Pentru 44 de deținuți încarcerați în Penitenciarul Bistrița lipsirea de libertate este mai puțin amară. În urma unei înțelegeri semnate cu o firmă, aceștia locuiesc deja la Unirea, într-o clădire amenajată de companie cu camere dotate cu paturi, televizor și telefon, cu baie pe hol și bucătărie unde își pot prepara singuri de mâncare în afara orelor de servire a mesei care li se aduce de la unitate.
Clădirea este izolată, sunt montate inclusive garduri cu sârmă, dar condițiile diferă de cele din unitatea de pe str. Tărpiului. Deținuții părăsesc locația din Unirea pentru a merge la serviciu, fără supraveghere, după care se întorc la locul de cazare.
De pe urma acestei colaborări, au de câștigat atât compania, care are asigurată forța de muncă, cât și Penitenciarul Bistrița care a mai redus din supraaglomeratea de la unitatea de pe Tărpiului de la un grad de ocupare de 159% la 130%.
Potrivit comisarului șef Lucian Siman, directorul Penitenciarului Bistrița, compania este foarte mulțumită de relația de colaborare cu Penitenciarul Bistrița. De altfel, sunt mai mulți agenți economici care cer forță de muncă de la unitate, însă aceasta din urmă nu le mai poate onora.
”Trebuie îndeplinite mai multe condiții pe care noi, în momentul de față, nu le mai putem îndeplini. Ne trebuie personal pentru supravegherea lor, deținuți care să îndeplinească condițiile pentru a fi selecționați”, a spus comisarul șef Lucian Siman, directorul Penitenciarului Bistrița.
Persoanele care locuiesc în noul punct de cazare, dar și lucrează, au trecut prin evaluarea unei comisii. Sunt deținuții care au pedepse mai mici, nu cele împotriva persoanei, gen omor sau viol, au dat dovadă de-a lungul timpului că regretă faptele care i-au dus dincolo de gratii și că doresc să se integreze cât mai repede în societate.
Pentru activitatea prestată, deținuții sunt plătiți astfel: 10% din salariu este depus într-un cont, sumele fiindu-le oferite la eliberarea din penitenciar, 30% din bani îi primesc în fiecare lună și îi pot folosi pentru mâncare, telefoane, pentru plata unor eventuale despăgubiri în favoarea victimelor, dar și pentru plata unor servicii medicale, iar 60% din bani revin Penitenciarului.
În plus, cinci zile de activitate desfășurată în câmpul muncii sunt considerate ca fiind patru zile din pedeapsă. Un alt mare avantaj de care beneficiază cei încarcerați este că vor avea o calificare, iar atunci când ies din pușcărie pot să se angajeze imediat, fără perioade de probă.
Dintre cei 448 de deținuți din Penitenciarul Bistrița, sunt implicați în activități productive 221: 99 activități gospodărești și 122 activități lucrative în regim de prestări servicii către un operator economic.
Raportat la numărul de deținuți custodiați, procentul de folosire al Penitenciarului Bistrița este de 49%, cel mai mare de la nivel național.
Îmi place acest proiect!
Am văzut proiecte similare în Norvegia. Unde deținuții locuiau în case separate și erau integrați prin joburi inclusiv pe vasele de croazieră, printre turiști.
Felicitări pentru deschidere și viziune autorităților și mai ales felicitări antreprenorului, se vede că este OPEN MIND!
Ideea este simplă: integrare, nu subjugare!
Asteas paturi de pal de unica folosinta? Maj bine afara nu mai vreau dincolo ca e naspa cu paturi din alea
Eu vreau pat duvblu
Eu propun si o piscina pe viitor.sa se relaxeze oamenii dupa o zi de munca.si un teren de fotbal.ca eu asa ma relaxez dupa o zi de munca din care platesc la statul roman aproape jumate in taxe,pensie ,c.a.s si altele.e bine totusi ca nu i are de pazit nimeni ca mai aveam o tura de pensionari de 48 de ani cu pensii speciale.
Cand am fost la bulau scarile dd suit erau metalice acum vad cas din letzuri
Unde se baga laba cand te urci deasupra ca nu se vede gaura?