Actualitate Recomandări Social

Cum vede managerul TeraPlast relansarea economiei în post-pandemie

Directorul general al firmei TeraPlast, Alexandru Stânean, crede că România ar trebui să atragă cât mai multe dintre firmele care se relochează din China în Europa de est, dar pentru aceasta este nevoie să asigure infrastructura adecvată.

”Pe fondul pandemiei, este foarte probabil să asistăm la un moment istoric, adică la o relocare masivă a capacităților de producție în următoarea perioadă, din China spre Europa de est. Pentru a beneficia de aceste relocări și pentru a atrage cât mai multe firme în România, trebuie asigurată o infrastructură adecvată prin crearea de parcuri industriale și continuarea mecanismului de ajutoare de stat”, a spus Alexandru Stânean la întâlnirea prefectului cu mediul de afaceri pe tema relansării economiei în perioada post-pandemie.

El a remarcat că un aspect pozitiv ar fi că actualul Guvern continuă investițiile în lucrări mari de infrastructură, sector în care se muncește în continuare. ”Problema ar fi că la unele dintre aceste lucrări se aleg soluții tehnice dedicate, care necesită importuri, deși ar fi soluții alternative în România sau se aleg soluții tehnice după standarde germane deși există standarde europene”, a spus Stânean.

El a dat ca exemplu un proiect de aducțiune de apă de la Cluj la Zalău, unde soluția tehnică aleasă nu se fabrică în România (a fost utilizată țeavă de fontă, când se putea utiliza țeavă de polietilenă). Un alt exemplu ar fi la Constanța, unde s-au derulat proiecte de acest gen după standarde germane, deși există standardele europene.

”Prin alegerea unor standarde germane în proiect, în condițiile existenței standardelor românești și/sau comunitare, unii agenți economici străini au fost favorizați în detrimentul firmelor românești”, a mai spun Stânean.

Managerul TeraPlast a ridicat și problema asigurării garanțiilor la încasare a banilor, pentru mărfurile livrate. El a spus că este nevoie de asigurarea de garanții sau asigurări de creanțe prin Exim Asig, pentru a contrabalansa efectul acțiunilor celor două firme străine de garantare (Euler Hermes și Coface) care au coborât prea mult nivelul limitelor de credit acordate companiilor românești.

”Companiile românești trebuie să beneficieze și ele, în continuare, de ajutoare de stat pentru dezvoltarea bazei industriale a României și a capitalului românesc”, a adăugat Stânean.

2 comentarii

  • Corect.
    Numai să audă cine trebuie, altfel… rămâne tot așa.
    Nu știm să ne protejăm interesul național.
    Doamne ajută.

  • Toate aspectele ridicate sunt corecte și stringente pentru insanatosirea starii economice in Romania. Asa cum Europa mizează pe produsele ” made in UE” si Romania ar trebui sa mizeze pe produsele fabricate in tara.
    Intrebarea ar fi daca guvernanții sunt pregatiti sa lupte pentru PIB- ul Romaniei, nu cu imprumuturi externe sau pomene electorale ci prin promovarea produselor autohtone.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.