Timp de gândire

Stângul la replică

Parodia de concert susţinut de "Daggu Project" din Berlin (Germania), în realitate un minicampionat de aruncat CD-uri în public, continuă şi astăzi într-un mod extrem de amuzant pentru noi. „Nemţii” s-au supărat foarte tare pe ziarul nostru românesc după cronica defavorabilă a prestaţiei artistice. Nu ne amintim să fi scris vreun rând în germană, dar ei au înţeles totul şi ne-au dat şi drept la replică, dar în alt ziar.

Acum, spre deosebire de „nemţii” de la „Daggu Project” care îşi antamează concerte sub pretextul că vor cânta muzică de petrecere din ţara lui Goethe şi în realitate cântă manele româneşti, noi nu pretindem că nu citim ce scriu alţii. Suntem oneşti şi vă spunem că am luat act de supărarea celor care nu au nici site, nici pagină de Facebook (deci nu există practic în lumea noastră), dar care observăm că se pricep foarte bine la dat „drept la replică”. Numai că, aşa cum stau lucrurile şi cu cântatul, au cam dat-o de gard.

Trecem peste poveştile cu iz de fabulă cum că organizarea a lăsat de dorit. Am fost de faţă şi am văzut cum s-au chinuit cei de la Centrul pentru Cultură să umple un timp îndelungat şi mort cauzat de faptul că „Daggu Project” nu a ajuns la scenă atunci când era programat. Am văzut cum au obligat-o pe de acum celebra Lia să cânte tot ce-i trece prin cap ca să nu rămână scena goală. Mai mult, am făcut personal un ocol al scenei  şi am cotrobăit prin cort unde se schimbau cei de la Distinto şi nu am văzut urmă de „Daggu Project”. Aşa că să mă lase cântăreţii de manele româneşti cu minciunile sfruntate legate de punctualitatea lor. Poate că nemţii stau bine din acest punct de vedere. Nemţii, nu alţii!

Despre mitul sabotării? Nici vorbă de aşa ceva. L-am certat chiar astăzi pe Leonard Muha cum de a putut să aducă o astfel de formaţie la Zilele Bistriţei. Îl cred pe cuvânt că nu are nici cea mai mică implicare în ceea ce s-a petrecut aseară, ca să nu mai spun cât de aberant e să dai vina pe Cassa Loco în condiţiile în care ceilalţi membri ai trupei nu au nicio treabă, nici măcar tangenţială cu programul artistic de la Zilele Bistriţei. Singura responsabilitate a lui Leonard este seara de duminică.

Aşadar, celor care ne suspectează că am scris textul înainte să se scălâmbăie formaţia cu pricina pe scenă, aş vrea să le spun că, în general, am imaginaţie, dar ce am văzut vineri seara în centrul Bistriţei a depăşit puterea mea de închipuire. Îmi era de-a dreptul imposibil să născocesc o asemenea parodie dacă nu o vedeam cu ochii mei. Cei care au privit fotografiile cred că s-au convins că nu am făcut altceva decât o cronică a imaginilor.

Am mai înţeles  faptul că s-a vorbit româneşte pentru ca publicul să nu fie „îndepărtat” prin „limbaj german”. Da, aşa este, piesa „Mami in Miami” era 100% germană, dar cred că atunci trebuia folosit cuvântul „Mutter”. Atâta limbă germană mai ştiu şi eu. Este adevărat că acesta este „un detaliu irelevant” pentru unii, dar pentru mine este extrem de relevant. Ca urmare, mă gândesc serios ca, pentru viitoarea ediţie a  Zilelor Bistriţei, să găsesc un nume de trupă exotic (ce ziceţi de „Ţagu Project”?) şi neapărat să pun în paranteză Brazilia sau Argentina, să adun doi-trei prieteni, să ne dăm cu cremă de ghete pe faţă, să punem un CD care să behăie ceva de neînţeles, timp în care noi  aruncăm în public cu CD-uri pline cu proiecte de hotâri ale Consiliului Local şi Judeţean. Eu am acasă câteva zeci aşa că aş putea să satisfac nevoia de pomană a poporului fără nicio problemă.

Primim o mie de euro pentru prestaţia noastră ca să mă apuc de treabă din timp? Dacă trebuie să trimit vreun fax de pe un număr ascuns, să-mi spuneţi. Cu Google translate scriu în ce limbă vreţi. Şi nici nu dau drept la replică. Danke schon!

Cristiana Sabău

22 comentarii

  • Doar o simplu cautare la Google va lamureste. Trupa in Germania pare inexistent. Toate rezultatele de cautare arate unde au „professionat” in Romania.

    • Si ce conteaza ?
      Dumneavoastra, atunci cand mergeti in piata, va luati de vanzatorul care va cere 100 euro pe morcov sau de morcovul insusi ?
      E drept, Wittgenstein s-a nascut in Austria…

    • Ha ha ha! Germania in timpul liber nu sta pe net, ca noi, ei merg cu familia la iarba verde. In plus, acolo nu filmeaza toti prostii la concerte, acolo lumea se duce sa se distreze si sa se relaxeze.

  • Este jenant! Intr-o tara normală presa ar începe o anchetă despre cum se scurg banii noştri din buget catre diverse găşti pe filiera Casca Loco … Noroc ca trăim in România unde o mana spală pe alta!

  • Astia, dupa ce-s penibili ne mai cred si prosti. Sper ca nu au primit inca nici un ban pentru parodia de concert. Inadmisibil asa ceva !

  • Insist, ca cetatean contribuabil, sa se faca public faptul daca au primit vre-un ban de la Primarie. In plus eu ca cetatean, daca incepeam sa arunc cu CDuri (primele erau cu carcasa, urmatoarele in plic) cu siguranta eram amendat, pe buna dreptate, de catre organele de ordine. Asadar, daca asa zisii nemti, mai sunt inca prin Bistrita, sa fie trasi la raspundere.

  • Avem o economie în criză, dar spectacole gratuite cel putin unul pe lună. Bugetul Primăriei nu este în criză şi ţine cu tot dinadinsu să ne bage cultura pe gât. Cultura după gustul limitat al unora, dar pe bani plătiţi de noi prin taxe şi impozite. Firesc ar fi să fie subvenţionate spectacole ale tinerilor din şcolile bistriţene.

  • Articol executat dupa reteta manipularii jurnalistice.
    Se muta atentia opiniei publice din directia adevaratilor vinovati / organizatorii
    ” Zilelor Bistritei ” – care or fi ei /, care ar trebui luati la intrebari si-apoi trasi la raspundere, asupra unei trupe participante invitate.
    Complet inocente: ei au cantat si s-au manifestat pe scena asa cum li s-a parut mai potrivit cu publicul pe care-l aveau in fata lor.
    Asta fac de cand exista.
    Ce le (tot) reprosati ?!?

  • Chiar asa. aici se urmareste clar distragerea atentiei publice de la smecheriile celor care organizeaza de atatia ani Zilele Bistritei. Chiar asa, macete, de ce atata scandal pentru niste oameni nevinovati? Cu ce au gresit ei? au facut ceva rau ca au impartit gratis niste CD-uri? hai ca sunteti penibili de-a dreptul. si dumneata, conita Sabau, ti s-au epuizat subiectele din Bistrita?

  • Dar cu:
    ” (…) celor care nu au nici site, nici pagină de Facebook ( deci nu există practic în lumea noastră ) (…) ”
    ati completat o parere ferma din secolul trecut care, de azi, poate suna:
    ” Sunt foarte credincios.
    Cred ca Dumnezeu nu exista.
    Fiindca nu are cont pe Facebook „.
    Umor involuntar.
    Pacat de cartile din care (le) tot citati.

    • Bravo Macete! mai frumos decat atat nici nu puteai spune.Romanii ingusti la minte si neumblati prin lume nu stiu ca in Germania nici nu se poarta fitze din astea latine si balcanice. Eu am stat 3 ani in Germania si am vazut cum stau lucrurile pe acolo. Numai la noi in Romania se poarta fitze din astea si imbarligaturi care sa pacaleasca populatia prin niste videoclipuri toate calapod (cu piscine si funduri goale) sau prin prezente pe Facebook sau pe la emisiuni de scandal. Chiar ca m-am saturat de Anda Adam, Alexandra Stan sau Ungureasca sau Banicile sau care-or mai aparea pe la TV. in plus, eu am fost la scena si i-am vazut cand au sosit, cu un bus Mercedes la ora 9. V-ati gasit si de ce sa va luati: tocmai de punctualitatea lor, care-i renumita la nemti. I-am vazut chiar ca au dat mana cu cei de la Distinto si mi s-a parut un gest foarte deschis si prietenos din partea lor, avand in vedere ca nici nu-i cunosteau. Nemtii sunt prea binevoitori si prea creduli pentru gloata noastra de imbecili cu nasul pe sus. Ganditi-va un pic ca din banii lor au daruit CD-urile alea si din tot sufletul, sa va puteti bucura de muzica lor si acasa. Serios, daca a prins cineva vreunul, ii dau bani pe el.mersi

  • Pfff……ce natie de snobi suntem. In loc sa ne bucuram de faptul ca vin la noi straini sa ne cante, sa ne dea CD-uri moca, noi ii alungam cu spiritul nostru arogant. Si cei de la Boney M s-au plans de sunet, si Madona….toti cei dinafara…in curand n-o sa mai vina nimeni la noi. in loc sa ne perfectionam in aparatura si in seriozitate, noi ne ocupam cu tampenii. mi-e rusine sa spun ca-s bistritean.

  • Bravi Macete! mai fain decat atat nu puteai spune! romanii inchisi la minte si neumblati prin lume nu stiu ca in Germania nici macar nu se poarta smecherii din astea latine si balcanice. Eu am stat 3 ani in Germania si am vazut cum stau lucrurile pe acolo. Numai la noi in Romania se practica fitza asta cu videoclipuri care vor sa impresioneze si sa minta populatia prin imagine, cu existenta pe Facebook si pe la toate emisiunile de scandal. Chiar ca m-am saturat de Anda Adam, Alexandra Stan, Ungureasca, Banicile, sau care-or mai fi zilnic pe la TV. Oamenii au venit aici sa ne daruiasca ceva: CD-uri, buna dispozitie, deschidere….suntem noi prosti ca nu stim sa pretuim nimic. si asa ni se duce si vestea prin lume, ca suntem niste snobi si niste aroganti, pe langa cea de tigani. in plus, am fost chiar langa scena cand au sosit cu un bus Mercedes si n-au intarziat deloc, asa cum scrie pe net. Inca au dat si mana cu cei de la Distinto, i-am vazut eu. Foarte prietenosi si deschisi. Nemtii sunt binevoitori toti, dar prea naivi pentru natia noastra atat de fitoasa. Mi-as fi dorit sa prind si eu un CD. daca cineva a prins unul si nu-i plac piesele, sa mi-l dea mie. serios. fixam un punct de intalnire si-i dau si bani.

  • Doamna asta care a scris articolul se vede ca e o frustrata daca a abordat un subiect neutru in mod personal. ironia ei este oricum de prost gust. mie mi-a placut foarte mult de ei. ce vreti?sa ne vina Alessia cu dansatoarele alea in curu gol sa ne „incante privirile”? nu stiam de formatia asta pana acum si chiar de asta m-am dus, sa-i vad. si mi-au placut foarte mult. zambareti, prietenosi, fetele alea erau imbracate decent…care-i baiu? melodiile dragute, amuzante, dinamice….chiar mi s-au parut inocenti si dupa cum au expus dreptul la replica. TOT RESPECTUL Daggu Project! eu va mai astept pe la noi. Gaby.

    • Nu mai aveţi niciun concert de tot scrieţi comentarii pe aici? Am văzut două prestaţii pe youtube: la zilele Huedinului şi ale Năsăudului. Ambele erau de mare anvergură şi complexitate.

  • tipa asta care se numeste sabau si se pare chiar ca ar fi auzit si de Goethe vrea sa impresioneze prostii prin influentele ei mascate si sa instige la ceva insa cam toti au simtit pana la aceasta ora ca aici este o imbarligatura si ceva necurat – clar ca avea smecheria pregatita inca dinainte

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.