Social

Budacu de Sus, din sat al hoților de lemne, în furnizor de delicatese pentru bucătăria italiană

Budacu de Sus își pierde treptat renumele de ”sat al hoților de lemne” având toate șansele să dobândească o reputație mai bună, cea de localitate din care se culeg hribi și fructe de pădure care ajung să fie utilizate în bucătăria italiană și în industria farmaceutică, sub formă proaspătă, congelată sau uscată.

Și aceasta datorită lui Daniel Victor Rus (23 de ani), pompier de profesie, și tatălui său, Vasile Rus, electrician la bază, care au un centru de colectare a fructelor de pădure la Budacu de sus.

Anul acesta, culegătorii au strâns și predat centrului administrat de familia Rus circa 20 de tone de afine, 5 tone de merișoare și 500 de kg de hribi. O parte au fost vândute proaspete altor distribuitori, o parte au fost congelate, iar altele uscate cu ajutorul unei instalații achiziționată din Italia.

Peste 50 de localnici au putut preda fructe de pădure la centru familiei Rus, culegătorii primind între 10 și 14 lei pe kilogramul de afine, între 8 și 10 lei/kg de merișoare. Pentru hribi s-a plătit 30 lei/kg. Cei de la calitatea întâi au fost vânduți proaspeți, iar cei de calitatea a doua uscați sau măcinați.

”Avem un centru de colectare a fructelor de pădure și am achiziționat de circa o săptămână un uscător performant din Italia și am început să uscăm hribii pe care ulterior îi și măcinăm și îi vindem sub formă de pulbere. Mai uscăm și afine, prune cu sâmburi și fără, mere din livadă”, a spus Daniel Victor Rus, care, împreună cu tatăl său, s-a alăturat Asociației Produs în Bistrița-Năsăud și a venit deja cu marfă la piața locală din centru.

O pungă de 70 de grame de hribi măcinați costă 8 lei, iar una de 30 de grame de hribi uscați 12 lei. Cumpără cei care apreciază gustul și aroma hribilor pentru preparat sosul de paste.

Daniel Rus (23 de ani) lucrează la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița ca pompier și paramedic, dar iubește și agricultura și vrea, în viitor, să dezvolte afacerea de familie. De altfel, chiar el se ocupă de promovarea produselor pădurii pe pagina Fructe de Pădure

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=635905777072321&id=365683037427931

4 comentarii

  • Am cumparat hribi uscați ( feliati si uscati ) si i-am gatit cu orez.
    Sunt foarte foarte buni – au gust adevarat de hribi…am sa mai cumpar.

  • Ar trebui in primul rand desfacerea și vânzarea produselor pe piața internă promovate, după care extern. Este bine și așa oamenii necăjiți pot să câștige un bănuț pt o păine etc….. la cules de ciuperci și fructe de pădure. Pe de alta parte tot respectul pt cei cu inițiativa, avem pământ bun, produse bune, putem tăia craca de sub picioare a importatorilor străini. Este un subiect atit sensibil agricultura românească pe cât de bune sint produsele noastre. Dar, revin la cele spuse anterior, Respect pt ceea ce faceți.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.