Actualitate

Florile care tratează zeci de afecțiuni. Duminică, se împletesc din ele cununi

Sânzienele, Drăgaica sau Floarea Sfântului Ioan Botezătorul, plantă care înflorește în perioada solstițiului de vară, este considerată a fi una magică, cu proprietăți tămăduitoare și mistice. Floarea de sânziene tratează peste 70 de afecțiuni, fiind utilizată în medicină, cosmetică și chiar în arta culinară.

Sânzienele galbene sau dragaicele (în latină Galium verum) sunt plante medicinale erbacee și perene. Au gust amar, dar mirosul lor e dulce, asemenea fânului proaspat cosit sau al mierii de albine. Planta este mare iubitoare de soare și poate fi găsită pe coastele însorite, în fâneţe, poieni, lanuri de grâu sau la margini de pădure. Florile îşi scutură polenul auriu la cea mai mică atingere. Se culeg doar vârfurile înflorite ale tulpinilor, pe toata perioada înfloririi, din iunie si până în septembrie.

Substanța activă a plantei este furnizată de partea aeriană (Galii veri herba), care poate fi colectată în perioada de înflorire. Floarea colectată trebuie uscată la umbră, în straturi subțiri, în loc bine aerisit. Din 3-4 kg plantă proaspătă se obține 1 kg substanță uscată.

Drăgaica are efect ușor sudorific, diuretic, reduce crampele. Datorită efectului său diuretic și sudorific, ceaiul este utilizat în medicina populară împotriva bolilor renale, biliare, cele ale ficatului, respectiv ale căilor respiratorii. La adulți o singură doză poate conține 2-3 lingurițe de substanță uscată mărunțită.

Folosite sub formă de ceai, florile și-au dovedit eficiența în afecțiuni percum hernia, bolile tiroidine, epilepsia, boli de piele, răni și alte infecții de la nivelul pielii, boli venerice, cicatrice, plăci, erupții psoriazice sau pete de piele, afecțiuni ale rinichilor dar și altele.

Pentru uz intern – se utilizează ca adjuvant în: hiper şi hipotiroidie, noduli tiroidieni, paralizia corzilor vocale, laringite, tumori de laringe, afecţiuni paratiroidiene, nevroze, isterie, afecţiuni ale aparatului urinar (cistite, pielonefrite), gută, hidropizie, reumatism, tulburări minore ale somnului, impotenţă. Pentru uz extern – se utilizează ca adjuvant în: plăgi, eczeme, psoriazis.

Infuzia de sânziene galbene este folosită şi în cosmetică sub formă de comprese. Acest remediu menţine elasticitatea pielii şi estompează ridurile fine. O infuzie pentru uz cosmetic se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate şi o cană cu apă clocotită cu care se umezeşte o compresă care se aplică pe faţă dimineaţa şi seara.

Semințele prăjite și măcinate se folosesc pentru prepararea unei băuturi energizante calde, asemănătoare cafelei. Vârfurile înflorite se pun la macerat pentru obținerea unei băuturi răcoritoare, la fel ca florile de soc, sau pentru aromatizarea unor spirtoase.

În preajma solstiţiului de vară, se celebrează Sânzienele, sărbătoare cu rădăcini precreştine peste care s-a suprapus sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

La Sânziene se împlineau rituri de divinaţie (prevestirea timpului) şi oraculare. În ajunul sărbătorii, se culegeau flori de sânziene cu care să împleteau cununi pentru fiecare membru al familiei. Acestea erau aruncate pe casă, numindu-le pentru fiecare membru al familiei. Dacă până a doua zi cădeau, prevesteau moarte, iar dacă rămâneau pe acoperiş, anunţau viaţă lungă şi belşug.

La Bistrița, în Piața Decebal, un buchet de sânziene costă 5 lei.

Etichete

4 comentarii

  • Și dacă tratează, ce?! Populația se va îmbuiba in continuare cu medicamente! Pt că, doctorul este obligatoriu, plătim obligatoriu asigurare de boala, nu mai scăpăm de reclame tv la medicamente și de dependenta de medici!
    Nu mai scăpăm de insinuarea miseleasca că vaccinurile ne scapă de boli!

    Îmbuibați va și cu radiațiile aparatelor pe care doctorii le folosesc cu drag. Cu cât mai bolnavi sunteți, cu atât mai înstăriți sunt doctorii!

    Sănătate!

    18
    10
    • “Medicina este ştiinţă şi conştiinţă încălzite de iubire faţă de oameni”, Zicea dr.Iuliu HAŢIEGANU, -Iuliu Hațieganu (n. 1885, Dârja, Cluj – d. 4, 1959, Cluj) a fost un celebru Medic internist Român recunoscut în mod special pentru cercetările făcute în domeniul TBC- tuberculozei. )
      ––-
      Medicina holistică, medicina alopată, modernă, tratatemente sau (M.Treban) cu plante medicinale etc MERG mana-n mana și NU SE exclud una pe cealaltă.

      Tot respectul pentru natura, flori, ceaiuri, însă sunt multe cazuri in care: fără insulină, fara 💊🩺 antibiotice, fără, tyroxina, fără operație , chirurgie, pacientul poate deceda.(Vezi diabet, septicemie, abcese, hypo/ hypertensiune etc.
      P.s.Vezi cazul actor Florin Piersic ( bacteriile de la tijă/proteza genunchi).

  • Mare dreptate aveți, stimata doamna Doina. Îmbuibare cu TOXICITATE cât mai mare și mai agresiva și asa-zișii MEDICI de astăzi, care au uitat de jurământul lui HYPOCRAT și au devenit loiali aceștor ticăloșii fără precedent, își UMFLA buzunarele cu SALARII EXORBITANTE și ȘPĂGI pe măsură. Noi ii plătim, iar ei ne DISTRUG, trecând în barca celor ce ne vor DECIMATI cât mai repede posibil. Dumnezeu le va aduce aminte de ce au jurat și cum au călcat în picioare jurământul. Mai sunt încă și ONEȘTI printre ei, dar putini și se răresc pe zi ce trece. Vai de copiii și nepoții noștri, ce vor cade în mâna aceștor călcatori de jurământ.

    5
    7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.