”În Piața Mică s-a făcut o lucrare după un proiect, din punctul meu de vedere prost, și a fost și executată prost, adică avem melanjul toxic”, a spus primarul Bistriței, Ioan Turc, în ședința Consiliului Local răspunzând unei interpelări.
”Este o lucrare proastă cu proiect prost la bază și mă refer la acele plăci mari care sar când sunt călcate de mașini și mă mai refer și la calitatea materialului de construcție. Este foarte limpede pentru cei care se pricep la acest lucru că lucrările preliminare care ar fi trebuit să asigure o planeitate pe care ulterior să fie așezate plăcile nu au fost executate conform. În afară de a tot repara și a tot cârpi, nu avem altă soluție decât să revenim cu un alt proiect, fapt pe care îl avem în vedere, și să regenerăm zona. Sună stupid să regenerăm o zonă care a fost de curând reabilitată, dar așa a fost reabilitată încât situația cere ca lucrările să fie refăcute integral. Intenția noastră este să rezolvăm această problemă în cadrul proiectului denumit Coridor de mobilitate urbană în centrul istoric. Aici termenele sunt destul de mari pentru că vorbim despre programe care vor fi finanțate pe calendarul UE 2021-2027. Până atunci, vom avea grijă să reparăm și să întreținem ceea ce există în Piața Mică. Nu intenționăm să facem lucrări cu bani de la bugetul local pentru că avem oportunitatea de a le face din bani europeni. Perioada de monitorizare a trecut, așa că nu avem niciun impediment de natură legală”, a spus primarul Ioan Turc.
Primăria Bistrița a scos la licitație atribuirea contractului care are ca obiect serviciile de elaborare a documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivului de investiții ”Coridor verde de mobilitate urbană în centrul istoric al municipiului Bistrița”, cu o valoare estimată fiind de peste 700.000 de lei pentru expertize tehnice, studii geotehnice, studiu de trafic, studiu topografic, studiu istoric, documentație de avizare a lucrărilor de intervenție, proiectare, asistență tehnică pentru obținerea finanțării. Detalii AICI.
Piașa Mică a fost modernizată prin cel mai mare proiect cu finanțare europeană accesat de municipalitate prin POR 2007-2013, ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, în valoare de peste 10 milioane de euro. Pieței Mici i s-a dat o funcţiune de spaţiu public pietonal.
Amenajările au vizat ”o îmbinare între spaţiul pavat cu piatră naturală şi spaţiul verde cu gazon de iarbă şi plantaţii de arbori ornamentali, care să asigurea un spaţiu de plimbare şi relaxare”.
O fântână arteziană a fost construită în centrul pieţei, cu o extindere de luciu de apă care să facă trimitere la pârâul ce traversa piaţa în perioada medievală. Tot în zona centrală a pieţei s-a amplasat o statuie din bronz ce îl reprezintă pe fierarul Georg Pfaffenbruder, care în anul 1602, în timpul atacului trupelor conduse de generalul Basta, a apărat eroic oraşul Bistriţa. Piaţa are un sistem de iluminat ambiental aerian pe stâlpi model istoric şi la nivelul pavimentului.
Mobilierul urban a fost întregit cu panouri informative, inserţii din piatră şi bronz, ceas stradal, cişmea, o machetă cu harta oraşului din perioada medievală, precum şi bănci pentru relaxare.
Foto credit: Laurențiu Grec
Din punct de vedere tehnic acel pavaj este prea subtire. Nu este specific traficului auto.
Cine si cum s a ocupat de specificatiile tehnice din licitatie ?????
P.S. piatra este adusa din China. Suntem de tot rasul, cu cariera la noi in judet.
Lăsați dom’ primar că dumnevoastră ați făcut o grămadă de lucrări bune! Aveți foarte multe realizări de când sunteți primar, numai că noi bistrițenii avem orbul găinii și nu le vedem.
Decât să cheltuiți bani inutili pe studii aiurea pe o utopie de pasaj subteran pe Slavici care mai mult încurcă circulația din oraș nu ar fi mai bine și mult mai ieftin să puneți urgent niște amărâte de semnale acustice și luminoase la trecerea de cale ferată pe strada Slavici ?! În plus nu ar fi bine să terminați trecerile de cale ferată Bozga-Pletosul și Valea Rusului, Sergiu Celibidache ?!
Mie mi se par logice aceste lucruri dar ce știu eu că nu sunt așa de ” deștept” ca și cei din primăria Bistrița !
Ce spun și reprezentanții poliție despre aceste lucruri:
https://timponline.ro/dintre-cele-251-de-treceri-la-nivel-cu-calea-ferata-din-judet-80-sunt-semnalizate-doar-cu-indicatoare-rutiere/
Scoateți din proiectul de buget al Bistriței aberația cu lărgirea imposibilă a străzilor Calea Clujului, Drumul Cetății și Simion Mândrescu. Acolo ne trebuie ca în orice oraș civilizat, treceri de pietoni, trotuare pe ambele sensuri și piste de biciclete pe care să meargă în siguranță copii noștri la școală și oamenii la muncă !
Nu distrugeți șanțul de gardă de pe Calea Clujului, Drumul Cetății si Simion Mândrescu care protejează zona de Nord a orașului de inundații și alunecări de teren.
Care au fost idioții care au făcut expertiza în care spune că aceste străzi se pot lărgi ?! Nu vrem ca și zona de Nord să devină la fel de nasoală ca zona de Sud predispusă la inundații și alunecări de teren vezi aici probleme care sunt și vor apare pe Valea Jelnei, Valea Ghinzi, Valea Budacului, Cocoșu și Zăvoaie.
Piața Mică ar trebui să redevină o piață adevărată așa cum a fost înainte cu tarabe cochete unde să se vândă legu-fructe proaspete produse de producătorii locali, brânzesturi produse de ciobanii de pe Șieu etc.., și produse de carmagerie de la firmele producătoare din oraș și județ. Piața ar trebui să revină la viața cu forfota precupețelor și a clienților .
Uitați-vă și în poză cum arată acum: SINISTRU nu este nimeni pe stradă zăpada este practic neatinsă de picior de om este ca în Antartica.
Pentru o bună funcționare a orașului este necesar să se țină seama de doleanțele cetățenilor nu ca cei din primărie să facă numai cele trece lor printre cap.
https://timponline.ro/cum-arata-bugetul-bistritei-pe-2022-investitiile-prevazute-pentru-anul-acesta/
Ieri a avut loc foarte bine începând cu 15:30 la oră rezonabilă Dezbaterea Publica privind Strategia de Dezvoltare a Județului .
Cei din primărie ori sunt foarte proști ori și mai grav vor să ascundă lucruri și încearcă să limiteze accesul cetățenilor orașului la dezbaterile publice și astfel au programat la ora 14:00 o oră imposibilă dezbaterea publică pe buget. La ora aceea oameni ACTIVI adică cei ce plătesc taxe la primărie sunt la muncă în plină activitate și nu au cum să vizioneze dezbaterea publică pentru a mai afla ce se vrea de la orașul ăsta fiindcă primăria este foarte opacă ședințele Comisie de Urbanism și Comisie Economice nu sunt puse publice online și pe sit-ul primăriei nu apar proiectele în detaliu care schimbă dramatic viața cetățenilor orașului exemple: Linia Verde …., toate PUZ-urile, toate expertizele, toate propunerile pentru proiecte și alte dezvoltări, balanța pe buget etc…
https://timponline.ro/strategia-de-dezvoltare-a-judetului-pana-in-2027-in-consultare-publica/
Asa este d-le primar. Dar poate ar fi mai indicat sa ca concentrati capodoperele realizate de dvs. pana acum. Una dintre ele este strada CR Vivu proaspat asfaltata si care acum, dupa nici un an, este mai rea decat strazile neasfaltate din oras (sau asta este scopul ca sa justificati lipsa investitiilor?) A sesizat cineva de la Directia de Servicii Publice constructorul sau spaga a fost prea mare si nu mai puteti sa il deranjati!
Probabil ca inca sunteti in 2017, dar cand ajungeti in 2022, mergeti prin fata pe la ITM (blocul albastru) in sensul spre sala polivalenta si veti vedea ca zona este mai proasta decat centura Bucurestiului in zona Pipera (dar macar acolo ar avea justificarea ca stationeaza tiruri la peste 40-45 de grade Celsius) Pe langa zona asta horror mai sunt si altele mai mici ascunse suficiente sa-ti faci masina praf. Lucrarea asta il face pe Niculae, cu reparatiile lui, un geniu!
Ar merita sa va faca unul dintre ziarele locale un articol cu aceasta strada „asfaltata”. Daca si celelalte se vor face la fel, vor avea ce scrie!
Cam multe studii , Doamne Dumnezeule ! Parca ar fi o zona cu alunecari de teren , parca s-ar dori ca acel caldaram sa suporte tancuri . De ce studii de trafic ? Zona aia trebuie sa ramana pentru plimbari (pe jos) cu trafic de masini limitat si numai pentru cei care locuiesc in zona respectiva. Ce spun eu , cred ca e de bun simt. Si apoi studiu istoric (sic!) … Da , trebuie musai trecut in studiu ca de-acolo isi cumpara preoteasa (care locuia in casa parohiala de pe Alba Iulia) , oua , morcovi , patrunjel si varza iar uneori o rata si-o gaina grasa!…Da domnule , intr-un proiect care are in vedere schimbarea pietrei colorate , aduse naiba stie de unde (eu stiam ca a fost adusa din Italia , era oricum mai aproape , dar tot prostie ramanea) trebuie si studiu istoric . Desigur piata se numea „Pietisor” iar pentru bistriteni avea o semnificatie aparte si trebuie scris in studiu , ca vezi Doamne , altfel nu se poate schimba pavajul!…De tot rasul… Piatra colorata nu-i caracteriza nici intr-un caz pe sasi care erau oameni sobri si practici. Daca faceau o astfel de lucrare cred ca aduceau granit negru de la Magura Ilvei care sa dureze secole , nu 10 ani. Ma bucur totusi ca nu se vor scoate din radacini si arborii de lalea din zona. Si nici nu se va darama , fantana arteziana . Dar mai stii ? Nu putem sti sigur ce se va intampla pana nu vom vedea rezultatul studiilor , atat de „necesare” dupa parerea d-lui primar , si care vor costa, „decat” o mica bagatela de 700 000 lei. Ma gandesc cu o oarecare ingrijorare cat naiba trebuie sa coste executia daca numai studiul „face” atat. Sa inmultim …Dar nu stim cu cat! Ei , si mai sunt atatia „clienti” care-si asteapta randul la intocmirea de „studii”. Partidul are inca datorii de platit si trebuie adunati multi bani (sobri , ca granitul de la Magura) pentru urmatoarele alegeri. Asa simt.
Cu acest tip de proiecte: Pietonal , Coridor ecologic ( ups ce mă ?! Ha, ha), Linia Verde , îngustsrea străzilor Garii-….-Năsăudul falimentul centrului va continua și mai abrupt însă în primărie inclusiv sunt numai căpățnoși cine să vadă asta.
Poate primarului îi face plăcere să-și crească copilul printre crâșmele cu bețivi și fetițe de pe pietonal deh este o concepție modernă de educațiel
azi mâine o să vedem pe pietonal un chioșc unde să se vândă legal iarbă ( că ilegal se găsește nu-i problemă ).
Pe a scoate din faliment orașul trebuie să se învețe din greșeli și să se renunțe la zona pietonală să se poată circula din nou cu mașinile.
https://timponline.ro/s-a-gasit-cumparator-pentru-casa-ion-zidarul-primaria-bistrita-ia-bani-cu-imprumut-ca-sa-faca-aici-expozitii/
Am zis si atunci cind s-a facut si repet. Lucrare cu design de prost gust. Adaug ca parca e facut in Minecraft. Bine ca se va reface. Daca este necesar sa se face studii mari, ma endoiesc. Nu trebuiue de cit bunul simt si un pic de cultura ca se o refaci bine.
Nu distrugeti si PIATA CENTRALA dupa\ cum ar dori consilierii pesede de astazi urmasii lui OTC care a comandat MINERALIZAREA.
Si in piata Mica s-au taiat teii seculari si trei brazi exceptionali facandu-se un HALAU ca la vite cu multe borduri si ciment.
Despre pavajul care se tot misca nu mai are sens sa vorbim.
El trebuie scos urgent si asfaltati dracului drumul asa cum a fost in vremuri normale.
Ideile tampite ale fostilor politruci din Primarie si CL trebuie abandonate.
Iata ca nici nu a trecut bine de 10 ani si iarasi o vom strica-o aceasta lucrare de doi bani si alta suma o stricam desi este absolut necesara.
Sper insa ca nu faceti vreo parcare acolo , asa cum isi doreste consilieerul pesede Alex. Bria care desi in minoritate in CL a reusit sa nu doreasca sa se incadastreze in Cadastrul Verde Piata Centrala, Parcul Eminescu si Parculetul din piata Petru Rares.
Trebuie renunțat urgent la proiectul toxic privind îngustarea străzilor și distrugerea locurilor de parcare de pe străzile Gării-Decebal-Andrei Mureșanu-Năsăudului . Așa cum sa putut renunța la Internodal așa se poate renunța și la îngustare acestor străzi.
https://timponline.ro/in-ce-zone-vrea-municipalitatea-sa-faca-24-de-parcari/
@ Bălan , Și parcarea din mijlocul Pădurii Codrișor de pe strada Tabără și asfaltarea acestora nu distrug vor distruge spatiu verde ci vor distruge o pădure :o)
Nu ați fost în stare să marcați nici măcar pistele de biciclete deja făcute pentru a se evita accidentele și în schimb vreți coridoare nuștiudecare și alte rachete.
Terminați măcar ce este deja început.
https://timponline.ro/biciclistii-din-nou-principalii-vinovati-pentru-producerea-accidentelor-rutiere/
Singura șansă pentru ca centru să iasă din faliment este mutarea Autogării în Piața Centrală lângă Primărie.
Piata Mica dar si daca se mineralizeaza Piata Centrala tot MELANJ TOXIC se vor numi , adica la fel de toxic ca si cei care au vota aceste lucrari mizerabile si proiecte pe bani multi .
Sa nu uite o clipa domnul Primar ca aprox. 100 de fruntasi liberali au semnat petitia NU VREM PIATA CENTRALA MINERALIZATA !
De asemenea oameni de afaceri si un mare politician PNL au dat bani pentru a sustine un proces greu cu Primaria pesedista din trecut pe aceasta speta.
Mai vreti ?
Pentru a pune în valoare parte istorică a orașului respectiv Zidul Cetății trebuie interzis accesul autovehiculelor și permis doar pietonilor și bicicliștilor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălnicianu ( porțiunea din spatele Casei de Cultură ) și Ecaterina Teodoroiu ( între Casa de Cultură și Sala Polivalentă ), de aici realizarea unei piste pe strada Barbu Lăutaru ( pe lângă sala polivalentă ) care să facă legătura cu pista de pe strada Roman Vivu care se continuă pe pista de pe Bistriciorei și pe lângă prefectură până la pista de pe Crinilor, mai de parte pe pistele de pe Slavici și Subcetate. De pe Subcetate trebuie să se realizeze o potecă un pic mai mare decât o cărare unde să încapă concomitent numai un biciclist și un pieton , potecă care să ducă până pe Dealul Cetății la situl arheologic Ruinele Cetății Bistrița. Până la Cetatea de pe deal trebuie făcută doar o potecă și nu stradă sau parcare etc… care să distrugă area de la Cetate.
Atrag atentia domnului Primar IOAN TURC si-l rog sa faca public anuntul prin care retrage proiectul miselesc de MINERALIZARE a Pietei Centrale.
Sa nu uite ca peste ani dupa ce nu va mai fi Primar cei ce vin se vor exprima fix la fel.
Nu e pacat sa spargem milioane de lei ca sa scoatem florile si iarba si sa taiem totul, si sa ne pisam pe munca primului Primar roman CORNELIU MURESAN care a amenajat cromatic aceasta piata ?
Lupta mea continua pana vad liniste la acest subiect neacceptat de 5.000 concetateni.
LIVIU. Tu te mai uiti si la alte stiri si la televiziuni ?
Cunosti si ai vazut ce face primarul din Timisoara in Piata Libertatii ?
Dupa ce un alt dobitoc de primar inainte de DominiK Fritz a mineralizat si a taiat tot si a facut acolo o insula de caldura urbana insuportabila, se reface totul de la a la z si se replanteaza piata direct cu arbori de mari dimensiun in aceasta primavara..
Pune mana pe ECOLOGIE informeaza-te ca lumea si vezi ca tendinta in toata Europa este mult VERDE peste tot.Nici un aparat din lume nu poate filtra si reduce noxele decat verdeata copacilor si arbustilor.
Absolut peste tot.
Referitor la Aleea Alexandru Misuga, propun asfaltarea porțiunii pavate din zona Palatului Culturii, porțiune care se simte ca un drum frânt, nepractic pentru promenadă. S-ar bucura foarte mult iubitorii de promenadă, dar mai ales mamele care își plimbă copilașii în cărucior și care trebuie să ocolească zona.
Încă de la început, la proiectul european de 10 milioane de euro accesat pentru refacerea Centrului Vechi, primarul Cretu si-a bagat coada alegand un pavaj scump din import, dar de proasta calitate dintr-o roca friabila care se sfarama. Si asta, in timp ce la Magura Ilvei , intreprinderea „Andezitul SRL” produce pavaje de foarte buna calitate din andezit, o roca din familia granitului foarte rezistenta la uzura. In 2016 la mai putin de un an de la finalizarea lucrarilor investiția din bani europeni a fost compromisa, iar piatra cubică se sfărâmă de-a dreptul, bucăţile de pavaj cu emblema oraşului s-au fisurat, multe coşuri de gunoi au fost distruse şi stâlpişorii de beton s-au înclinat şi nu mai au mult până cad cu totul. Bistriţenii care trec zilnic prin Piaţa Mică, fie pe jos sau cu maşina, spun că pe zi ce trece dalele se mişcă tot mai tare şi că mai nou acest lucru se simte chiar şi sub roţile maşinilor. Prostia se plăteste.
(Vezi: https://timponline.ro/reparatiile-pe-3-din-axe-acum-dupa-proceduri-corecte/)
Acești directori frecători de menta, de pe vremea lui cretu, ar trebui trași la răspundere.
Dar nu, ei conduc și acuma , niste neprofesioniști slab pregătiți care au ajuns sus dând din coate și buci, lingușind .
Eu nu as ierta nimic, ia și pune sa plătească.
Cine e responsabil că pârtia a venit la vale și bazinul s a năruit?
Mai este director, daaa tot la partie.
Cine este vinovat pentru cea mai slabă lucrare privind amenajarea pasajelor și a pietei centrale?
Mai este director la proiecte europene, ?
Mai este arhitect la municipiu?
Cine este vinovat că piața agro arată așa?
Mai este director?
Aveți terenuri de care nici nu știți, sunt străzi fara denumire nici nu știe poștașul unde sa meargă, mai este director la patrimoniu ?
Cine este vinovat de cum arată clădirile direcției sociale?
Mai aveți acelasi director?
Domnule primar începeți deratizarea până nu e târziu.
Așteptăm organigrama.
Faceți locuri de parcare in Piață Mica…!!!!+
FA !….fa mai bine o zama sau stricaleste niste strimci decat sa postezi ineptii.
Pana primiti Fonduri europene pt Piata Mica cred ca nu apucam nici noi si nici dv. D-le Turc nici in10 ani sa o vedem reabilitata.