vina.// o sa aiba pe Antonescu presedinte si pe copy paste premier si o sa manance slanina ranceda asa le trebuie ca gandesc cu pepenele rosu sau galben nu stiu sa discearna inteligenta ei vad numai jos base poi ala e un mare politician ei nici nu pot sa stea in fata lui … copy este bun???? băi este bun???? dar tatuca ILiescu ????? mai ganditi mai ca altfel o sa vedeti voi in curand distrugerea democratieie pentru care noi am stat in piata… rusine mai ales daca sunteti de 30 de ani atunci mai rusine cine va indoctrinat????

    • baiete, nu ne baga pe toti in aceeasi oala, te invit la o bere si vei vedea ca am argumente serioase, doar ca mi-era lene sa scriu mai sus
      lasa un mail si spune ce bere vrei si te anunt ca am votat PER deci nu tin nici cu USLASII nici cu PORTOCALII
      nu ne baga in oala ta de cocalar cu Feisbuc

  • După un timp de gândire, autorul ne propune sa vorbim despre chestiuni serioase. Seriose întradevăr, baba se piaptană…

  • Imi doresc un sistem de a dea rating si la articole, ca sa ma pot exprima doar cu vot fara sa ma explic indelung de ce.
    Un dublu pozitiv pentru C.M. , thumbs up!

    • Avem un indicator al celor ce au deschis acest aticol, 150 fata de următorul apărut, cu 550 de potenţiali cititori.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.