Actualitate

Deșeurile selectate incorect la case nu vor mai fi ridicate. Cristian Niculae: La blocuri vom face pândă

De luna viitoare, cine locuiește la casă și nu selectează corect deșeurile la sursă, va rămâne cu ele, iar dacă va fi surprins că le abandonează în natură, va fi amendat cu sume între 10.000 de lei și 20.000 de lei, a declarat directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae.

După o lună de la înființarea Corpului de control al ADI Deșeuri, Cristian Niculae spune că este mulțumit de rezultate.

”Am înființat Corpul de control în luna august a acestui an, lucrăm deja de o lună cu acești inspectori, am început o muncă de informare și de conștientizare a utilizatorilor serviciului de salubrizare în ceea ce privește modul în care trebuie făcută colectarea selectivă a deșeurilor și vreau să spun că această muncă va continua mult timp de acum înainte pentru că noi constatăm că multă lume nu știe să separe corect deșeurile la sursă. Am concluzionat că, dacă îi învățăm pe oameni să facă ceea ce trebuie în gospodăria proprie, lucrurile vor sta apoi foarte bine și în natură. Oamenii trebuie să conștientizeze că au obligația nu doar morală, ci și impusă de către legile române și europene să gestionăm deșeurile conform legii, să colectăm selectiv, să separăm deșeurile la sursă și, în acest sens, noi, la nivelul județului, am înființat acest Corp de control al ADI Deșeuri. Mergem în teren discutăm cu oamenii, verificăm conținutul pubelelor pe care oamenii le scot în fața porții, le spunem ce nu e bine. Sunt 60.000 de pubele galbene împărțite în tot județul, la gospodării, în care ei colectează fracția plastic-metal. Le explicăm oamenilor că deșeurile reciclabile trebuie să fie curate, că nu trebuie să pună în aceste pubele deșeuri murdare cu grăsimi animale sau vegetale că nu se pot recicla sau valorifica. Oamenii sunt destul de receptivi, au început să se corecteze în anumite zone, dar mai avem de lucrat în acest sens. În această lună, aplicăm niște autocolante pe aceste pubele cu niște pictograme și informații despre modul în care se face colectarea și cum trebuie să fie deșeurile din pubela galbenă, urmând ca, de la 1 noiembrie, Corpul de control să meargă înaintea mașinii de salubrizare și să spună: pubela asta o ridici, asta nu o ridici. I-am anunțat pe cetățeni că prima măsură de sancționarea va fi aceea că nu le vom ridica deșeurile necolectate corespunzător pentru că, punând deșeuri necolectate corespunzător într-o mașină în care sunt colectate corespunzător, distrugem și ce fac alții bine, adică și celelalte deșeuri din mașină vor fi contaminate pentru că deșeurile se strâng cu autocompactoare, sunt presate în mașini și nu putem merge la infinit în același mod”, a spus Cristian Niculae.

Întrebat dacă nu există riscul ca deșeurile neridicate să fie aruncate apoi în natură, el a răspuns: ”Există acest risc”.

”Acești cetățeni vor risca și ei foarte tare deoarece noi, cu Corpul de control, ne dorim să facem și acțiuni de monitorizare și control pe malurile râurilor, în zonele verzi, împădurite, pentru a preveni acest fenomen de abandon al deșeurilor, iar cine este prins va fi aspru sancționat. Legea 211 a fost modificată și chiar abrogată de OUG 92 chiar luna trecută, iar amenzile au crescut de 10 ori pentru abandonul deșeurilor. Persoanele fizice pot primi amenzi între 10.000 și 20.000 de lei pentru abandonul deșeurilor, iar persoanele juridice – de exemplu firmele de construcții care abandonează deșeuri – pot fi amendate cu sume între 50.000 și 70.000 de lei”, a menționat el.

Potrivit sursei citate, aceste amenzi pot fi aplicate de Garda de Mediu, de Jandamerie, de Poliția Locală, de Poliția Română, dar și de Corpul de control al ADI Deșeuri.

”Până acum, noi, ADI, nu am aplicat amenzi. În această lună, în toate consiliile locale din județul nostru, prin HCL, vom fi împuterniciți să aplicăm aceste amenzi, să facem control și monitorizare deoarece a trebuit parcursă o etapă de consultare publică a proiectelor de hotărâre și eu cred că, din 1 noiembrie, vom putea aplica și amenzi. Vom merge tot așa în noiembrie, nu vom ridica pubela galbenă, dar, din 1 decembrie vom fi fermi și vom da amenzi. Pentru necolectarea corespunzătoare și nesepararea deșeurilor la sursă amenda este între 100 și 300 de lei pentru că, totuși, cetățeanul își pune deșeurile în pubelă și nu le duce la apă, dar atenționez încă o dată că amenzile pentru abandonul deșeurilor sunt extrem de mari”, a mai spus Cristian Niculae.

În ce privește punctele gospodărești de la blocuri, directorul ADI Deșeuri are altă strategie: ”Vom face monitorizări și acolo, așa zise acțiuni de pândă și când vom suprinde oamenii că nu fac ceea ce trebuie, adică nu depun recipientul unde trebuie sau le aduc neselectate, îi vom amenda și acolo. Oricum, ne dorim ca pe viitor, toate platformele de colectare din zonele de blocuri să fie monitorizate video 24 din 24, iar atunci când cetățeanul știe că este filmat, nu își va mai permite să lase deșeurile lângă recipienți sau să pună deșeurile în containerul pentru reciclabil (…) Eu cred că acționând gradual vom reuși, nu în primul an să corectăm 100% lucrurile, dar, dacă reușim în primul an să corectăm 30-40%, în al doilea an mai bine, în trei sau patru ani, cred că județul Bistrița-Năsăud va fi campionul reciclării”.

Conform datelor oficiale, în prezent, sunt valorificate între 11 și 12% din deșeurile colectate ca reciclabil fiindcă celelalte au un grad foarte mare de contaminare cu deșeuri menajere.

”Vreau să înțeleagă foarte bine cetățenii că noi nu obligăm pe nimeni să spele deșeurile, dar, îl obligăm pe un cetățean ca un deșeu murdar cu grăsimi animale sau vegetale – de exemplu o cutie de conserve – dacă nu vrea să o spele, să o pună în pubela neagră. O sticlă de iaurt, dacă nu vrei să o speli, o pui în pubela neagră și nu este nicio problemă. Decât să murdărești celelalte deșeuri curate din pubela galbenă, mai bine o pui în pubela neagră și atunci nu ești pasibil de sancțiuni. Dacă pui acele deșeuri murdare în pubela galbenă, este o greșeală pentru că, prin compactarea lor, se murdăresc și cele care sunt curate. Sticla de bere, cele de suc, nu sunt deșeuri reciclabile murdare, doar cele care sunt murdare cu grăsimi animale și vegetale. este foarte simplu: punga în care a stat carnea în congelator nu ai cum să o speli și o pui în pubela neagră. În schimb sacoșa de la magazin o poți pune în pubela galbenă”, a mai spus Niculae.

În prezent, taxa de salubrizare este în mediul urban 11,5 lei/persoană/ lună (însă la Bistrița este subvenționată taxa), iar în mediul rural se plătește o taxă de 6,6 lei/persoană/lună.

38 comentarii

  • Din păcate suntem o țară de mocicoși! Numai frica de amenzi îi poate face pe români să nu își mai bată joc de natură. Când văd cum arată Someșul mi se rupe inima.

  • In România e greu cu curățenia
    Aici oamenii cred încă că cineva trebuie sa curețe după ei gratis
    Fără amenzi nu le iese din cap asta
    Obiceiul prost de a nu selecta gunoiul, de a nu respecta natura și locul in care trăiește are origini vechi
    Nu exista conștiința dar exista multă nesimțire și nepăsare
    Greu va fi sa ii învețe cineva comportamentul civilizat
    Dar e un pas care poate deschide un drum
    Succes !

    • Am mai scris pe tema asta: la romani amenda nu rezolva decat in mica masura problema pentru ca amenzile nu se achita, raman sute de amenzi neonorate.
      Solutia este prestarea de munca de curatenie pe domeniul public de catre cei care arunca gunoaie in locuri publice .

  • Așa se întâmpla și in Austria. Nu predai deșeurile selectate corect, ți le lasă în fața casei, te obligă să le reselectezi și primesti si căteva sute de euro amendă.
    A doua oră ești mult mai atent cum predai gunoiul.

    • Bănuiesc că primim și banii înapoi pe care i-am plătit în avans ca la … Nu?

  • In Italia sunt preturi foarte mari la salubritate – peste 300 euro / an / apartament si amenzile pentru amestecarea deseurilor sunt uriase. Oamenii fac reciclare atat din constiinta, cat si de frica amenzilor.
    In Romania va fi foarte greu cu gunoaiele din cauza mentalitatii vechi a oamenilor!

    • @ Ți se pare că la noi sunt mici? 120 euro/an/apartament plătiți anticipat pe tot anul? Dacă pui în balanță salariile din Romania, atât ale plătitorului cât și ale oamenilor care stau agățați de mașina de gunoi, vei vedea că Ciuclea face bani frumoși din asta. Diferența e că la noi e o mizerie de ți se face greață pe lângă tomberoane, 90% din timp și ADI își bate joc de colectarea selectivă.

  • Cu romanii va fi foarte greu cu selectarea deseurilor. Le spui cu vorba buna, ei te ignora sau te iau in deradere. Le dai amenzi, se revolta ca ei nu stiu, ca nu au fost informati, ca ar fi facut, dar stai sa vezi….
    Romanii isi schimba naravurile doar daca sunt fortati prin amenzi.

    • Vorbești prostii! Cetățenii selectează însă ADI, Vitalia la început și Supercom-ul acum își bat joc de selectare. Ți-a spus Niculae într-un an de zile, de când a preluat de la nașul funcția de director, ce a făcut cu reciclabilele? Cât a strâns, cât a valorificat, ce a făcut cu ele, câși bani a câștigat?
      Au mințit ca nesimțiții că ne vor diminua taxele cu contravaloarea deșeurilor reciclate. Doar o minciuni ca să umfle banii și să belferească. În loc să recicleze și să stea cu ochii și cu gura pe furnizorul de servicii, au angajat niște pesediști la poliția gunoaielor sa stea cu pulanul pe cetățean și au cumpărat publicitate. Atâta știu să facă! Mai mult se pregătesc să arunce la gunoi proiectul de 40 de milioane de euro și să ceară alți bani de investiții ca tare le place să cheltuiască. Servicii în schimb, asimptotic spre zero.

    • Du-te Alex și bagă-ți capul în pubele galbene, să vezi cum colectează cetățenii deșeurile. Le spune cumva ADI-ul să le amestece cu menajer?
      Hai lasă-ne cu propaganda ieftină cu PSD -ul. Deocamdată voi galbenii sunteți la putere ș rezultatul se vede. Nu v-ar răbda pământul!

    • M-am săturat să văd în jurul tomberoanelor mizerie și deșeuri împrăștiate pe jos, de ți-e greață să calci printre ele pentru a ajunge la tomberoane să pui gunoiul în ele, pentru că țațele de la bloc se feresc să pună mâna pe capacul tomberonului și lasă sacii cu deșeuri pe jos.
      Degeaba vin ăștia de la Supercom și curăță zona dimineața, seara e la fel, adică dezastru.

    • @Elena Tomberoanele pentru reciclabile nu trebuie sa aibă capace. Pentru asta sunt sisteme de închidere cu perii, cu diafragma, etc. Doar că, cine să se gândească la asta? Niculae și pândacii? Ei stau pe taxele noastre impuse prin organizația lui Raducu și nu-i doare capul.

    • Cel mai mare dezastru il fac scormonitorii in tomberoane.Parca au un grafic.La fiecare 30 de min apar altii si altii.Distrug inchizatorile de la tomberoane ,varsa continutul pe jos.,,Trupele speciale” de la poitia locala trec pe langa adevarate convoaie formate din adulti,copii in carucioare ,caini si se fac ca nu i vad.Mai stie cineva cu ce se ocupa cei aprox 100 de politisti locali?

  • La romani nu merge cu vorba buna! Ei trebuie amendati si o sa vedeti ce bine respecta legelile din domeniul gunoaielor.
    Stati cu biciul pe ei si nu-i mai lasati sa distruga natura.

  • Bravo băi băiatule! Pândă, da?! De asta te-a pus nașul fin la ADI! Să-i amendezi pe cetățeni.
    Nu vrei tu să pândești când nu golește Supercom semi-ngropatele cu zilele de dau pe-afară? Nu că sunteți în familie cu Ciuclea! Marea familie a lui Dragnea. De acolo ies banii pentru campanie, pentru folcloriste și handbaliste! Stați cu biciul pe cetațeni! Că ei, proștii, n-au nimic de zis. Doar plătesc taxe la PSD ca să vă cărați voi cu SUV-ul toată ziua de acasă la mall și înapoi.

    • Măi Alex , deșteptule, te vedem tare în clanță. De ce nu ai mers tu la ADI Deseuri să rezolvi problemele acestea că la bătut din gură ești bun. De aia este țara asta unde este, pentru că există din ăștia ca tine foarte mulți, care găsesc tot timpul probleme la soluții nu soluții la probleme.

  • Cum faceți pe str.Ion Minulescu, unde cei care colectează gunoiul menajer,arunca ce este pe lângă tomberon, in containerele selective , in fiecare dimineața, iar casele își aduc tot gunoiul, inclusiv resturile vegetale la un singur container care nu face fata si așa la atâtea blocuri care sunt arondate,pe cei de Servcom cine ii controlează ?!
    Măturatul in parcări pe când și in parcurile de joaca, va Invit la bl.12 avem excremente de o luna pe aleea care duce de la bloc, nu curată nimeni

  • ȘASE ani de minciuni. Din 2015 mai marele ADI anunță că va cumpăra o stație mecano-biologică pentru procesarea deșeurilor. După șase ani n-a cumpărat nici terenul pe care s-o amplaseze. Șase ani în care a angajat directori, le-a cumpărat SUV-uri, îi cară în străinătate la toate meciurile de handbal, le-a mărit salariul și i-a pus la adăpostul primarilor pesede de pe comune. Servicii ZERO, gargară, propagandă, nesimțire, taxe în loc de tarife, costuri crescute pentru cetățeni.
    https://timponline.ro/la-cmid-tarpiu-se-va-construi-o-statie-de-tratare-mecanico-biologica-a-deseurilor/
    https://timponline.ro/deseurile-de-la-tarpiu-vor-fi-tratate-intr-o-statie-mecano-biologica/
    https://timponline.ro/plina-este-groapa-tarpiu-planuri-conducerea/
    https://timponline.ro/seful-cj-ce-a-fost-mai-rau-si-mai-mult-a-trecut-cand-incepe-noul-contract-cu-supercom-prin-care-tarifele-scad/
    https://timponline.ro/planurile-pentru-cmid-tarpiu-a-doua-groapa-de-gunoi-dar-si-statie-de-tratare-mecano-biologica/
    https://timponline.ro/cj-cumpara-terenuri-pentru-construirea-unei-statii-de-tratare-mecano-biologica/

    • In aceeași chestiune ar fi un lucru bun ca domnul Niculae sa ne prezinte vestitul ciur despre care a declarat la o emisiune online că a fost achiziționat la groapa de la Tarpiu.Dar cu cabanele astea de plastic in care sunt adăpostite pubelele de gunoi ce se întâmplă până la urmă?Vin cartelele electronice pentru care au fost amplasate ca cetățeanul sa plătească cat aruncă?

    • Și, cabanele astea cum stau ele așa, de capul lor, pe domeniul public? Plătește cineva: Supercomul, ADI ceva sau nu? Dacă eu mi-aș permite să pun o cabană de asta ca să colectez sugestii de la cetățeni pentru îmbunătățirea serviciului de colectare și transport al gunoaielor, m-ar amenda Primăria de nu m-aș vedea. Pentru toate containerele și cabanele care stau în afara platformelor, Ciuclea îi dă primarului o cafea irlandeză când trece prin Bistrița. Sau două.

  • Perfect de acord, numai cu amenzi se pot rezolva lucrurile! Dar Primăria de cine poate fi amendată? Am trecut ieri prin Piața Eminescu, un urma lucrărilor de montare a stâlpilor de iluminat a rămas mizerie pe spațiul verde, dale care nu au mai fost puse la loc, trotuarul nu mai arată la fel, vraişte totală!!! Aşa rămâne de ani de zile peste tot unde se fac lucrări. Dacă faci sesizări ți se spune că va veni Direcția de servicii publice să curățe. Şi a văzut toată lumea cât durează asta! Cu un aşa exemplu normal că nu poți mobiliza populația să facă ce trebuie.

  • Numai dacă umbli în chiloți, așa cum ai promis, te mai credem măi Neculai!!! Cine te bagă în seamă și pe tine??? Vă prefaceți că faceți ..ne am săturat de minciuni cât ai fost vice!

  • Corect ce spune domnul director NICULAE. Cu romanul nu merge decat cu bota. El trebuie pandit si apoi aptiguit. Exact ca si cu covidul asa este si cu reciclarea. Li s-au explicat de milioane de ori cum sa selecteze sa nu arunce la intamplare in Natura. Nimic , nu vor sa se civilizeze doua treimi din noi. A se vedea toate statisticile privind vaccinarea si numarul urias de analfabeti functionali. Si la reciclare suntem coada Europei.Constat ca suntem neguvernabili si autoritatile romane nu pot administra situatiile de criza. Si starea gunoaielor este o situatie de criza pe intreg spatiul national. Blestemati suntem DOAMNE !

  • Tovarăse director,unde sunt sacii aia promisi,pai una zici si ce faci,stai la pândă,dai amenzi,pai unde să reciclez daca tu nu oferi condiții,cu saci cu culorile trambitate sau ca in statele civilizate TOMBEROANE,daca vrei sa aibă efect ceea ce ceri,in primul rand faceti vă voi datoria si dupa sa veniti cu sanctiuni,

  • Eu colectez separat gunoiul menajer, plastic-metal, sticle, carton-hirtie. Stau la casa. De ce operatorul , la ridicare amesteca ultimele trei deseuri colectate selectiv ?

  • Revin cu intrebarea mea: cum as putea proceda cu resturile vegetale de la un nuc si o vita de vie ce rezulta in perioada asta? De strans le strang eu in saci, dar ce fac cu ei mai departe?
    Nu ar fi firesc sa existe in perioada asta cel putin o actiune de ridicare a fractiilor vegetale?

    • În Germania sunt locuri special amenajate pentru tot ce este bio (frunze, crenguțe, fructe )și te poți duce cu mașina personală să arunci la orice oră, apoi vine firma și încarca tot și duce la compost. Se face totul îngrășămint ,care se vinde mai apoi. Pentru a face așa ceva iți trebuie loc special amenajat și muncitori care vor să lucreze

  • Prezic că vor fi mult mai multe deșeuri aruncate aiurea. Păi nici mie nu îmi convine să spăl cutia de conserve de pești sau de pateu. Cutiile cu hrană pentru pisică sau sticla de ulei, sunt greu de curățat. Eu le arunc unde trebuie. Dar nu le spăl. Dacă o să fiu amendat pentru asta, nu o să le mai arunc unde trebuie ci unde nu trebuie și o să comentați că ce țară mizerabila avem.

  • Măi Cristiane, asta nu e vânătoare la pândă.
    E de râsu lumii măsurile preconizate, represie, represie , represie.
    La salariul pe care îl primești să faci pândă te decredibilizează ca șef de instituție.
    De educație ai auzit?
    Fă un material educativ pentru copiii din școlile Bistriței și predă la o clasă selecția gunoaielor cu ei. Fii sigur că vor fi cei care vor impune părinților regulile pe care te zbați să le împui ascuns după container. Ești ditamai omul, viceprimarul, bibanu liceului,..dar lipsește creierul și cunoștințele, metodologia prin care rezolvi problema nu pe termen scurt..cred că ai citit că în orice țară camerele și pânda funcționează limitat, când ai pe cineva să intervină și când există consecințe,..n-ai nici timp nici oameni să aplici consecințele la 100 000 de mii de oameni. Poți să-o sperii pe unii o seară, dar o vor relua de la zero..e un eșec total.
    Dacă vrei să reușești, educă și explică. Și creează condițiile în care oamenii vor fi încurajați mândrii de ei să recicleze., să contribuie la salvarea planetei.
    Încurajează inițiativele de reciclare colectivă .Cele private.
    Ai auzit de Robert Mila..hai că știu că-ți place fotbalul ca și la Radu Moldovan.
    https://www.businessincameroon.com/environment/2202-7818-cameroon-ex-footballer-roger-milla-to-open-another-plastic-waste-based-pavement-plant-in-douala-this-year
    Uite ce face.
    Mai mult decât – a sta la pândă-e o pierdere de bani la nivelul de instituție, nu rezolvi nimic pe termen lung.
    Vei prinde pe unul la tomberon, o seară, a doua seara altul îi va lua locul..

    • Iar dacă ai limitele de prevenție, angajează specialiști în comportament uman, sunt și pe la facultățile de psiho-sociologie, logistică unii care îți vor da sfaturi cum să schimbi obiceiurile proaste a concetățenilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.