Actualitate

UTCN, asaltată de firme care caută ingineri. La ce specializări au rămas locuri libere la buget

Firmele din Bistrița-Năsăud caută să angajeze ingineri de diverse specializări și bat la ușa Extensiei Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) solicitând să pregătească specialiștii de care au nevoie. Vestea bună pentru cei care sunt interesați: mai are disponibile pentru sesiunea de toamnă 56 de locuri la buget pentru specializările: sisteme de producție digitale (14), robotică (15), inginerie economică industrială (14), respectiv inginerie medicală (13).

Din totalul locurilor finanțate de la buget și alocate Bistriței de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, au fost ocupate înaintea sesiunii de toamnă circa 60%, situație specială cauzată de pandemie și de numărul mai mic de absolvenți de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat în prima sesiune.

Cine a obținut diploma de Bac în toamnă sau cine vrea să profite de oportunitatea de a studia ingineria fără să achite nicio taxă se poate înscrie online până în data de 8 septembrie a.c., iar dacă nu se descurcă de unul singur, poate merge de luni până vineri între 14.00 și 18.00 la sediul Extensiei de pe strada Albert Berger nr.4 și va primi tot ajutorul de care are nevoie. Până în data de 14 septembrie se confirmă locul, iar în 27 septembrie începe noul an universitar. Nu există limită de vârstă.

Despre ce are de oferit UTCN prin Extensia Bistrița am stat de vorbă cu prof. univ. dr. Ing. Virgil Ispas, directorul structurii universitare.

”Partea bună a lucrurilor din toată această pandemie este că îndreptarea spre online a făcut oamenii să devină mai conștienți de ce înseamnă computerul și de faptul că foarte multe dintre activități se vor muta spre zona calculatorului. În acest sens și la noi, la universitate, s-au făcut eforturi, pentru modernizarea bazei materiale, pentru cumpărarea de licențe educaționale pentru studenți. Firmele și-au mutat și ele o serie de activități spre online iar acest lucru presupune să stăpânești calculatorul, să stăpânești tehnologia. Digitizarea duce la progres și vrând nevrând, va trebui să ținem pasul cu ea. In ultimii ani in firmele din Bistrița s-au făcut investiții semnificative. Spre exemplu, firma RAAL s-a dotat cu roboți de sudură noi moderni, linii de producție de ultimă generație pentru confecționarea schimbătoare de căldură pentru mașini electrice. Este tehnologie germană de ultimă oră care trebuie deservită de specialiști, de absolvenții de ai noștri, de ingineri, nici într-un caz de absolvenți de profil uman, ori acest lucru îmi arată că Extensia Bistrița a UTCN va avea viitor in acest oraș”, a spus prof. Ispas.

Vestea bună pentru studenții din Extensia Bistrița a UTCN este că, din semestrul al doilea, toate activitățile didactice se vor muta într-o nouă locație, clădirea cunoscută sub numele de clădirea fostului tribunal, o clădire monument istoric modernizată în prezent de UTCN – pe un program de peste 2 milioane de euro, bani europeni.

”În proporție de 80% lucrarea este gata. După părerea mea, va fi una dintre cele mai moderne clădiri ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca, cu dotări ale clădirii la zi: convectoare de căldura, ciler aer condiționat, geamuri termopan din lemn stratificat, lift, retea de internet, etc. Dotărilor actuale ale Extensiei Bistrița li se vor adauga trei laboratoare noi, unul de informatică, unul de robotică și unul de inginerie medicală. Noua lacație are spații generoase de invățământ: amfiteatre și laboratoare. Spatiul locativ al clădirii conține: două amfiteatre a câte 140 de locuri fiecare, 26 de laboratoare, o bibliotecă, un spațiu dedicat pentru prezentarea firmelor. Fiecare încăpere din clădire are o destinație exactă. Termenul de finalizare a lucrărilor este 15 decembrie a.c., iar eu sper să ne mutăm acolo cu totul in semestrul al doilea al noului an universitar 2021-2022. Am avut noroc să liciteze lucrarea la clădirea amintită o firmă de contrucții locală competentă, atentă la detalii. Conform proiectului fațadele clădirii se vor reface exact cum au fost gândite in 1856, anul contrucției inițiale. Realizarea acestor lucrări necesită competențe speciale. Datorită acestei clădiri studenții care intră acum la noi vor avea alte condiții de confort.

Am ajuns astăzi la circa 500 de studenți și tot timpul am avut probleme de lipsă de spații de desfășurare a activităților didactice. Noua locație va rezolva aceste probleme”, a adăugat prof. Virgil Ispas.

Toate aceste investiții sunt necesare pentru ca universitatea să pregătească specialiști la nivelul cerințelor actuale.

”Firmele vechi din Bistrița au ținut mereu aproape de noi, dar îmbucurător este faptul că apar o serie de firme noi, mici, dar cu nevoie de personal, cu nevoie de tineri. Firmele vechi își fac rebrenduirea bazânde-se pe noi (un exemplu recent firma IPROEB). Cu vechii parteneri continuăm colaborarea privind perfecționarea personalului, un exemplu fiind firma RAAL unde se desfășoară în prezent un curs pentru reconversia forței de muncă inginerești din companie. Firma produce și radiatoare pentru mașini electrice, unde e nevoie de programatori, de roboți, totul fiind automatizat. Această tehnologie trebuie deservită de specialiști”, a spus directorul Extensiei Bistrița a UTCN.

Tot la solicitarea companiilor, Senatul UTCN a aprobat înființarea la Bistrița a unei noi specializări, în inginerie pe profil electric.

”Ne-au cerut firmele din zonă. Există spre exemplu o schimbare de generație la Electrica și nu e singura firmă cu această problemă. De asemenea, îmbucurător este faptul că există în județ o dezvoltare puternică pe zona de electronică-automatizări. Sunt noile firme care vin spre noi agresiv”, a spus directorul Extensiei Bistrița a UTCN.

Punctul forte al Extensiei Bistrița este, de departe, acela că studenții pot lucra în timp ce fac școală, costurile de întreținere în cazul lor fiind mult mai mici decât într-un oraș universitar. Aceasta în condițiile în care beneficiază de prezența locală a profesorilor clujeni.

”Noi am încercat să le oferim studenților posibilitatea de a munci. De aceea, orarul nostru s-a adaptat acestui stil de școală, cu ore zilnice programate de la 14.00. Studenții noștri din anii 3 și 4 sunt majoritatea angajați. Acum insă pe fond de pandemie și studentul din anul 1 se angajează, ceea ce face ca facultatea pentru el să îi fie foarte grea, planurile de invățământ prevăzând ore de matematică, fizică, programare. Studenții nostrii de la Bistrița nu au posibilitatea să meargă într-un centru universitar mare datorită problemelor lor financiare, opțiunea pentru specializările de la Extensia Bistrița fiind singurul mod de a efectua studii universitare. Trebuie să spun că studentul de Bistrița are niște anume valențe. El conștientizează mult mai rapid meseria de inginer în care se pregătește. Un manager de firmă cu care colaborăm ne-a spus că un absolvent al Extensiei Bistrița devine competitiv în activitatea firmei cu doi ani mai repede comparativ cu unul ce vine dintr-un alt centru universitar. Pe parcursul școlii, cel din Bistrița reușește să se acomodeze cu tehnologia pe care o are firma lucrând în ea și realizează la ce e bun ceea ce învață. Folosim laboratoarele de top ale firmelor din Bistrița pentru desfășurarea unor lucrări de laborator din planele de învățământ. Studentul nostru, chiar dacă nu lucrează acolo, trece prin firma aceea și vede ce se întâmplă, familiarizăndu-se cu mediul în care va lucra la absolvire. Consider că 80% dintre inginerii din firmele bistrițene s-au format aici, la noi, în Extensia Bistrița”, a adăugat prof. Virgil Ispas.

Dacă acum universitatea le oferă studenților săi doar câteva locuri de cazare în căminul UBB, în viitorul apropiat lucrurile s-ar putea schimba.

”Din păcate, nu avem încă spații de cazare. Sperăm că pe un proiect al Primăriei Bistrița cu finanțare europeană intr-o cladire a Liceului Grigore Moisil să primim 50 de camere de cazare pentru studenții noștri. La elaborarea acelui proiect am participat și noi. Proiectul prevede ca in fiecare cameră să fie cazați câte doi studenți, camera va avea o mică bucătărie, o baie proprie, sisteme de comunicare moderne. Era vorba că investiția va fi gata anul acesta, nu știu în ce fază este, dar cred că acea dotare ne va ajuta să aducem studenți și de prin alte județe învecinate cu Bistrița-Năsăud”, a declarat directorul.

După ce se va muta în noul sediu, UTCN Extensia Bistrița va dezvolta și alte programe.

”Noi am avut aici o școală de Informatică Aplicată și Programare. Colegii – profesorii de Informatică din județ, sunt absolvenți ai acestei școli, studii de la bază fiind: profesori de fizică, de biologie care s-au rebranduit pe zona de info. Sper ca, din toamnă, să reușim să repornim această școală. Vom avea și alte discuții cu colegi din zona preuniversitară. Și ei trebuie să facă cursuri de perfecționare cu un anumit număr de credite anuale, de ce nu le-ar face cu noi? Având noile spații prin intermediul profesorilor din licee care vor venii la noi la aceste cursuri, elevii lor vor avea date la zi despre oportunitățile pe care le au aici la Universitea Tehnică din Cluj-Napoca-Extensia Bistrița. O să venim de la Cluj cu un autobuz dotat cu echipamente și soft actual, cu imprimante 3D, mașini cu comandă numerică, cu care vom ajunge în curtea fiecărui liceu. Vom încerca să ne facem simțită mai mult prezența și în viața culturală locală prin organizarea de spectacole cu formațiile de dansuri populare (Românașul) și formația de dans modern, ambele ale UTCN”, a spus prof. Ispas.

Etichete

5 comentarii

  • Viitorul oraselor sta in tineri, de aceea se bat orasele din vest pentru ei.
    Vedeti ca Oradea isi face campus universitar cu bani europeni, noi inca stam si visam.
    Domnule Turc asteptam odata si faptele

  • Cladirea vechiului tribunal nu rezolva problemele de spatiu cu care se confrunta Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, dupa ce fosta clădire a Vechiului Tribunal a fost dată în comodat către UTCN, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea că după reabilitare aceasta nu rezolvă decât partial problema spatiului necesar pentru cele patru specializări: inginerie industrială, inginerie şi management, o secţie de robotică şi o secţie inginerie medicală. Tot atunci El a mai făcut urmatoarea precizare: ”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti”. (https://timponline.ro/universitatea-tehnica-pe-val-la-bistrita-numar-record-de-studenti-in-anul-intai-si-planuri-mari/)
    Din păcate, despre edificarea unui Campus Universitar la Bistrita se vorbeste mult si de foarte multă vreme fără să se facă nimic concret.
    Inca din anul 2006, pe cand era viceprimar, Ioan Turc era preocupat de edificarea unui campus pentru învățământul universitar tehnic, în Bistrita. Ulterior, prin 2017 când profesorul Andrei Marga intentiona să sprijine infiintarea unei universităti autonome la Bistrita , Ioan Turc s-a declarat un sustinător al proiectului. (https://timponline.ro/ioan-turc-acest-proiect-lasat-moara/). Cu toate astea se continuă cu improvizatii in clădiri vechi necorespunzătoare pentru cerintele actuale ale unui invătământ superior de calitate.
    Solutia cea mai eficientă rămâne construirea unui campus universitar modern la Bistrita care sa uneasca laolalta Extensiile Universitare imprastiate in prezent prin tot orasul in spatii improvizate, fapt pentru care atractivitatea pentru viitorii studenti este scăzută iar influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. De aceea, autoritatile locale ar trebui să sprijine extensiie UBB si UTCN privind construirea unui campus universitar modern prevăzut cu spatii de invătământ care să includă săli de curs si laboratoare de lucrări practice, cămine studentesti, cantină, bibliotecă, sală si terenuri de sport, parcuri cu alei, etc. astfel incât să aducă un plus de atractivitate si o dorintă de a deveni student la Bistrita. Având in vedere că in prezent cercetarea stiintifică performantă se face in universităti, un astfel de Campus Universitar ar trebui să includă si clădiri de laboratoare cu spatii functionale dotate cu echipamente si aparatură de ultimă generatie pentru o activitate de cercetare competitivă organizată la standarde internationale. Toate acestea ar fi de natură să creeze un climat academic si o mai bună stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Până când universitătile prezente la Bistrita au extensiile improvizate in tot felul de maghernițe, calitatea invătământului superior la rămâne indoielnică. (Vezi: https://timponline.ro/despre-scoala-numai-de-bine/)

  • Drama invatamantului romanesc.Ai luat bacul cu 6 esti bun de inginer.Unde nu-i concurenta nu-i nici calitate,grad de ocupare a locurilor 60%, asa ceva nu este normal La liceu se intra cu nota 1 ,la inginerie cu nota 6, la doctorat ar trebui sa fie primiti cei mai buni absolventi de facultate ,dar datorita salariilor mici din invatamant, se inscriu la doctorat cei mai slabi absolventi care nu-si gasesc de lucru. Aici ne-au adus politicieni dupa atatea reforme a invatamantului . Tinerii nu mai sunt interesati de scoala, pleaca foarte multi in strainatate in cautarea unui trai mai bun. Medicii tineri care au luptat cu covid-19 [EROII IN HALATE ALBE ] , dupa terminarea pandemiei , nu li sa mai prelungit contractul de munca nu primesc nici macar somaj fiind nevoiti acum sa plece in occident unde este mare nevoie de ei .Asa sunt respecteti acum medicii tineri de ministrul sanatati si de politicieni.

  • pot sa caute in continuare, cat timp nu ii plateste, nu stau mult, fie ea orice firma. Si normal ca-si cauta proaspat absolviti pentru ca pe aia ii mai pot fraieri o perioada, pana se trezesc si pleaca.

  • În ultima vreme proiectele de reabilitare a școlilor prevăd curățarea tencuielii exterioare până la cărămidă și refacerea din nou de la zero. Am apreciat acest lucru ca fiind necesar pentru a dura până la o nouă reparație capitală, peste mulți ani.
    Am crezut că așa va fi și la fosta clădire a tribunalului, acum UTCN, dar aici doar se repară tencuiala existentă , veche de mulți ani. Nu ar fi fost mai bine refăcută tencuiala exterioară din nou de la zero? Ca la o reparație capitală după atâția ani!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.