Sănătate

Parcul cu peri Lions, pregătit să își primească vizitatorii

Clubul Lions Bistrița invită bistrițenii, joi 11 mai, la lansarea proiectului “Parcul cu peri Lions – 2023”, eveniment care va avea loc la “Căsuța lui Mihai” începând cu ora 16.00.

”Urmare a selecției publice a proiectelor care vor beneficia de finanțare nerambursabilă din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2023, în baza Legii nr. 350 din 2 decembrie 2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare, avem plăcerea să vă invităm la lansarea proiectului Parcul cu peri Lions – 2023, care va avea loc joi 11.05.2023 ora 16.00, la Căsuța lui Mihai din Parcul perilor seculari Lions.

Proiectul propus urmărește îmbunătățirea cunoașterii biodiversității din livada tradițională cu peri seculari de la Unirea în context internațional. 

Grupurile țintă ale proiectului sunt reprezentate de membri și voluntari ai Asociației Clubul Lions Bistrița și Asociația Harta Verde România, specialiști români și străini din domeniul pomologiei, personal didactic din domeniile biologie, ecologie, geografie, horticultură, precum și elevi și studenți din unitățile de învățământ locale, factori de decizie locali, asociații și fundații locale, publicul general interesat de biodiversitate și pomicultură tradițională.

Obiectivul general al proiectului este conservarea diversității ecosistemice, specifice și genetice din livada extensivă tradițională cu pomi fructiferi bătrâni de pe dealul Cocoș.

Activitatea principală a proiectului este organizarea Congresului Internațional de Pomologie de la Bistrița în perioada 25-27 august 2023, un congres european ce se desfășoară anual începând cu anul 2000. Obiectivul principal al congresului este identificarea, păstrarea și valorificarea soiurilor vechi de pomi fructiferi, inclusiv completarea băncilor de gene ale pomilor fructiferi. Programul congresului cuprinde prezentări științifice din domeniul pomologiei, prezentarea istoricului ecosistemului silvo-agro-pastoral al livezii tradiționale extensive și a Parcului cu peri seculari, istoria sașilor bistrițeni (cei care au înființat livada cu peri acum mai bine de 100 de ani), precum și vizite ghidate ale municipiului Bistrița, inclusiv a Bisericii Evanghelice. Totodată se vor organiza activități de plantare a unor soiuri vechi de pomi fructiferi, ateliere de lucru de conservarea biodiversității cu tineri și copii din Municipiul Bistrița și  expoziții foto cu biodiversitatea locală.

Rezultatele așteptate ale proiectului sunt: atelierele de lucru pentru conservarea biodiversității cu ocazia zilelor importante dedicate mediului înconjurător, amenajarea traseului de vizitare în Parcul cu peri seculari Lions, expoziția foto cu biodiversitatea locală și Congresul Internațional de Pomologie”, a transmis, printr-un comunicat Silviu Crețu, președintele Clubului Lions Bistrița în perioada 2022-2023.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS