Actualitate

Traseul turistic Piatra lui Orban din Munții Călimani, redeschis

Traseul Piatra lui Orban din Munții Călimani a fost redeschis pentru pasionații de trasee turistice montane și mountain bike.

O echipă de la Ocoalele Silvice Prundu Bârgăului și Bistrița Bârgăului, Serviciul Salvamont și ADI Turism Bistrița-Năsăud a curățat traseul. Acesta devenise impracticabil din cauza vijeliilor puternice care au doborât arbori.

O panoramă superbă asupra lacului de acumulare de la Colibiţa, dar şi asupra munţilor Călimani, Bârgăului şi Rodnei, se dezavăluie de pe Vârful Piatra lui Orban, situat la 11 km de staţiunea Colibiţa, la şase ore de mers pe jos.

Iată traseul turei din Munţii Călimani din Depresiunea Colibiței până la Vârful Piatra lui Orban: Lac Colibița (baraj) – Vârful Capul Dealului (1140 m) – Vârful Stânca Halău (1210 m) – Vârful  Piatra lui Orban (1463 m) – Poiana Slatinei – Drum Forestier Slătinița – Lac Colibița (baraj). Durată: 6 ore.

La circa 500 de metri după ce se trece barajul, veţi găsi indicatorul cu bulină roșie pe care scrie: Sat Colibiţa prin Vf. Capul Dealului – Vf. Piatra lui Orban, timp de mers 6 h, distanță de 11 km. De pe Vf. Capul Dealului (1140 m altitudine) veţi avea parte de prima panoramă asupra lacului. Urmează apoi Vf. Stânca Halău (1210 m alt.), ultimul înainte de Piatra lui Orban. După aproximativ un km vă veţi intersecta cu un drum ce urcă  din Valea Repedea. De pe Vf. Piatra lui Orban, situat la 1463 m altitudine, veţi avea panorame de vis asupra Depresiunii Colibiţa, Munții Bârgăului, Călimani şi Rodnei. Tot aici veţi da peste crucea de la poarta Călimanilor, cu postament de beton, care are o înălțime de 15 metri și este iluminată cu leduri prin intermediul unor panouri solare amplasate în apropiere.

Vârful Piatra lui Orban și Vârful Calu sunt bornele naturale ale Văii Repedea, arie protejată de interes național situată pe teritoriul comunei Bistrița Bârgăului.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.